Λαμπαδηφορίες 2023: Γέμισαν ζωντάνια και φως τη Νάξο! (video+φώτος)

Λαμπαδηφορίες 2023
Newsroom
26/02/2023 03:46
 
 
 

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου (25 Φεβρουαρίου), οι Λαμπαδηφορίες της Νάξου στο πλαίσιο του Διονυσιακού Καρναβαλιού 2023.

Μετά από δύο χρόνια, που το αγαπημένο και δημοφιλές δρώμενο της Αποκριάς στη Νάξο, δεν πραγματοποιούνταν οργανωμένα, λόγω κορωνοϊού, φέτος η Νάξος έζησε και πάλι τις δικές της μοναδικές Λαμπαδηφορίες.

Λαμπαδηφορίες 2023

Λαμπαδηφορίες 2023

Ο καιρός ήταν σύμμαχος στους εκατοντάδες κόσμου που συμμετείχαν αλλά και παρακολούθησαν το δρώμενο. Οι λαμπαδηφόροι της Νάξου, πιστοί στο ραντεβού τους κι αυτή τη χρονιά, ανηφόρησαν στο Κάστρο ή βρέθηκαν στο ανοιχτό θέατρο του Αγίου Μηνά για να προετοιμαστούν και στη συνέχεια συναντήθηκαν όλοι μαζί στην Αγία Θεοδοσία για να ξαναζωντανέψουν ένα από τα νεότερα έθιμα του νησιού -που ξεκίνησε η Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου πριν από 29 χρόνια- και να ξεχυθούν σαν ένα ζωηρό, γεμάτο φως ποτάμι στους κεντρικούς δρόμους της πόλης…

Λαμπαδηφορίες 2023

Λαμπαδηφορίες 2023

Άνθρωποι κάθε ηλικίας νέοι, ηλικιωμένοι, οικογένειες με παιδιά, από κάθε γωνιά του νησιού και όχι μόνο, συμμετείχαν μαζικά κι εφέτος στο δρώμενο…

Λαμπαδηφορίες 2023

Τα πειράγματα, το γέλιο κι ο χορός δεν σταμάτησαν. Τα πρόσωπα βάφτηκαν λευκά και μαύρα γύρω από τα μάτια, και οι λαμπαδηφόροι τυλίχτηκαν στα λευκά με ένα σεντόνι, φορώντας στάχυα στα μαλλιά και στην μέση. Εξοπλίστηκαν με τη δάδα τους και η Λαμπαδηφορία ξεκίνησε…

Λαμπαδηφορίες 2023

Τα στενά του Κάστρου και οι κεντρικοί δρόμοι της Νάξου ζωντάνεψαν, γέμισαν φως και βοή από τους αλαλαγμούς, τις κραυγές, τα άσματα και τα κρουστά των λαμπαδηφόρων.

Αρκετός ο κόσμος που περίμενε καρτερικά στους δρόμους, στην Παπαβασιλείου και στην κεντρική παραλιακή οδό της Χώρας Νάξου, να υποδεχτούν, να γίνουν ένα με τους Λαμπαδηφόρους, να τους συνοδέψουν, να τους φωτογραφήσουν και να αντλήσουν κέφι και ζωντάνια από αυτούς.

Λαμπαδηφορίες 2023

Τα φώτα στην κεντρική παραλιακή οδό ήταν σβηστά, όμως όλα φωτίστηκαν και ζωντάνεψαν από τις δάδες, τους αλαλαγμούς και τα κρουστά των Λαμπαδηφόρων… που ξεχύθηκαν σαν ένα ποτάμι γεμάτο φως και ζωντάνια δίνοντας το δικό τους, μοναδικό χρώμα στο τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς…

Μπροστά πήγαινε ο βασιλιάς καρνάβαλος συνοδευόμενος από εκατοντάδες λαμπαδηφόρους και τυμπανιστές που έδιναν το ρυθμό…

Λαμπαδηφορίες 2023

Προηγούνταν οι τσαμπουνιέρηδες που, όπως πάντα, έδωσαν το δικό τους παραδοσιακό χρώμα στο αποκριάτικο δρώμενο.

Λαμπαδηφορίες 2023 Λαμπαδηφορίες 2023

Στο τέλος, στην κεντρική πλατεία άναψε φωτιά που την περιτριγύρισαν τύμπανα και πνευστά, λαμπαδηφόροι και πλήθος κόσμου. Το σκιάτρο γύρναγε τριγύρω μέχρι που ήρθε η ώρα και ρίχτηκε στην πυρά… Αφού κάηκε το σκιάχτρο ξεκίνησε ο χορός γύρω από τη φωτιά με τυμπανοκρουσίες αλλά και τσαμπούνες και τουμπάκια! Λίγο αργότερα τα φώτα άναψαν μαζί με το γλέντι και τους παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια, με τσαμπούνες και τουμπάκια.

Η Ναξιώτικη, μοναδική Λαμπαδηφορία είναι το αποκριάτικο δρώμενο που σίγουρα ενθουσιάζει τους πάντες…

Λαμπαδηφορίες 2023 Λαμπαδηφορίες 2023

 

 

(Visited 2.359 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.