Θεατρικό Μουσείο: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης στη γειτονιά των τραγουδιών του

Newsroom
24/07/2023 12:18
 
 
 

 

Δελτίο τύπου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε συνεργασία με τη Θεατρική Εταιρεία ΜΠΟΕΜ και τη Λέσχη Φιλίας Γκράβας του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζουν μια βραδιά με τραγούδια και αποσπάσματα από τα έργα του σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, εκτός από θεατρικός συγγραφέας ήταν και στιχουργός. Με αφορμή κάποια θεατρικά του έργα, ο ίδιος έγραψε τραγούδια που έμελλε να γίνουν γνωστά και να αγαπηθούν από το ελληνικό κοινό. Με αφορμή τη στιχουργική του ιδιότητα, συνεργάζεται με τους τρεις από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες: τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Σταύρο Ξαρχάκο.

Από το πρώτο του ποίημα με τίτλο «Νάξος» μέχρι τα τραγούδια που ακούγονται στο Παραμύθι χωρίς Όνομα, στο Μεγάλο μας Τσίρκο, στην Γειτονιά των Αγγέλων και στον Εχθρό Λαό, η σχέση του Καμπανέλλη με την ποίηση μετρά περίπου πενήντα χρόνια. Όμως ο ίδιος δεν θεωρεί τον εαυτό του στιχουργό ούτε ποιητή, μόνο θεατρικό συγγραφέα. Ο ίδιος έλεγε «Δεν γράφω στίχους μόνο και μόνο για να μελοποιηθούν και να γίνουν επιτυχίες. Πρέπει να υπάρχει λόγος γι’ αυτά τα τραγούδια». Και πράγματι έγραφε στίχους όταν ένιωθε ότι «Υπάρχουν στη ζωή καταστάσεις που δεν τις χωράει ο λόγος. Και τότε ή παραχωρεί τη θέση του στη σιωπή ή τρελαίνεται και γίνεται στίχος ή ξανατρελαίνεται και γίνεται τραγούδι». Σε αυτήν τη μουσική παράσταση ακούγονται αποσπάσματα και τραγούδια από τα έργα «Παραμύθι χωρίς Όνομα», «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», «Η Γειτονιά των Αγγέλων», καθώς και από το μυθιστόρημα «Μαουτχάουζεν» που αποτελεί μια προσωπική καταγραφή της εμπειρίας του συγγραφέα ως πολιτικού κρατούμενου, στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως Μαουτχάουζεν.

Συντελεστές:

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γεωργία Παρασκευά
Διεύθυνση Χορωδίας: π. Ζαφείριος Κουτελιέρης
Αποσπάσματα παρουσιάζουν οι ηθοποιοί: Λουκία Λαγού και Γιάννης Μπόγρης
Φιλική συμμετοχή: Η Χορωδία της Λέσχης Φιλίας Γκράβας του Δήμου Αθηναίων
Στο πιάνο: Ο Χρήστος Κουτελιέρης

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 στις 21:00
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ (Χώρα Νάξου, Περιοχή Γρόττα)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2285023619 mail: kambanellismuseum@naxos.gov.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 287 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*