Μ. Πολυκρέτης για την ένταξη έργου που αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση δικτύων ύδρευσης: «Ήταν προσωπικό στοίχημα για μένα»

Newsroom
26/04/2023 18:43
 
 
 

 

Την ιδιαίτερη ικανοποίηση του εκφράζει ο υποψήφιος δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανώλης Πολυκρέτης για την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, του έργου «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση δικτύων ύδρευσης του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων» προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου ο κ. Πολυκρέτης η χρηματοδότηση του παραπάνω έργου, που αποτελεί την υψηλότερη τα τελευταία χρόνια, ήταν ένα «προσωπικό στοίχημα» για τον ίδιο και προέκυψε μετά από επίμονες προσπάθειες και σκληρή δουλειά όταν ήταν ακόμη αντιδήμαρχος αλλά και μετά την ανεξαρτητοποίηση του.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Πολυκρέτης η ένταξη και χρηματοδότηση του μεγάλου αυτού έργου, είναι και η απάντησή του στον κ. Λιανό όταν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου «με το γνωστό ειρωνικό του ύφος» τον ρώτησε να του πει «τις έξυπνες ιδέες που είχε τα τελευταία χρόνια…».

Παράλληλα ο κ. Πολυκρέτης δημοσιοποιεί και επιστολή του προς το Δημήτρη Λιανό στην οποία αναφέρετε στη χρηματοδότηση του έργου «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση δικτύων ύδρευσης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων», αλλά και σε χρηματοδοτήσεις κι άλλων έργων μετά από τις δικές του ενέργειες.

Το δελτίο Τύπου του κ. Πολυκρέτη:

Σήμερα νιώθω μεγάλη χαρά και ικανοποίηση αφού εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα το έργο «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» με χρηματοδότηση 9 εκατ. ευρώ, τη μεγαλύτερη που έχει πάρει ο δήμος μας τα τελευταία χρόνια.

Ήταν προσωπικό στοίχημα για εμένα, ως πρώην Αντιδήμαρχος και ως υποψήφιος Δήμαρχος σήμερα, με επιμονή, δουλειά και μεθοδικότητα να καταφέρω να προσφέρω στον τόπο μου ένα έργο ζωής, όπως το παραπάνω.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αφού αύξησε τα τέλη στους επιχειρηματίες του νησιού, κάτι για το οποίο εγώ ήμουν αντίθετος και καταψήφισα, με το γνωστό ειρωνικό του ύφος με ρώτησε να του πω «τις έξυπνες ιδέες που είχα τα τελευταία χρόνια».

Η απάντηση μου λοιπόν έρχεται σήμερα με την ένταξη αυτού του έργου με προϋπολογισμό μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο της δημοτικής αρχής του κ. Λιανού, που αποδεικνύει ποιος ενδιαφέρεται τελικά για τον τόπο του και ποιος όχι.

Με ειρωνείες και προσβλητικά σχόλια ο τόπος μας δεν πάει μπροστά κ. Λιανέ.
Ο τόπος μας έχει ανάγκη από ανθρώπους που νοιάζονται πραγματικά γι αυτόν και το αποδεικνύουν με πράξεις και έργα!

Η ανοιχτή επιστολή του κ. Πολυκρέτη προς τα τοπικά ΜΜΕ και το δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανό

ΘΕΜΑ: «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση δικτύων ύδρευσης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων», προϋπολογισμού: 8.991.178,00 ευρώ.

Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά, καθότι άλλο ένα έργο, του θέματος, το τρίτο στη σειρά και πολύ σημαντικό για το Δήμο μας, για την ορθή διαχείριση και έλεγχο του νερού ύδρευσης, που με επίμονη και συνεχή προσπάθεια μου, Αξιολογήθηκε θετικά και εγκρίθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Το πρώτο έργο, όπου και αυτό μετά από πρόταση μου και συνεχή επιμονή και παρακολούθησή μου, έγινε η μελέτη του, υποβλήθηκε, αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους και να υλοποιηθεί από το Δήμο μας, με τίτλο: «Σύστημα τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού προς εξασφάλιση της επάρκειας νερού ύδρευσης και μείωσης διαρροών δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων» προϋπολογισμού σύμβασης: 1.413.228,00 ευρώ ολοκληρώθηκε ουσιαστικά κατά το έτος 2021.

Σημειώνω ότι, εξαιτίας αυτού του έργου και της δυνατότητας που έδινε, του άμεσου δηλαδή ελέγχου ηλεκτρονικά από τηλέφωνο, ή τον Η/Υ, των δεξαμενών ύδρευσης και γενικά των αντίστοιχων πηγών υδροδότησής τα αντίστοιχα καλοκαίρια των ετών 2021 και 2022, καμιά περιοχή του Δήμου μας δεν έμεινε ποτέ από νερό ύδρευσης.

