Η λαμπρή ιστορία της Εκπαίδευσης στη Νάξο

Newsroom
02/10/2023 00:48
 
 
 

 

Η λαμπρή ιστορία της Εκπαίδευσης στη Νάξο στα 600 χρόνια σκλαβιάς, φραγκικής και τουρκικής, αλλά και στα χρόνια της Επανάστασης, αμαυρώθηκε από ένα μελανό επεισόδιο στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου 1947-1949.

Πέντε καθηγητές του γυμνασίου Νάξου, πολεμιστές στο αλβανικό μέτωπο, απολύθηκαν με την κατηγορία ότι δήθεν έκαναν κομμουνιστική προπαγάνδα στους μαθητές. Αφού ταλαιπορηθηκαν επί μήνες, συκοφαντημενοι και κυνηγημένοι… δικαιώθηκαν.

Όσοι είχαμε την τύχη να τους έχουμε καθηγητές στα χρόνια που ακολούθησαν, οφείλουμε σε αυτούς πολλά, μα πάνω από όλα τον αγνό και άδολο πατριωτισμό που μας ενέπνευσαν. Ποτέ δεν μας μίλησαν για την πολεμική ηρωική τους δράση στο μέτωπο της Αλβανίας, ποτέ δεν αναφέρθηκαν στον άδικο διωγμό τους και όλα τελικά λησμονήθηκαν. Ούτε στον επετειακό τόμο που εκδόθηκε πρόσφατα για τα εκατό χρόνια από την ίδρυση του γυμνασίου Νάξου γίνεται η παραμικρή μνεία έστω του σκοτεινού εκείνου επεισοδίου.

Το μεγαλείο της ψυχής τους, το ήθος και οι αξίες για τις οποίες πολέμησαν, για τις οποίες αγωνίστηκαν, τις οποίες μας δίδαξαν, υπήρξαν για μας τους μαθητές τους μέγιστο μάθημα, σημάδεψαν καθοριστικά τη ζωή πολλών από εμάς.

Κι ήταν αυτοί οι σπουδαίοι ΔΑΣΚΑΛΟΙ: Νικόλαος Γεροντοπουλος-γυμνασιάρχης, Γεώργιος Κορακίτης, Στυλιανός Κορακίτης, Γεώργιος Κορρές, Γεώργιος Βαλαβάνης.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 479 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*