VIDEO-Καστράκι Νάξου: Με δέος και συγκίνηση η περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα (φώτος)

Περιφορά Επιταφίου Καστράκι
Newsroom
14/04/2023 19:45
 
 
 

 

Την κορύφωση του Θείου δράματος με έναν ξεχωριστό τρόπο βίωσαν και πάλι σήμερα Μεγάλη Παρασκευή κάτοικοι και  επισκέπτες της Νάξου που κατέκλυσαν το εξωκλήσι της Αγίας Γρηγορούσας, στο Καστράκι Νάξου και την περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα.

Περιφορά Επιταφίου Καστράκι

Ένας λιτός επιτάφιος, φτιαγμένος με θαλασσόξυλα από τον κ. Κυριάκο Σαλτερή, πρόεδρο του Συλλόγου Πολιχνίου Νάξου, στολισμένος με κρίνα και αγριολούλουδα που προκαλεί δέος, όπως και η περιφορά του, που γίνεται μέσα στη θάλασσα.

Περιφορά Επιταφίου Καστράκι

Πρόκειται για την πιο ξεχωριστή περιφορά Επιταφίου που είχαν την ευκαιρία να βιώσουν εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες της Νάξου που βρέθηκαν το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής στην παραθαλάσσια εκκλησία Αγία Γρηγορούσα στην περιοχή Καστράκι της Νάξου.

Περιφορά Επιταφίου Καστράκι

Το μοναδικής ομορφιάς τοπίο συνδέεται απόλυτα με το σκηνικό του θείου δράματος… Το πένθιμο παραθαλάσσιο σκηνικό συμπληρώνεται από τον Εσταυρωμένο… Ένας Σταυρός φτιαγμένος κι αυτός με ξύλα της θάλασσας από τη γύρω περιοχή, όπως και το σώμα του Χριστού που είναι «καρφωμένο» επάνω του.

Περιφορά Επιταφίου Καστράκι

Ο καιρός ήταν καλός παρά το γεγονός ότι φυσούσε νότιος άνεμος, και ο κόσμος πολύ περισσότερος από κάθε άλλη χρονιά, συμμετείχε στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Παρασκευής στο εξωκλήσι της Αγίας Γρηγορούσας.

Περιφορά Επιταφίου Καστράκι

Όλοι έψαλαν με κατάνυξη το «Ω γλυκύ μου έαρ…» συνοδεία από το παραδοσιακό σουβλιάρι και έζησαν από κοντά τη μοναδική αυτή εμπειρία με την περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα.

Καθόλη τη διάρκεια της περιφοράς, τον επιτάφιο συνόδευαν οι ψαλμωδίες των πιστών…

Περιφορά Επιταφίου Καστράκι

Περιφορά Επιταφίου ΚαστράκιΠαρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, ο έπαρχος Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Μαυρομμάτης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο υποψήφιος δήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης, αντιδήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Περιφορά Επιταφίου Καστράκι

Πρόκειται για ένα νεότερο έθιμο του Πάσχα στη Νάξο που έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια ο τοπικός Σύλλογος Πολιχνίου Νάξου, με τη συμπαράσταση και τη σύμφωνη γνώμη του Ιερέα της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της κοινότητας Σαγκρίου Νάξου, όπου αμέσως μετά τη λειτουργία στην Αγία Γρηγορούσα, οι πιστοί συνοδεύουν τον επιτάφιο στην παραλία του Καστρακίου και τον περιφέρουν μέσα στη θάλασσα χωρίς να τους φοβίζουν οι καιρικές συνθήκες της ημέρας, ούτε καν τα μποφόρ που πιθανόν να πνέουν στην περιοχή.

Περιφορά Επιταφίου Καστράκι

Να αναφερθεί ότι ο Επιτάφιος της Αγίας Γρηγορούσας Καστρακίου Νάξου και ο Επιτάφιος του Αγίου Ελευθερίου – Αγίου Νικολάου στην περιοχή Καλάμια της Τήνου, είναι οι μοναδικοί Επιτάφιοι στην περιοχή των Κυκλάδων, που η περιφορά τους γίνεται μέσα στη θάλασσα.

Η περιφορά του Επιταφίου στη θάλασσα γίνεται το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφού ο ιερέας της περιοχής θα πρέπει να λειτουργήσει και να κάνει περιφορά επιταφίου σε δυο ακόμη εκκλησίες…

Τέλος να σημειωθεί ότι το έθιμο της περιφοράς του Επιταφίου της Παναγίας Γρηγορούσας μέσα στη θάλασσα ξεκίνησε το 2012 από τον τοπικό Σύλλογο Πολυχνίου. Τον πρώτο χρόνο ελάχιστοι ήταν οι πιστοί που συμμετείχαν… Έκτοτε και μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα μέσα από τα ρεπορτάζ του naxostimes.gr αρχικά, το έθιμο έγινε γνωστό στο πανελλήνιο και κάθε χρόνο προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο.

Περιφορά Επιταφίου Καστράκι Περιφορά Επιταφίου Καστράκι Περιφορά Επιταφίου Καστράκι Περιφορά Επιταφίου Καστράκι Περιφορά Επιταφίου Καστράκι Περιφορά Επιταφίου Καστράκι Περιφορά Επιταφίου Καστράκι Περιφορά Επιταφίου Καστράκι Περιφορά Επιταφίου Καστράκι

(Visited 1.650 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*