VIDEO: Η παρουσίαση του γαστρονομικού Φεστιβάλ Νάξου – Ξέσπασμα Παπαδόπουλου: «Είναι μια φούσκα, ένα πυροτέχνημα»

Newsroom
07/12/2023 00:43
 
 
 

 

Το Πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων για το 2024, παρουσίασε ο Καθηγητής Δημήτρης Κούτουλας το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα «Ιάκωβος Καμπανέλλης» του δημαρχείου Νάξου με την παρουσία επιχειρηματιών εστίασης και άλλων απασχολούμενων με τον τουρισμό.

Ο κ. Κούτουλας παρουσίασε τη γαστρονομική ταυτότητα της Νάξου καθώς και το γαστρονομικό φεστιβάλ που πρόκειται να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στο νησί κατά το διάστημα από 17 Μαΐου έως 16 Ιουνίου. Σκληρή κριτική άσκησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Γιάννης Παπαδόπουλος ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε το φεστιβάλ «μια φούσκα, ένα πυροτέχνημα» και σχολίασε μεταξύ άλλων ότι «πάμε στο φεστιβάλ με μια νερόβραστη πατάτα».

Η παρουσίαση από τον κ. Κούτουλα

Ο κ. Κούτουλας παρουσίασε το εικαστικό που θα συνοδεύει την διαφημιστική καμπάνια της γαστρονομίας της Νάξου, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να επωφεληθούν οι επιχειρήσεις εστίασης, τα εμπορικά καταστήματα με τοπικά προϊόντα, οι επιχειρήσεις που προσφέρουν εμπειρίες γύρω από την γαστρονομία, τα γραφεία γευστικών περιηγήσεων καθώς και οι επιχειρήσεις που κάνουν μαθήματα μαγειρικής.

 

«Θέλουμε αυτές οι επιχειρήσεις να προβληθούν πολύ δυνατά μέσα από την καμπάνια που ετοιμάζουμε» σημείωσε ο κ. Κωτούλας και πρόσθεσε ότι η πρώτη δράση είναι το γαστρονομικό φεστιβάλ υπό τον τίτλο «NAXOS CELEBRATION» που θα διοργανωθεί από τις 17 Μαΐου έως τις 16 Ιουνίου. Σύμφωνα με τον κ. Κούτουλα, στόχος του φεστιβάλ είναι να αυξηθούν τα έσοδα των επιχειρήσεων, να καθιερωθούν οι Νάξος και μικρές Κυκλάδες ως πολυδιάστατος και πολυδύναμος γαστρονομικός προορισμός, να αξιοποιηθεί η γαστρονομία προκειμένου να εξασφαλιστεί διεθνής δημοσιότητα για τη Νάξο, να προσεγγιστούν περισσότεροι επισκέπτες γαστρονομικού ενδιαφέροντος και τέλος να επιτευχθεί η περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση των επιχειρήσεων γαστρονομίας και να δημιουργηθούν νέες και ελκυστικές επαγγελματικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες.

«Μέχρι τώρα τα γαστρονομικά φεστιβάλ είναι για να γίνονται γαστρονομικές γιορτές, να καλούμε τον κόσμο να δοκιμάσει κάτι που μαγειρεύουμε σε μεγάλα καζάνια, όπως εδώ στη Νάξο γίνεται η γιορτή της πατάτας. Το πρόβλημα με αυτή την προσέγγιση είναι ότι δεν μπορείς να απολαύσεις γαστρονομία σε υψηλό επίπεδο και γι αυτό σκεφτήκαμε να βρούμε τον τρόπο οι επισκέπτες να εκτιμήσουν τη δουλειά σας με καλύτερους όρους, δηλαδή να τους φέρουμε στις επιχειρήσεις σας. Άρα να κάνουμε φεστιβάλ και να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να έρθει σε εσάς» σημείωσε ο κ. Κούτουλας.

