«Άστεγος» ο αθλητισμός στην ορεινή Νάξο σύμφωνα με τους «Πολίτες Για τα Νησιά Μας»

admin
12/02/2015 09:46
 
 
 

Στην ανάγκη κατασκευής κλειστής αίθουσας άθλησης στην Ορεινή Νάξο και ολοκλήρωσης υπαιθρίων αθλητικών χώρων στη Χώρα αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Δημοτική Κίνηση «Πολίτες Για τα Νησιά Μας».

Η Δημοτική Κίνηση αναφέρεται εκτενώς στις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι (ανήλικοι ή και ενήλικοι) ασχολούνται με τον αθλητισμό στο νησί, ενώ – με αφορμή το ενδεχόμενο κατασκευής τρίτου κλειστού γυμναστηρίου στη Σύροστηλιτεύει την «αδράνεια» της δημοτικής αρχής, αναφορικά με την διεκδίκηση κατασκευής κλειστού προπονητηρίου στην Ορεινή Νάξο, καθώς και ολοκλήρωσης των ανοικτών χώρων άθλησης πέριξ του Κλειστού Γυμναστηρίου στη Χώρα.

Αναλυτικά, το δελτίο τύπου της Δημοτικής Κίνησης έχει ως εξής:

Τόσο με το πρόγραμμά μας όσο και σε κάθε ευκαιρία που δίνεται, τονίζουμε ότι παρά τις σημαντικές προσπάθειες που γίνονται στην Ορεινή Νάξο από τα τοπικά σωματεία για την προώθηση του αθλητισμού, η έλλειψη υποδομών και η ραγδαία ανακύπτουσα αναγκαιότητα μετακίνησης ανηλίκων ή ενηλίκων αθλητών στη Χώρα της Νάξου, καθιστά την όποια προσπάθεια ιδιαίτερα δύσκολη που στις περισσότερες των περιπτώσεων δρα ανασταλτικά για την ενασχόληση των νέων με τον αθλητισμό.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή παιδιών στον αθλητισμό κλειστού χώρου (μπάσκετ, βόλεϊ, τάε κβο ντο), που οφείλεται στις επίμονες προσπάθειες των τοπικών σωματείων. Έτσι η αυξανόμενη ζήτηση προπονητικού χρόνου έχει καταστήσει το (μοναδικό διαθέσιμο) κλειστό γυμναστήριο της Νάξου ανεπαρκές για την κάλυψη των αναγκών, τόσο του σωματειακού αθλητισμού όσο και του μαζικού αθλητισμού.

Η Νάξος ως γνωστόν είναι ένα μεγάλο σε έκταση νησί με μεγάλες και «δύσκολες» οδικές αποστάσεις ανάμεσα στα χωριά και τη Χώρα. Οι μετακινήσεις ανήλικων αθλητών με ιδιωτικά αυτοκίνητα αποτελεί αιτία που δυσχεραίνει τις προσπάθειες των γονέων, που υποστηρίζουν την επιθυμία των παιδιών τους να αθλούνται υπό υγιείς συνθήκες, των παραγόντων των σωματείων αλλά κυρίως των ίδιων τους αθλητών οι οποίοι κάποια στιγμή, εξαιτίας αυτής της κατάστασης εγκαταλείπουν την προσπάθεια.

Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, κ. Χατζημάρκος, σε επίσκεψη του στη Ερμούπολη στις 5 Φεβρουαρίου 2015 δήλωσε μεταξύ άλλων ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί στη Σύρο τρίτο κλειστό γυμναστήριο. Ως γνωστόν η Σύρος έχει δύο κλειστά γυμναστήρια, ενώ έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό με τη Νάξο. Είναι επίσης γνωστό ότι η Σύρος είναι ένα πολύ μικρό σε έκταση νησί, ενώ ο πληθυσμός του, σε συντριπτικό ποσοστό, είναι συγκεντρωμένος στην Ερμούπολη, γεγονότα που καθιστούν την μετακίνηση αθλητών πολύ εύκολη.

Δεν είναι λοιπόν κατανοητό πώς με αυτά τα δεδομένα προωθείται η κατασκευή τρίτου κλειστού Γυμναστηρίου στη Σύρο ενώ δεν υπάρχει καμία απολύτως προσπάθεια από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για μία αίθουσα στη Δρυμαλία (π.χ. μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο σχολικό συγκρότημα του Φιλωτίου), όπου θα δίνεται η δυνατότητα στους αθλητές της περιοχής να γυμνάζονται σε αξιοπρεπείς συνθήκες και – γιατί όχι – να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν όλο και περισσότερους νέους στον αθλητισμό. Ακόμα και ένα προπονητήριο, με το μικρότερο δυνατό κόστος, αλλά με όλους τους όρους ασφάλειας, θα έλυνε πολλά προβλήματα.

Επιπλέον η ανάγκη ολοκλήρωσης των ανοικτών χώρων άθλησης πέριξ του Κλειστού Γυμναστηρίου στη Χώρα, είναι επιβεβλημένη.

Εμείς ως Πολίτες για τα Νησιά μας, διατιθέμεθα να συμμετέχουμε με προτάσεις σε συζήτηση που θα προκύψει, τόσο για κλειστό προπονητήριο στην Ορεινή Νάξο, όσο και για τους υπαίθριους αθλητικούς χώρους στη Χώρα.

Είναι προφανές ότι η παραπάνω αναφορά στη Σύρο δεν γίνεται με σκοπό οποιαδήποτε ενδοκυκλαδική κόντρα, αλλά προκειμένου να καταστεί σαφές ότι αν υφίσταται εκεί ανάγκη τρίτου κλειστού, η ανάγκη προπονητηρίου στη Δρυμαλία είναι σίγουρα μεγαλύτερη και η τοπική δημοτική πλειοψηφία δεν έχει κάνει καμία απολύτως προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Και αν η Περιφέρεια είναι διατεθειμένη να μεριμνήσει για αυτό στη Σύρο, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων οφείλει να διεκδικήσει την κατασκευή προπονητηρίου και στην ορεινή Νάξο ή σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τις προθέσεις της Περιφέρειας, να προβεί στη διαδικασία έκδοσης μελέτης ώστε να είναι έτοιμος στην πρώτη χρηματοδοτική ευκαιρία. 

(Visited 25 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*