VIDEO-Νάξος: Σε αίθουσα που έσταζε και με σκληρή κριτική ο απολογισμός δημοτικής αρχής

απολογισμός
Newsroom
19/12/2022 01:05
 
 
 

 

Υπό «το μαρτύριο της σταγόνας» αφού η οροφή της αίθουσας «Ιάκωβος Καμπανέλλης» έσταζε ακριβώς δίπλα στο δήμαρχο, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, το δημοτικό συμβούλιο για τον τρίχρονο απολογισμό της δημοτικής αρχής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

απολογισμός

απολογισμός

Ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός ξεκίνησε με τον απολογισμό ενώ παράλληλα, μέσα στη θεοσκότεινη αίθουσα, προβάλλονταν power point με όλα όσα έλεγε.

Μετά την ολοκλήρωση του απολογισμού το λόγο πήραν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος (και υποψήφιος δήμαρχος) Μανώλης Πολυκρέτης και δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Χατζηανδρέου.

Στην αίθουσα, εκτός από τους δημοτικούς συμβούλους το παρών έδωσαν και κάποιοι πρόεδροι από τις κοινότητες του δήμου καθώς και λιγοστοί δημότες.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι κανένας αντιδήμαρχος δεν πήρε το λόγο παρά μόνο οι κ.κ. Λιανός και Μαυρομμάτης, ενώ καμία παρέμβαση δεν έκαναν ούτε οι πρόεδροι των κοινοτήτων ούτε οι εκπρόσωποι των μικρών νησιών του δήμου.

Η αντιπολίτευση άσκησε σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή για τα πεπραγμένα των τριών χρόνων της θητείας της και τα «αίματα άναψαν» πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης.

Ο απολογισμός του Δημήτρη Λιανού

απολογισμός

Σε έργα του δήμου, δράσεις, συνεργασίες αλλά και χορηγίες αναφέρθηκε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά τη διάρκεια του απολογισμού του για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής τα τρία τελευταία χρόνια.

Ο κ. Λιανός μεταξύ άλλων αναφορά έκανε στην επέκταση του αεροδρομίου, στο λιμάνι που όπως είπε έχει πάρει την έγκριση του αρχαιολογικού συμβουλίου, στα έργα της εκκλησίας στο Αγροκοίλι και το γηροκομείο, στο τηλεοπτικό σήμα στην ορεινή Νάξο και στην ψηφιακή αναβάθμιση του δήμου.
Για το δικαστικό μέγαρο έχει δεσμευτεί ποσό 3,5 εκατ. για την ανέγερση του.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πανδημία και τη διαχείριση της από τη δημοτική αρχή, αλλά και στα έσοδα και έξοδα του δήμου όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης μίλησε για το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων και την απαλλαγή του δήμου από τους τόκους και τις προσαυξήσεις.

Αναφερόμενος σε θέματα παιδείας μίλησε για τις επιχορηγήσεις σχολικών μονάδων, την καθιέρωση της εκδήλωσης βράβευσης των μαθητών αλλά και στη μίσθωση χώρου για τη δημιουργία 3ου παιδικού σταθμού. Επίσης αναφορά έκανε και στη λειτουργία των εσπερινών Λυκείων.

Για το σμυριδικό σημείωσε ότι γίνονται συνεννοήσεις με το αρμόδιο υπουργείο ώστε οι εγκαταστάσεις να περάσουν στα χέρια του δήμου «ο οποίος θα αναλάβει την εξόρυξη της σμύριδας».

Αναφερόμενος σε θέματα περιβάλλοντος έκανε λόγο για τις παρεμβάσεις που έγιναν στα κεδροδάση μετά την προσβολή τους από ασθένεια.

Για τον Πολιτισμό, αναφέρθηκε σε εκδηλώσεις που έγιναν στο δήμο τα τρία αυτά χρόνια και στάθηκε στο γεγονός της καθιέρωσης της Μάχης της Νάξου ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας.