Όπως είπε, οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ γαστρονομίας θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους να παρουσιάσουν ένα ένθετο μενού τουλάχιστον τριών πιάτων βασιζόμενο υποχρεωτικά σε τοπικά υλικά και σε τοπικές συνταγές με ξεκάθαρες αναφορές στη Νάξο και τις μικρές Κυκλάδες. Το ειδικό μενού πολλαπλών πιάτων του φεστιβάλ θα προσφερθεί σε προνομιακή τιμή η οποία θα είναι αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με το άθροισμα της τιμής του καταλόγου αυτών των πιάτων.

Γιάννης Παπαδόπουλος: «να πάμε στο φεστιβάλ και να κάνουμε τι; Μια βραστή πατάτα; Είναι μια φούσκα, ένα πυροτέχνημα»

Κριτική στα όσα νωρίτερα παρουσίασε ο κ. Κούτουλας άσκησε ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και μικρών Κυκλάδων Γιάννης Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για το «Νάξος – Γεύσεις – Πολιτισμός» πρωτοβουλία του Σωματείου Μαζικής Εστίασης το 2010 και για τον στόχο της σύνδεσης του πρωτογενή με το δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα. Όπως είπε το εγχείρημα αυτό δεν πέτυχε αφού δεν υπήρξε καμία βοήθεια, καμιά στήριξη και καμιά αναγνώριση από κανέναν.

Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια που έκανε το Σωματείο Μαζικής Εστίασης το 2012 ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος γαστρονομικός φορέας με τη συμμετοχή τότε να είναι απογοητευτική. «Χωρίς βοήθεια και στήριξη το πρόγραμμα κατέρρευσε» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Λυπάμαι κ. Κούτουλα γιατί ενώ θα έπρεπε να έρθουν όλοι εδώ και να κάνουμε εφαρμογή αυτού του προγράμματος. Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων, του φεστιβάλ θα έπρεπε να προηγηθεί η διάσωση και καταγραφή του γαστρονομικού χαρτοφυλακίου. Η καταγραφή των τοπικών προϊόντων. Πως καλλιεργούνται, τι ιδιότητες έχουν και τι επάρκεια υπάρχει. Παίρνουμε τις συνταγές και μετά προχωράμε σε αυτό που κάνουμε σήμερα. Να πάμε στο φεστιβάλ και να κάνουμε τι; Μια βραστή πατάτα;. Από το 2013 που είχατε έρθει και είπατε τα ίδια τι έχει γίνει μέχρι σήμερα; Τίποτα. Και τότε τα ίδια πράγματα μας είπατε» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Μας καπελώσατε με το σχεδιασμό που παρουσιάσατε. Ήρθα εδώ γιατί σέβομαι αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στην αίθουσα» τόνισε.

Ο καθηγητής Δημήτρης Κούτουλας είπε ότι ο Δήμος του ανέθεσε να κάνει αυτή τη δουλειά και την έκανε και ότι τα πράγματα από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν εξελιχθεί στη Νάξο.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και μικρών Κυκλάδων συνέχισε λέγοντας ότι το 2016 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Δημήτρης Λιανός ως πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής τότε, ανακοίνωσε 20.000 € για την διεξαγωγή γαστρονομικού φεστιβάλ. Μάλιστα, το ίδιο ποσό ανακοίνωσε κι ο κ. Γιάννης Μαργαρίτης, με αποτέλεσμα το Σωματείο Μαζικής Εστίασης να τους βραβεύσει και τους δύο, για κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ.

«Δεν έχουμε τη διάθεση να ξοδέψουμε άσκοπα χρήματα για ένα φεστιβάλ χωρίς ρίζες και χωρίς νόημα. Είναι μια φούσκα, ένα πυροτέχνημα. Τι θα παρουσιάσουμε; Έχουμε 500 επιχειρήσεις στη Νάξο. Τι αξία έχει οι 10, 20, 30 από αυτές να κάνουν πιάτα; Οι υπόλοιπες 470;» σημείωσε ολοκληρώνοντας την άποψή του ο κ. Παπαδόπουλος ο οποίος καταχειροκροτήθηκε.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1.446 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*