Επίσης, δυστυχώς, δεν μπορώ να παραλείψω το γεγονός, ότι ενώ υποχρεωτικά προβλέπονταν από το πρόγραμμα η δημοσιοποίηση για τους πολίτες, του έργου με ευκρινή πινακίδα ενημέρωσης σε πρόσφορη θέση σε εξωτερικό χώρο, εύκολης αντίληψης από το κοινό κι ακόμη η τοποθέτηση μιας μεγάλης οθόνης τηλεόρασης, απεικόνισης του έργου και της λειτουργίας του, ο Δήμαρχος αφενός τοποθέτησε την πινακίδα στο ύψος της οροφής του δημαρχείου, όπου σχεδόν δεν τη βλέπει κανένας πολίτης και αφετέρου, είχε τουλάχιστον ένα εξάμηνο τη μεγάλη τηλεόραση απεικόνισης της λειτουργίας του έργου, στο υπόγειο του δημαρχείου, για να την τοποθετήσει τελικά στο κλειστό γραφείο της υπηρεσίας, η οποία δεν την είχε καμία ανάγκη, καθότι έχει ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανά γραφείο, που παρακολουθούν οι υπάλληλοι όλη τη λειτουργία του έργου.

Ειλικρινά, αδυνατούσα να κατανοήσω αυτή την εμμονή του. Επειδή εγώ ήμουν εκείνος που τα προωθούσα και ζητούσα την άμεση υλοποίηση τους; Το έκανα αποκλειστικά και μόνο για το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών μας.

Το δεύτερο έργο που επέμενα να εκτελεστεί, με τίτλο: «Προμήθεια κι εγκατάστασή ευφυών συστημάτων διαχείρισης ενέργειας στις υποδομές πόσιμου νερού και αποχέτευσης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων» υποβλήθηκε, αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», είναι προϋπολογισμού σύμβασης 3.633.200,00 ευρώ και είναι υπό πλήρη εξέλιξη.

Με την μελέτη του έργου: «Σύστημα τηλεμέτρησης και διαχείρισης έξυπνων οικιακών υδρομέτρων», προϋπολογισμού 27.280,00 ευρώ, υλοποιήθηκε κατ’ ουσία, ως πιλοτική και μετά από επίμονες προσπάθειες μου, προκειμένου να διαπιστώσουμε την αναγκαιότητα, λειτουργικότητά και εν τέλει σκοπιμότητα υλοποίησης της δράσης του θέματος. Εφόσον διαπιστώθηκε η ορθή λειτουργία των έξυπνων αυτών υδρομέτρων και οι πολύτιμες πληροφορίες που προσέφεραν, εν συνεχεία με την από αρ.πρωτ.: 161/4-1-2023 επιστολή μου, ζήτησα επιτακτικά από το Δήμο και το δήμαρχο, να εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια, ώστε να υποβληθεί η μελέτη, αξιολόγηση και να εγκριθεί το έργο του θέματος. Τελικά, μετά από πολλές προσπάθειες έγινε αποδεκτό από το δήμαρχο, υποβλήθηκε αρμοδίως η μελέτη και τελικά αξιολογήθηκε θετικά και εγκρίθηκε να χρηματοδοτηθεί στο σύνολό της από πόρους Ευρωπαϊκούς.

Μετά έργο αυτό, ολοκληρώνεται ο τηλεέλεγχος και τηλεχειρισμός όλων των δικτύων και Α/Σ ύδρευσης και τοποθετούνται περίπου 9.000 «έξυπνοι» οικιακοί υδρομετρητές, που προσφέρουν τα μέγιστα οφέλη στον Δήμο και στους πολίτες και επιτυγχάνουν μεταξύ άλλων:

• Παρέχουν τη δυνατότητα ειδοποίησης από μακριά και των τελικών καταναλωτών μέσω μηνυμάτων SMS, για ασυνήθιστα συμβάντα όπως π.χ. διαρροή
• Εντοπίζουν φαινόμενα λαθροληψίας νερού ή λαθροεπέμβασης στους μετρητές
• Συμβάλλουν στον εντοπισμό απωλειών νερού ανά ζώνη ύδρευσης
• Άμεση ενημέρωση – πληροφόρηση ευαισθητοποίηση για περιβαλλοντικά ζητήματα διαχείρισης υδάτων
• Παροχή υπηρεσιών με τον καλύτερο περιβαλλοντικά τρόπο μειώνοντας τη σπατάλη τόσο των υδατικών όσο και των ενεργειακών πόρων

Με τιμή

Μανώλης Πολυκρέτης
Υποψήφιος Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
Επικεφαλής της Παράταξης «Αξίζουμε καλύτερα»

Δείτε την απόφαση ένταξης του έργου:

(Visited 258 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*