Για τον αγροτικό τομέα μίλησε για ηλεκτροδοτήσεις αγροτικών περιοχών αλλά και στις 148 αντιρρήσεις που υπέβαλε ο δήμος και αφορούν 83.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων.

«Φτωχά» ήταν τα όσα ανέφερε για τον τουρισμό που περιορίστηκε σημειώνοντας αόριστα ότι «η Νάξος πλημμύρισε με κόσμο χάρη των συνεχών προσπαθειών μας».

Ο κ. Λιανός στάθηκε και στην Πολιτική Προστασία και τις παρεμβάσεις του δήμου σε δύσκολες καταστάσεις που δημιουργούν τα χιόνια στα ορεινά σημειώνοντας μάλιστα ότι για πρώτη φορά «κάποιος πήγε αμέσως να καθαρίσει τους δρόμους, αφού παλιότερα μπορεί να έκανε κάποιος να πάει και 15 ημέρες».

Για το νερό είπε ότι ο στόχος του δήμου ήταν «η βελτίωση της ποιότητας και η επάρκειά του» κάτι που επιτεύχθηκε με τη διάνοιξη γεωτρήσεων.

Για το πολεοδομικό σχέδιο είπε ότι ο δήμος συνεργάστηκε με το υπουργείο Υποδομών «για τη χρηματοδότηση και ολοκλήρωση των πολεοδομικών σχεδίων του δήμου».

«Το επόμενο διάστημα θα ενταχθούν και νέα έργα καθώς ξεκίνησε το νέο ΕΣΠΑ» είπε ολοκληρώνοντας ο κ. Λιανός.

Χατζηανδρέου: «Άκουσα το δήμαρχο και νόμιζα ότι βρίσκομαι σε ένα άλλο μέρος»

απολογισμός

«Άκουσα με προσοχή το δήμαρχο και νόμιζα ότι βρίσκομαι σε ένα άλλο μέρος» είπε ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου που αμέσως μετά πήρε το λόγο.

Για το θέμα του νερού «που έχει πάει πίσω» έκανε λόγο ο κ. Χατζηανδρέου που αναφέρθηκε στο φράγμα του Τσικαλαριού, έργο που έχει σταματήσει εδώ και χρόνια αλλά και στο φράγμα Φανερωμένης που έχει προβλήματα στεγανοποίησης και στο έργο συντήρησης της λιμνοδεξαμενής των Εγγαρών.

Για το λιμάνι: «Ποιο λιμάνι; Έχει γίνει κανένα συμβούλιο που να έχει λάβει απόφαση να γίνουν έργα στο λιμάνι; Έχει ενημερωθεί κανένας; Όχι. Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα».
Αεροδρόμιο: «Το αεροδρόμιο χωρίς τα κτιριακά είναι άχρηστο έργο. Τα κτηρικά έπρεπε να προχωρούν παράλληλα με την επέκταση που έχει ξεκινήσει εδώ και 10 χρόνια. Το αεροδρόμιο δεν θα αυξήσει σημαντικά την τουριστική κίνηση αφού υπό κάποιες προϋποθέσεις το αεροπλάνα που θα προσγειώνονται να είναι με 20 θέσεις επιπλέον εφόσον ασκήσουμε πίεση στις εταιρείες. Αρνηθήκατε να κάνουμε δημ. συμβούλιο για να ζητήσουμε χωροθέτηση νέου λιμένα και μαθαίνουμε ξαφνικά ότι ο δήμαρχος αναθέτει συμπληρωματική μελέτη για εμπορικό λιμάνι στους Άι Γιάννηδες, χωρίς κανείς να γνωρίζει τίποτα».

Χωροταξικό: «Δεν κάνατε απολύτως τίποτα για το χωροταξικό που είναι το υπ’ αριθμόν ένα για την ανάπτυξη του τόπου».

