VIDEO: Μ. Παρασκευή στην Παναγία Δροσιανή Νάξου – Τα πένθιμα εγκώμια του Χριστού με συνοδεία από βιολί, λύρα και λαούτο – Το έθιμο των «πούλων» ( φώτος)

Παναγία Δροσιανή
Newsroom
14/04/2023 16:50
 
 
 

 

Μεγάλη Παρασκευή στην Παναγία τη Δροσιανή Νάξου – Τα πένθιμα εγκώμια του Χριστού με συνοδεία από βιολί, λύρα και λαούτο – Το έθιμο των «πούλων» 

Παναγία Δροσιανή

Με κατάνυξη σε ένα ιδιαίτερο, ιερό περιβάλλον όπως αυτό της εκκλησίας της Παναγίας της Δροσιανής, λίγο πιο έξω από το χωριό Μονή της Νάξου, αναβίωσε και φέτος το έθιμο των «πούλων».

Παναγία Δροσιανή

Πιστοί από το χωριό, αλλά και από όλη τη Νάξο συναντήθηκαν για ακόμα μία χρονιά την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί στην Παναγία τη Δροσιανή. Αφού παρακολούθησαν τις Βασιλικές Ώρες και τον εσπερινό της Αποκαθήλωσης το πρωί στο ναό, έψαλαν τα πένθιμα εγκώμια του Χριστού με συνοδεία ζωντανής μουσικής (βιολί, λύρα και λαούτο) και προσκύνησαν νηστικοί το Σώμα του Χριστού που κατέβηκε από το Σταυρό. Τα ψωμάκια ευλογήθηκαν από τον ιερέα, Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Κοττάκη, μεταξύ των Βασιλικών Ωρών και του Εσπερινού και από αυτά δόθηκαν κομμάτια ως αντίδωρο στο τέλος των Ακολουθιών.

Παναγία Δροσιανή

Η ατμόσφαιρα πένθιμη και κατανυκτική και όσοι βρέθηκαν εκεί, έζησαν το θείο δράμα εκδηλώνοντας το πένθος τους για το Χριστό με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο.

Παναγία Δροσιανή

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Μαυρομμάτης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο υποψήφιος δήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βασίλης Γλέζος και Μαρία Χανιώτη και πλήθος κόσμου.

Παναγία Δροσιανή

Να σημειωθεί ότι ο ναός της Παναγίας της Δροσιανής, που λειτούργησε ως μοναστήρι στο παρελθόν, είναι από τα πιο σημαντικά μνημεία των βυζαντινών χρόνων. Πρόκειται για τρίκογχο ναό με τρούλο (μέσα 7ου αι.) στον οποίο προστέθηκαν τρία παρεκκλήσια.

Διαβάστε περισσότερα για το έθιμο των «πούλων»

Παναγία Δροσιανή https://www.youtube.com/watch?v=ANuiLwCrkQs https://www.youtube.com/watch?v=ANuiLwCrkQs

(Visited 1.316 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*