Τα μοναδικά πασχαλινά έθιμα της Νάξου όπως περιγράφονται από ανθρώπους του νησιού (video)

Περιφάνες, Μέλανες
Newsroom
13/04/2023 22:58
 
 
 

 

Αφιέρωμα στα πασχαλινά έθιμα της Νάξου είχε τη Μεγάλη Πέμπτη ο Aegean Voice και η εκπομπή «Μέρα μεσημέρι» με την Πόπη Αλιμπέρτη.

Από την Κόρωνο και το «ταξίδι» των εικόνων από την Παναγία την Αργοκοιλιώτισσα στην Αγία Μαρίνα Κορώνου, μέχρι το Καστράκι και τον χειροποίητο Επιτάφιο φτιαγμένο με θαλασσόξυλα που περιφέρεται στην ξηρά και μέσα στη θάλασσα, μέχρι τις Μέλανες και τις Περιφάνες που φωτίζουν το δρόμο για την περιφορά του Επιταφίου δημιουργώντας μια μοναδική μυσταγωγία η Νάξος γιορτάζει απ’ άκρη ως άκρη την αναγέννηση της φύσης και τη νίκη της ζωής επί του θανάτου. Στην εκπομπή μίλησαν ο φιλόλογος και π. βουλευτής Νίκος Λεβογιάννης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κορωνιδιατών Νάξου Γιώργος Κουφόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιχνίου Κυριάκος Σαλτερής καθώς και ο κ. Νίκος Κονδύλης από τις Μέλανες.

«Στη Νάξο» όπως ανέφερε ο πρώην βουλευτής Κυκλάδων, φιλόλογος Νίκος Λεβογιάννης μιλώντας στην ίδια εκπομπή «παντρεύονται δύο πολιτισμοί με έθιμα που χάνονται στο βάθος των αιώνων: Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και ο χριστιανικός».

Ο κ. Λεβογιάννης αναφέρθηκε με γλαφυρό τρόπο στα έθιμα κυρίως της ορεινής Νάξου και της Κωμιακής, στα ιδιαίτερα φαγητά που επικρατούν τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα -από τα νερόβραστα λόγω της νηστείας μέχρι το μπάτουδο-, αλλά και σε πλήθος ακόμα εθίμων της περιόδου του Πάσχα στο νησί.

Νίκος Λεβογιάννης (Πασχαλινά έθιμα της Νάξου

Νίκος Κονδύλης (Περιφάνες στις Μέλανες)

Κυριάκος Σαλτερής (Περιφορά Επιταφίου μέσα στη θάλασσα, στο Καστράκι)

Γιώργος Κουφόπουλος (Το ταξίδι των εικόνων από την Παναγία Αργοκοιλιώτισσα στην Κόρωνο)

 

 

(Visited 1.167 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*