Ο κ. Χατζηανδρέου αναφέρθηκε επίσης και στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων με τηλεδιάσκεψη και την πρόσφατη διαμαρτυρία με αποχή της αντιπολίτευσης από την τελευταία συνεδρίαση. «Αναγκαστήκαμε να μην πάρουμε μέρος στο συμβούλιο για να τονίσουμε την αντιδημοκρατική συμπεριφορά του κ. Μαυρομμάτη» σημείωσε ο κ. Χατζηανδρέου και πρόσθεσε ότι «δεν είναι μόνο οι …λάμπες και οι λακκούβες αλλά και θέματα δημοκρατίας».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αναφέρθηκε και στην κατάργηση του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ. «Ποιος αντικατέστησε το Νομικό πρόσωπο που εσείς διαλύσατε; Σας κυνηγάμε τόσα χρόνια να φτιάξετε τις επιτροπές και μέχρι σήμερα τίποτα, Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να αποφασίζει μόνος του για τόσα θέματα».

Αναφερόμενος τέλος στο ενδεχόμενο της προσφυγής του κ. Μαυρομμάτη στην ΑΔΑ για τις απουσίες στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Χατζηανδρέου σε έντονο ύφος προς το Φώτη Μαυρομμάτη είπε: «Μη μας απειλείτε ότι θα μας στείλετε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση γιατί θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι αν τολμήσετε να το κάνετε».

Βρούτσης: «Φέρνω πρόταση, να συλλέξουμε το νερό από τα δημοτικά κτήρια που στάζουν»

απολογισμός

Με ένα μπουκαλάκι νερό εμφανίστηκε για να πάρει το λόγο ο κ. Βασίλης Βρούτσης λέγοντας «φέρνω πρόταση, να συλλέξουμε το νερό από τα δημοτικά κτήρια που στάζουν».
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας αναρωτήθηκε εάν υπάρχει ετήσιο σχέδιο δράσης και συνέχισε λέγοντας: «Ο κ. Μαργαρίτης είχε αυτογνωσία, ο κ. Λιανός με την αλαζονεία που τον διακατέχει τον κάνει να έρχεται σήμερα εδώ να κάνει μία φιέστα φέρνοντας τους δικούς του να τον ακούσουν για να μας πει τι για τη διοίκηση του; Ο απολογισμός δεν έπρεπε να είναι για το τι έκανε αλλά για το τι δεν έκανε. Δεν έχετε ετήσιο σχέδιο δράσης . Ποια είναι η υλοποίηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος; Κάτω από 25%! Θα παραδεχόμουνα το δήμαρχο εάν έρχονταν και έλεγε ότι υλοποιήσαμε «αυτό το ποσοστό».

Σε ότι αφορά το Δικαστικό μέγαρο είπε ότι «στα δικαστήρια έρχονται έγγραφα που λένε ότι το δικαστικό μέγαρο δεν μπορεί να οικοδομηθεί. Να το κινήσετε γιατί το έργο θα χαθεί».

Κορρές: Σκληρή κριτική σε Μαυρομμάτη και δημοτική αρχή

απολογισμός

Για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου έκανε λόγο αρχικά στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Κορρές που εξαπέλυσε επίθεση στη δημοτική αρχή.

«Το προεδρείο αποτέλεσε όργανο της δημοτικής αρχής. Ποτέ στα θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν γράφετε ποιος είναι εισηγητής γιατί ο κ. Μαυρομμάτης κάνει το δικηγόρο της δημοτικής αρχής. Απαντάει σε θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητας του. Τουλάχιστον κάτω από όλα τα θέματα να βάζετε το όνομά σας κ. Μαυρομμάτη. Καλείτε σε συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη με αστείες δικαιολογίες ενώ θα μπορούσαν να γίνονται μικτές συνεδριάσεις, αλλά όλα γίνονται για να μη συμμετέχουν οι πολίτες. Γιατί αναβάλλατε αυτή την ειδική συνεδρίαση με την πρόφαση ότι ο δήμαρχος νοσεί; Θα μπορούσαν να μιλήσουν οι αντιδήμαρχοι …αλλά από την παράσταση θα σας έλειπε ο βασικός πρωταγωνιστής».

