«Σώστε τις παραλίες της Νάξου»: Η συνάντηση με το δήμαρχο, οι υποσχέσεις και η απόρριψη του αιτήματος για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο

τζετ σκι Άγιος Προκόπιος «Σώστε τις παραλίες της Νάξου»
Newsroom
28/08/2023 22:05
 
 
 

 

Ενημέρωση του κινήματος «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» για τη συνάντηση με το δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανό, για το θέμα των παραλιών του νησιού και την κατάληψή τους από ομπρελοξαπλώστρες αλλά και την απόρριψη του αιτήματος για συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο. 

Στις 21 Aυγούστου 2023 σε ζωντανή συνομιλία στην τηλεόραση (στο Action24), ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κάλεσε εκπρόσωπο του Κινήματος Σώστε τις Παραλίες της Νάξου να μιλήσουν για την καταγγελία μας που είχε κατατεθεί και στο Δήμο και κοινοποιηθεί στο Δημοτικό συμβούλιο 14/08/2023 μαζί με το αίτημα εκπροσώπου για την σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου με θέμα τα καταγγέλοντα και αναφερόμενα. Η συνάντηση έγινε την άλλη μέρα το πρωί με τρεις εκπροσώπους του κινήματος και τον Δημάρχο. Η συνομιλία κράτησε μία ώρα και ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Δημάρχου και τη δήλωσή του, ότι “είμαστε στην ίδια πλευρά”.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα εξής θέματα:

1. Σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου και ενημέρωση των δημοτών για τη στάση του Δήμου και όλων των δημοτικών συμβούλων: Οι εκπρόσωποι επεσήμαναν ότι πολλοί δημότες έχουν την εντύπωση απουσίας αποτελέσματος κατά της παρανομίας και απουσίας δηλώσεων του Δήμου, ότι “κάνει πλάτες” στους παρανομούντες. Επίσης ότι οι δε παρανομούντες χλευάζουν και εμπαίζουν τον ίδιο το Δήμο με την τακτική τους, αφού αφαιρούν κάθε φορά που έρχεται έλεγχος κάποιες παρανομίες και τις επαναφέρουν ή και επιδεινώνουν την πρότερη παράνομη κατάσταση μόλις φεύγουν τα κλιμάκια ελέγχου. Επίσης ενημέρωσαν για την τάση των φορέων των επιχειρηματιών όπως το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) να δικαιολογούν την παρανομία ως αναπόφευκτη για το κέρδος τους. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου προτίθεται να απαντήσει αρνητικά στο αίτημα της σύγκλησης έκτακτου δημοτικού συμβουλίου λόγω της δυσκολίας συντονισμού νηφάλιας συζήτησης. Ο Δήμαρχος και οι εκπρόσωποι συμφώνησαν ότι η νηφάλια συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο με σκοπό το δημόσιο διάλογο (όχι την άμεση επιβολή κυρώσεων) χωρίς εντάσεις είναι πολύ σημαντική για το τόσο καίριο θέμα της δημόσιας ζωής του τόπου και ο πρώτος δεσμεύτηκε να συζητήσει την ίδια μέρα με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για τη σύγκλησή του. Ο Δήμαρχος επίσης δεσμεύτηκε σε έκδοση δελτίου τύπου την επόμενη ημέρα για να επικοινωνήσει τη στάση του Δήμου κατά της παρανομίας.

2. Νομοθεσία και επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού του κρατικού μηχανισμού για τη διαχείριση και τον έλεγχο της χρήσης της παραλίας: Ο Δήμαρχος ενημέρωσε εκτενώς για τη δυσκολία του παρόντος νομικού καθεστώτος διαχείρισης, μίσθωσης και ελέγχου. Η διαχείριση και μίσθωση του παλαιού αιγιαλού από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) τόνισε ότι δημιουργεί γκροτέσκες καταστάσεις, όπως το να μισθώνεται ως και η λιμνοθάλασσα του Αγίου Προκοπίου από όμορους επιχειρηματίες. Επίσης ο έλεγχος από την Κτηματική Υπηρεσία παρουσιάζει τεράστια δυσκολία λόγω υποστελέχωσης της Υπηρεσίας. Ο Δήμαρχος όπως και η Κεντρική ΄Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προτείνουν την εξ ολοκλήρου διαχείριση και έλεγχο της παραλίας και του αιγιαλού από τους Δήμους και αναμένουν άμεσα νομοθετική ρύθμιση προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης ο Δήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα ότι το πρόβλημα υπερκάλυψης της παραλίας θα λυθεί, αν μόνο οι όμοροι αποκτήσουν δικαίωμα μίσθωσης. Οι εκπρόσωποι ενημέρωσαν για τη δυνατότητα προσφυγής προς το Συμβούλιο της Επικρατείας για τον έλεγχο της συνταγματικότητας κάθε διάταξης νόμου κλπ. που αφορά στην «συναλλαγή» στα ονομαζόμενα από τον Αστικό Κώδικα «πράγματα εκτός συναλλαγής» και εν τέλει τη νομιμότητα των αδειών, για την οποία ο Δήμαρχος ελπίζει ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση θα λύσει το πρόβλημα χωρίς να χρειαστεί προσφυγή. Αν όχι, τότε ο Δήμος θα υποστηρίξει την προσφυγή.

3. Άμεση αντιμετώπιση της παρανομίας στις παραλίες: Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους εκπροσώπους για τις συλλήψεις και τα πρόστιμα. Οι εκπρόσωποι εξέφρασαν την επιμονή τους στην εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Μαρτίου 2023 που προβλέπει ανάκληση αδειών και αποκλεισμό από επόμενες μισθώσεις, και ότι οι συλλήψεις και τα πρόστιμα δε λύνουν το πρόβλημα. Επίσης έκαναν έκκληση να μην ενθαρρύνονται παρεμβάσεις αποκατάστασης στις παραλίες χωρίς πρότερη μελέτη και επιστημονική επίβλεψη.

Εντωμεταξύ:

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έστειλε επιστολή στην αιτούσα-εκπρόσωπο του κινήματος «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» την ώρα που βρισκόταν μαζί με τους υπόλοιπους εκπροσώπους στη συνομιλία με το Δήμαρχο. Στην επιστολή του απέρριψε το αίτημα σύγκλησης έκτακτου δημοτικού συμβουλίου, λόγω αναρμοδιότητας.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση και αφού είχε δημοσιοποιηθεί η απάντηση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου:

Ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε τηλεφωνικά την εκπρόσωπο του κιήματος «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» ότι ο λόγος του παραμένει και ότι θα μπει το θέμα στο επόμενο τακτικό δημοτικό συμβούλιο σε περίπου δέκα μέρες. Επίσης διευκρίνισε ότι η επιστολή του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου δημοσιοποιήθηκε χωρίς γνώση του προέδρου για τη συνάντηση του δημάρχου με τους εκπροσώπους μας και εξέφρασε την πρόθεσή του να συζητήσει με το συνδυασμό του για το θέμα την επόμενη μέρα.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 895 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*