Το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Φιλωτιού πάει… Χώρα;

ΔΙΕΚ Νάξου
Newsroom
17/11/2023 13:40
 
 
 

 

Το Ινστιτούτο Επαγγελματικής κατάρτισης Φιλωτιού πάει… Χώρα;
(Πρέπει να αντιδράσει η τοπική κοινωνία)

Πυκνώνουν οι φωνές που αναφέρουν ότι το ΔΙΕΚ Νάξου από το Φιλώτι όπου στεγάζεται, σιγά σιγά μεταφέρεται στη Χώρα της Νάξου, εκεί όπου ήδη πραγματοποιούνται τα περισσότερα μαθήματα, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) έχουν σκοπό την παροχή υπηρεσιών διετούς αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης σε αποφοίτους Λυκείου. Ένα τέτοιο ΔΙΕΚ λειτουργεί με έδρα το Φιλώτι. Στη δημιουργία του πρωτοστάτησε ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου και μάλιστα ο πρόεδρός του αείμνηστος Μιχάλης Κατσάνης, με πολύχρονους και σθεναρούς αγώνες.

Υπάρχουν ήδη συγκεκριμένες ενέργειες που ενισχύουν τους φόβους των Φιλωτιτών ότι το ΔΙΕΚ θα μεταφερθεί και θα λειτουργεί μόνο στη Χώρα. Σημειώνεται ότι σήμερα τα μαθήματα γίνονται στο 1ο Γυμνάσιο της Χώρας τρεις φορές την εβδομάδα και στο Φιλώτι δύο, παρόλο που η έδρα του ΔΙΕΚ είναι το Φιλώτι. Η ψηφοφορία που έγινε μεταξύ των μαθητών με το ερώτημα πού θέλουν να γίνονται τα μαθήματα αποτελεί μια συγκεκριμένη ενέργεια που υποψιάζει, εκτός του ότι είναι πρωτοφανής για μια εκπαιδευτική μονάδα και δεν στηρίζεται σε καμιά νομιμότητα.

Επίσης, το επιχείρημα ότι οι περισσότεροι καθηγητές και σπουδαστές διαμένουν στη Χώρα επικαλούνται αυτοί που θέλουν το ΔΙΕΚ αποκλειστικά στην πόλη. Και εδώ προκλήθηκε ψηφοφορία. Αν με αυτές τις δήθεν δημοκρατικές ψηφοφορίες ρωτούνταν καθηγητές απομακρυσμένων σχολείων, τότε θα καταργούνταν τα σχολεία αυτά και θα ενισχυόταν η αστυφιλία στο νησί, ερημώνοντας τα χωριά και στερώντας την ευκαιρία από οικογένειες και μαθητές να μείνουν και να σπουδάσουν στον τόπο τους.

Επισημαίνουμε ότι το Φιλώτι είναι κεφαλοχώρι, το μεγαλύτερο χωριό των Κυκλάδων, η απόστασή του από τη Χώρα δεν είναι μεγάλη (18 χλμ) και διαθέτει επαρκή σχολικά κτίρια και εργαστήρια. Αν δεν υπάρχει ελάχιστος αριθμός 60 εγγεγραμμένων μαθητών, το ΔΙΕΚ θα κλείσει, με ό,τι αυτό σημαίνει για το Φιλώτι, τους μαθητές και τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς.

Σ’ αυτήν την προσπάθεια να συγκεντρώσει η Χώρα κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα, κάτι που δεν προάγει το καλό του νησιού, την ισόρροπη ανάπτυξή του και την παροχή ίσων εκπαιδευτικών ευκαιριών, πρέπει να αντιδράσει συλλογικά η τοπική κοινωνία και η Αυτοδιοίκηση. Γιατί έτσι όπως πάμε, σε λίγο το Φιλώτι θα ψάχνει να βρει και το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Φιλωτιού σε κάποιο χωραΐτικο δρόμο.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1.510 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*