Συνεχίζοντας ο κ. Κορρές μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Ο απολογισμός έχει να κάνει με τους προϋπολογισμούς και τα τεχνικά προγράμματα που δεν υλοποιούνται. Πρόκειται για την εφαρμογή της κεντρικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Για ποια υγεία μιλάτε; Που ψάχνουμε χορηγούς για να παίρνουν φοροαπαλλαγές; Είναι πρόκληση αυτό που κάνετε».
Ο κ. Κορρές αναφέρθηκε στην καθαριότητα το λιμάνι και τους αγροτικούς δρόμους: «Σκουπίδια παντού. Μόνο στα πανηγύρια αν καθαρίσετε κάπου… Τώρα με το ΦΟΔΣΑ θα έχουμε επιπλέον προβλήματα με καινούρια χαράτσια και τέλη ταφής απορριμμάτων».
«Λιμάνι εκτός ιστού για να λύσουμε τα προβλήματα».
«ΒΙΟΚΑ στην ίδια κατάσταση εδώ και 10 χρόνια».
Αγροτικοί δρόμοι: «Με την πρώτη βροχή δεν μπορεί κανείς να περάσει από αγροτικό δρόμο».

Πολυκρέτης: «Εγώ σε τέτοια παράταξη δεν θα μπορούσα να συνυπάρξω»

απολογισμός

«Το 2019 που εκλεγήκαμε είχαμε κάνει μια συμφωνία. Ότι συζητάμε, ότι αποφασίζουμε να είναι συλλογικό. Αυτό ποτέ δεν τηρήθηκε. Πάντα υπήρχε το “εγώ είμαι ο δήμαρχος, εγώ αποφασίζω”. Εγώ σε τέτοια παράταξη δεν θα μπορούσα να συνυπάρξω, δεν είναι ο εαυτός μου, δεν είναι ο χαρακτήρας μου» σημείωσε ο κ. Μανώλης Πολυκρέτης ξεκινώντας την τοποθέτηση του και πρόσθεσε:

«Δεν μπορώ να λέω στον κ. Κατσαρά “πάμε στον υπουργό Αθλητισμού να φτιάξουμε το γήπεδο στις Ρίκες” και να του λέει ο κ. Λιανός “δεν θα πας πουθενά”. Δεν μπορεί να χάνονται τα γήπεδα έξω από το Κλειστό που είχαν χρηματοδοτηθεί με 300.000 € και τα χρήματα να πηγαίνουν στη Σίφνο. Δεν μπορεί να περνάει το κρουαζιερόπλοιο ανοιχτά της Νάξου για να πηγαίνει Μύκονο, Πάρο ή Σαντορίνη και να μη σταματάει στη Νάξο. Δεν μπορεί να του πηγαίνω πρόταση για την επισκευή του δημαρχείου και να μου λέει “όχι”. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή που μιλάμε να μην προωθείται ο δρόμος Δανακός-Λιγαρίδια που θα βοηθούσε και τους κατοίκους των Μικρών νησιών. Σεν μπορεί να υπάρχει έτοιμη μελέτη για την ύδρευση της Απειράνθου και να την έχει στο συρτάρι και να λέει και πάλι “όχι”. Εγώ σε τέτοια παράταξη δεν ήθελα να συμμετέχω και γι αυτούς τους λόγους αποχώρησα και είμαι πολύ ικανοποιημένος γι αυτό».

Μαράκης: «Οι σταγόνες που πέφτουν από την οροφή, δείχνει τη γύμνια των πεπραγμένων που παρουσιάσατε»

απολογισμός

«Οι σταγόνες που πέφτουν από την οροφή, δείχνει τη γύμνια των πεπραγμένων που παρουσιάσατε» είπε ο κ. Γιάννης Μαράκης κατά την τοποθέτηση του ασκώντας σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή.

