Νάξος: Πράσινο φως από τη Λίνα Μενδώνη για την «Εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση του Μεγάρου των Ιησουιτών στα Καλαμίτσια»

Newsroom
22/11/2022 22:44
 
 
 

 

Τη σύμφωνη γνώμη της για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για το έργο «Εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση του Μεγάρου των Ιησουιτών στη θέση Καλαμίτσια Μελάνων Νάξου» έδωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Πλέον, με αυτή την κίνηση η υπουργός δίνει το πράσινο φως ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση του μνημείου.

Όπως αναφέρει σε έγγραφο, που στάλθηκε στις 17 Νοεμβρίου, τόσο στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όσο και στο Ίδρυμα Καθολικών Νάξου «Ο Τίμιος Σταυρός»:

«Σας αποστέλλουμε, κατόπιν νομικού ελέγχου, το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Ιδρύματος Καθολικών Νάξου «Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ», για το έργο «ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΤΩΝ ΙΗΣΟΥΙΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΛΑΜΙΤΣΙΑ ΜΕΛΑΝΩΝ ΝΑΞΟΥ», προκειμένου να προχωρήσετε στις απαιτούμενες εγκρίσεις, και σας ενημερώνουμε ότι το συνημμένο σχέδιο μας βρίσκει σύμφωνους».

Μιλώντας στο naxostimes.gr για το θέμα ο πρόεδρος του Ιδρύματος Καθολικών Νάξου «Ο Τίμιος Σταυρός» Ιάκωβος Ναυπλιώτης δήλωσε:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος «Ο Τίμιος Σταυρός» και εγώ προσωπικά, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών μας για μια μελέτη που στοχεύει στη διάσωση και ει δυνατόν στην αποκατάσταση του Μεγάρου των Ιησουιτών, στα Καλαμίτσια Μελάνων Νάξου.

Προσωπικά, αισθάνομαι ότι δικαιώνονται οι προσπάθειες μου που έχουν ξεκινήσει από το 2015 και πιστεύω ότι αισθάνεται ικανοποιημένη και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που από τον Ιανουάριο του 2018 έχει εκφράσει την πρόθεσή της να χρηματοδοτήσει τις μελέτες αυτές.

Αυτή η επιτυχία, μας βοηθάει να μη θυμόμαστε τα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε.

Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, της οποίας η αποφασιστική παρέμβαση έδωσε το ευχάριστο αποτέλεσμα, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο για την προσφορά και τη συμπαράσταση του, το βουλευτή και π. υπουργό Γιάννη Βρούτση για την παρέμβαση του στη Βουλή, τον Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Λεονταρίτη, τον έπαρχο Νάξου Γιάννη Μαργαρίτη, τον Διευθυντή της Υπουργού κ. Παναγιώτη Χίνη, τη συνεργάτη της κ. Σοφία Ντιντιούμη και τον Διευθυντή αναστήλωσης Βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων ΥΠΠΟΑ Θεμιστοκλή Βλαχούλη.

Όλοι οι ανωτέρω βοήθησαν ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία, που ελπίζουμε να οδηγήσει στη διάσωση αυτού του λαμπρού μνημείου».

Να υπενθυμίσουμε ότι την 1η Αυγούστου 2021 η κ. Μενδώνη επισκέφτηκε το «Μέγαρο των Ιησουιτών» στα Καλαμίτσια όπου εξετάστηκε η δυνατότητα αποκατάστασης του συγκροτήματος με την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών.

Το Μέγαρο των Ιησουιτών στις Μέλανες, οικοδομήθηκε στα 1670-1680 από τον Robert Saulger, ηγούμενο του Μοναστηριού-σχολής των Ιησουιτών στη Νάξο. Το συγκρότημα περιλαμβάνει το κεντρικό τμήμα του κτηρίου, βοηθητικούς χώρους και αύλειο χώρο, όπου διατηρούνται προσκτίσματα, στάβλοι, μαγειρεία και αποθήκες.

Σήμερα το συγκρότημα αντιμετωπίζει έντονα στατικά προβλήματα και σημαντικές φθορές και θεωρείται απαραίτητη η άμεση αποκατάσταση του.

Το έγγραφο της κ. Μενδώνη

(Visited 477 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*