Κατά πλειοψηφία η γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου για το λατομείο στο Σαγκρί

 
 
 

Παρά το γεγονός ότι η εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη ζητούσε τη θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου για την κατ’ εξαίρεση χωροθέτηση λατομείου αδρανών υλικών στο Σαγκρί, η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία.
Την εισήγηση του θέματος έκανε ο έπαρχος Νάξου Γιάννης Μαργαρίτης, ο οποίος ανέφερε ότι η εταιρεία «Λατομεία Νάξου Α.Ε.» διαθέτει όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά και τηρεί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Ωστόσο, επιφυλάξεις, αλλά και αντιρρήσεις εξέφρασαν η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του κ. Μαχαιρίδη, καθώς και η παράταξη του κ. Σπύρου. Όπως είπε ο κ. Μαχαιρίδης, σε τέτοιες «δύσκολες» αποφάσεις θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των τοπικών φορέων, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι αντιδράσεις, ενώ ο κ. Σπύρου, με αφορμή τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, ζήτησε «να προχωρήσει άμεσα το χωροταξικό της Νάξου και των υπόλοιπων νησιών». Μάλιστα, χαρακτήρισε τη Νάξο ως ένα από τα νησιά που δίνει ελπίδα στην αειφόρο ανάπτυξη.

margaritis mpriggos zannetidis
Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο έπαρχος Μήλου Νίκος Βενάκης, ο οποίος εισηγήθηκε παρόμοιο θέμα («Γνωμοδότηση Περιφερειακού Συμβουλίου για την κατ’ εξαίρεση εκτός καθορισμένης Λατομικής Περιοχής, για την παράταση της άδειας εκμετάλλευσης υφιστάμενου λατομείου αδρανών υλικών στη Σίφνο»). Όπως είπε ο κ. Βενάκης, «πρέπει να υπάρχει ένα λατομείο αδρανών υλικών σε κάθε νησί, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι κ.λπ.».
Για την ιστορία να αναφερθεί ότι η παράταξη του κ. Μαχαιρίδη ψήφισε λευκό και η παράταξη του κ. Σπύρου ψήφισε κατά.

spyroy mayroydi

Η εισήγηση, η οποία μοιράστηκε στους περιφερειακούς συμβούλους, ανέφερε τα εξής:
Εισηγούμαστε
Για την Θετική Γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου για την κατ’ εξαίρεση χωροθέτηση λατομείου αδρανών υλικών, υπέρ της εταιρείας με την επωνυμία ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΝΑΞΟΥ Α.Ε. συνολικής έκτασης 15.000m², που βρίσκεται στη θέση “Χαχούμη” στην περιοχή Σαγκρί στη Νάξο, λόγω μη ύπαρξης καθορισμένης λατομικής περιοχής στις Κυκλάδες, σύμφωνα με την παρ.5 της παρούσης, με τους παρακάτω δεσμευτικούς όρους:
*Για την κατ’ εξαίρεση χωροθέτηση εκτός λατομικής περιοχής του εν λόγω λατομικού χώρου, εφόσον το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδοτήσει θετικά, θα εκδοθεί σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με το αρ.8 του Ν.2115/93 (ΦΕΚ 15/Α’/15-02-1993).
*Η ανωτέρω απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, (κατ’ εξαίρεση χωροθέτηση εκτός λατομικής περιοχής) δεν υποκαθιστά την άδεια εκμετάλλευσης και απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε επέμβαση στον εν λόγω λατομικό χώρο, μέχρι και εφόσον χορηγηθεί από την υπηρεσία μας η άδεια εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την ισχύουσα λατομική νομοθεσία.
*Η άδεια εκμετάλλευσης του λατομείου αδρανών υλικών χορηγείται με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, μόνο και εφόσον η ενδιαφερόμενη εταιρεία, εφοδιαστεί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται από τις διατάξεις της λατομικής νομοθεσίας (§3) και του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (§4).
*Η έγκαιρη προσκόμιση προς την υπηρεσία μας όλων των δικαιολογητικών της ανωτέρου παραγράφου για την χορήγηση της άδειας εκμετάλλευσης, είναι αποκλειστική ευθύνη της ενδιαφερόμενης εταιρείας.
*Το Δημόσιο δεν φέρει καμία ευθύνη προς την ενδιαφερόμενη, αν για οποιονδήποτε βάσιμο και νόμιμο λόγο, η υπηρεσία μας αρνηθεί την χορήγηση της αιτηθείσας (§9) της άδειας εκμετάλλευσης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων

Γεώργιος Ε. Λεονταρίτης”

(Visited 27 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*