«Θα έλεγα ότι στήσατε μια θεατρική παράσταση, αυτή δεν είναι όμως γιατί δεν έχει πολλούς πρωταγωνιστές έχει μόνο έναν. Ένα δήμαρχο που έχει θυμώσει ακόμα και τα δικά του στελέχη. Τους αρμόδιους αντιδημάρχους που εδώ και τρία χρόνια δεν έχει τοποθετηθεί ούτε ένας. Δεν έχει εισήγηση κανένας. Παρακολούθησε το δήμαρχο και προσπάθησα να βρω την υλοποίηση. Τι μας έδειξε λοιπόν; Παιδικές χαρές, μπράβο σας, τις χορηγίες της οικογένειας Μαρτίνου, και κάποιες μικρές ασφαλτοστρώσεις. Είδα στα πεπραγμένα έργα στα χωριά και βλέπω τους προέδρους, και τους παρακαλώ να πάρουν τον λόγο και να μας πουν τι έχει υλοποιηθεί να τα ακούσουμε όλοι που όπως λένε μιλάνε σε …κωφούς. Γνωρίζετε ότι το ειδικό σχολείο έχεις σάπιες αίθουσες; Πριν τρία χρόνια το θέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο και δεσμευθήκατε ότι “χθες” θα το φτιάχνατε. Πείτε μας λοιπόν τι κάνατε γιατί οι αίθουσες εξακολουθούν να είναι σάπιες και γεμάτες ποντίκια. Μας παρουσιάσατε 2.200.000 ευρώ στην παιδεία. Αυτά τα χρήματα αφορούν χρηματοδοτήσεις του υπουργείου παιδείας. Ανακοινώσατε την ίδρυση παιδικού σταθμού. Από τον Απρίλιο 2022 νοικιάζουμε χώρο 3000 € το μήνα που δεν έχει μπει πέτρα στην πέτρα. Δεν κάναμε μελέτη και ήρθε πάλι οικογένεια Μαρτίνου να χρηματοδοτήσει. Ο Ναξιακός λαός πληρώνει 3000 το μήνα για 15 χρόνια συμβόλαιο δηλαδή 730.000 € κόστος. Τι θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος και πόσους ιδιόκτητους παιδικούς σταθμούς θα μπορούσε να φτιάξει; Δεν άκουσα τίποτα για την καθαριότητα εκτός το leasing. Λιμάνι. Τι μας παρουσιάσατε; Αυτά που ούτε ο μελετητής δεν πιστεύει γιατί εξαναγκάστηκε να τα χωρέσει. Δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου μας είπατε σε ένα μήνα θα έχει εγκριθεί και δεν έχει εισαχθεί καν ως θέμα. Μας πρήξατε το νέο αεροδρόμιο θέλω να μας πείτε την αλήθεια για το τι αεροπλάνα θα προσγειώνονται. Όλες τις υποδομές που υπήρχαν στη Νάξο, της εγκαταλείψατε. Από το δημαρχείο, ΒΙΟΚΑ, το σφαγείο που το ταβάνι του είναι έτοιμο να πέσει, τα πάντα γύρω σας και θα έπρεπε να θλίβεστε γι’ αυτό» είπε ο κ. Μαράκης και πρόσθεσε:

«Δεν μας είπατε κύριε δήμαρχε τι κάνατε με το κυκλοφοριακό. Οι πελάτες σας τι σας λένε; Πόση ώρα θέλει ένα αυτοκίνητο από τον Άγιο Προκόπιο στην πόλη; Και αυτός είναι δικός σας σχεδιασμός. Δεν μας είπατε κύριε δήμαρχε, τι γίνεται με τα πάρκινγκ στην πόλη; 200.000 € για πάρκινγκ το χρόνο και δεν υπάρχει πάρκινγκ πουθενά».

απολογισμός

Για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη πεζοδρομίων μίλησε ο κ. Θανάσης Μπερτσιάς αλλά και για το γεγονός ότι το νησί δεν είναι φιλικό στα ΑμΕΑ. Επίσης υπογράμμισε το γεγονός ότι για πρώτη φορά το νησί έμεινε χωρίς ναυαγοσώστες και γαλάζιες σημαίες. Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μανδηλαράς υπογράμμισε ότι στην ορεινή Νάξο δεν έχει γίνει κανένα απολύτως έργο.

(Visited 538 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*