Οι φημισμένες ναξιώτισσες παραμάνες που έγραψαν ιστορία

Newsroom
09/08/2023 02:04
 
 
 

 

Οι φημισμένες ναξιώτισσες παραμάνες έγραψαν ιστορία σε χρόνια χαλεπά, όταν μωρομάνες, λεχώνες, ξενιτεύονταν σε πρωτόγονες συνθήκες μέσα σε καΐκια στη μακρινή Ανατολή, στην Πόλη, στην Αίγυπτο, στη Μικρασία, για να πουλήσουν το μητρικό τους γάλα θηλάζοντας στην ξενιτιά σε βρέφη πλούσιων οικογενειών και να μαζέψουν χρήματα για να γυρίσουν μετά από κάποια χρόνια πίσω να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής της οικογένειάς τους. Άγνωστες, ανώνυμες τις περισσότερες φορές, έμειναν μόνο ως ανάμνηση στα παιδιά, στα εγγόνια, στα δισέγγονά τους κι έγιναν αφηγήσεις και θρύλοι οι περιπέτειές τους, συχνά δραματικές κι έμειναν στους απογόνους τους κειμήλια πολλά αντικέιμενα, κοσμήματα, ρούχα, που έφεραν από την ξενιτιά.

Για πρώτη φορά όμως αυτές τις ηρωίδες της ζωής τις έγραψε και η επίσημη ιστορία, πολλές και με τα ονόματά τους, χάρη στο βιβλίο «Νεότερη ιστορία της Νάξου» του Νίκου Λεβογιάννη, ο οποίος αφιέρωσε μάλιστα σε αυτές τον Β2 τόμο του 7τομου αυτού συγγραφικού έργου. Ο Β2 τόμος εκδόθηκε το 2015 και είναι αφιερωμένος, όπως γράφει στον πρόλογο ο Ν. Λεβογιάννης: «Τούτο τον τόμο τον αφιερώνω στις ναξιώτισσες παραμάνες, τις νταντάδες και τις υπηρέτριες, τις γιαγιάδες, τις μανάδες, τις θείες των γενεών του 18ου, του 19ου και του 20ου αιώνα, που στα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς, φράγκικης και τουρκικής, ξενιτεύτηκαν στην Πόλη, τη Σμύρνη, την Αθήνα για να πουλήσουν το γάλα τους οι μωρομάνες….».

Στον τόμο αυτό καταγράφεται αναλυτικά αυτό το κοινωνικό φαινόμενο, οι αιτίες που το προκάλεσαν, οι επιπτώσεις θετικές και αρνητικές στην κοινωνία της Νάξου, η οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική προσφορά αυτών των ηρωίδων στη Νάξο και τις Κυκλάδες.

Στο ιστορικό ένθετο του του Νίκου Λεβογιάννη που μεταδόθηκε από τον Aegean Voice της Παρασκευής 4 Αυγούστου ξαναζωντάνεψε η ιστορία αυτών των ηρωίδων της ζωής, που είχαν γίνει περιζήτητες στα μεγάλα κέντρα του ελληνισμού τον 18ο, 19ο και 20ο αιώνα.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 3.282 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*