Guardians of Naxos – Καινοτόμα Μέσα για τον βιώσιμο τουρισμό

Newsroom
13/07/2023 22:30
 
 
 

 

Media Innovation for Sustainable Tourism, Guardians of Naxos

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του θερινού σχολείου που διεξήχθη στη Νάξο το διάστημα 12-18 Ιουνίου 2023. Το θερινό σχολείο εντάσσεται στο πλαίσιο του εντατικού προγράμματος μικτής κινητικότητας (BIP – Blended Intensive Programme) με τίτλο “Media Innovation for Sustainable Tourism” και διοργανώνεται με τη συνεργασία τριών Πανεπιστημίων από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Τουρκία:

• του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού)
• του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών Darmstadt (h_da) (τμήμα Επικοινωνίας)
• του Πανεπιστημίου Yasar (τμήμα Επικοινωνίας)

Σαράντα φοιτητές και καθηγητές των τριών Πανεπιστημίων επισκέφθηκαν τη Νάξο και εργάστηκαν μαζί με την τοπική κοινωνία στοχεύοντας στην πρόταση λύσεων που σχετίζονται με τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και τη χρήση καινοτόμων Μέσων όπως της Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας (VR & AR) και της Εφαρμογής (app) Guardians of Naxos για τον σκοπό αυτό.

Στο πλαίσιο των εργασιών του θερινού σχολείου, εκτός των άλλων, οι φοιτητές και οι καθηγητές των τριών Πανεπιστημίων επισκέφθηκαν τη χώρα και τα χωριά της Νάξου, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, φορείς και επιχειρήσεις του νησιού. Οι επισκέψεις αυτές συνδυάστηκαν με συζητήσεις και συνεντεύξεις σε βάθος ενώ οι κινηματογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους και στις περιοχές Αγίας Άννας, Αγίου Γεωργίου, Κάστρου Νάξου, Μπούργου, στον οικισμό του Φιλωτίου και στην περιοχή Αργιά Φιλωτίου πρόκειται να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της εφαρμογής Guardians of Naxos (ένα ψηφιακό παιχνίδι για οικογένειες που βασίζεται στην τοποθεσία).

Μέρος των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν μέσα από τα μαθήματα των Πανεπιστημίων στα επόμενα ακαδημαϊκά εξάμηνα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διεξήχθη το Σάββατο 17 Ιουνίου στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο που βρίσκεται πίσω από την Καθολική Εκκλησία.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν σκηνές από τα γυρίσματα που έγιναν σε διάφορα μέρη της Νάξου και τα οποία αποτελούν οδηγούς για τη δημιουργία της εφαρμογής (app) Guardians of Naxos.

Επίσης, παρουσιάστηκαν στοιχεία από τις εργασίες των φοιτητών που σχετίζονται με τους πολιτιστικούς πόρους του νησιού, τις οργανωσιακές δομές και τα επιχειρηματικά μοντέλα που εφαρμόζονται ή θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από τις τοπικές επιχειρήσεις και τους τοπικούς οργανισμούς με στρατηγικό στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Οι φοιτητές και το ακαδημαϊκό προσωπικό του προγράμματος Νίκος Λέανδρος και Παναγιώτης Κάπος (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Georg Struck, Sven Poguntke και Thorsten Greiner (Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Darmstadt) και Ferah Onat (Πανεπιστήμιο Yasar) ευχαριστούν για τη σημαντική συμβολή στις εργασίες του θερινού σχολείου και για τη γενναιόδωρη υποστήριξη του προγράμματος την τοπική κοινωνία (ανθρώπους, φορείς και επιχειρήσεις) της Νάξου.

Το πρόγραμμά σε τοπικά Μέσα της Νάξου και κοινωνικά δίκτυα:

Naxos Times
Νάξος: Καινοτόμα Μέσα για τον βιώσιμο τουρισμό – Τρία πανεπιστήμια από Ελλάδα, Γερμανία, Τουρκία στο νησί

Aegean Voice 107.5 FM | Εκπομπή «Μέρα μεσημέρι» με την Πόπη Αλιμπέρτη
Τρία πανεπιστήμια και 40 φοιτητές στη Νάξο για το «Guardians οf Naxos»

E.A.Σ. Νάξου (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου) | Facebook Account

Φιλώτι- Νάξος | Facebook Account

Την Τετάρτη 14-6-2023 παρατέθηκε δείπνο στη 40μελή ομάδα των πανεπιστημίων από ντόπια προϊόντα στο “Πεύκο” (miles 44), με τη συνοδεία τσαμπουνοτούμπακων από τους Στέφανο Μανιό και τον γιο του Χρήστο Μανιό. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η ΕΑΣ Νάξου – Εκδηλώσεις δια του προέδρου της Δημ. Καπούνη, μαζί με τις δωρεάν προσφορές ντόπιων αμνοεριφίων από τον πρόεδρο της κοινότητας Βασ. Κρασσά Despoina Krassa και τυροκομικών (αρσενικό Νάξου και ξυνομυζήθρα) από το οικογενειακό ΠΟΠ Οικογενειακό Τυροκομείο Μπαμπούνης τυροκομείο Γ. Μπαμπούνη.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 514 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*