Δημήτρης Καπούνης στα «Παραπολιτικά 90,1»: Η γραβιέρα Νάξου είναι πράγματι ξεχωριστή!

Newsroom
17/12/2023 18:21
 
 
 

 

Για την σπουδαία επιτυχία της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. να βρεθεί στην πρώτη δεκάδα της λίστας του Taste Atlas με τα 100 καλύτερα τυριά του κόσμου μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης, στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Agenda με την Αλεξάνδρα Καϋμένου.

Παράλληλα, ο Δημήτρης Καπούνης ανέδειξε για ακόμα μία φορά τα προβλήματα που σημειώθηκαν στην παραγωγή του γάλακτος και του κορυφαίου τυριού της Νάξου. Προανήγγειλε, επίσης, την πραγματοποίηση χριστουγεννιάτικων δρωμένων από την Ε.Α.Σ. Νάξου, τις επόμενες ημέρες.

«Νιώσαμε πολύ χαρούμενοι με το γεγονός ότι η γραβιέρα Νάξου κατέλαβε υψηλή θέση στη λίστα του Taste Atlas γιατί και πέρυσι το ναξιώτικο τυρί είχε τερματίσει ψηλά στον κατάλογο. Η επιτυχία αυτή οφείλεται στους κτηνοτρόφους, στους τυροκόμους και γενικά στον κόσμο που γεύεται αυτό το προϊόν. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο» σημείωσε ο κ. Καπούνης.

Σε ερώτηση για το τι κάνει την Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου να ξεχωρίζει, ο Δημήτρης Καπούνης τόνισε: «Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. είναι πράγματι ξεχωριστή. Είναι γλυκιά, διότι παράγεται από 80% αγελαδινό γάλα κατά μέγιστο και 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά μέγιστον, ενώ έχει και πολύ χαρακτηριστική επίγευση. Επίσης, είναι ένα Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και απαιτούνται 11,2 κιλά γάλακτος για να παραχθεί ένα κιλό τυρί, κάτι από το οποίο φαίνεται η θρεπτική αξία του προϊόντος για τους καταναλωτές και ειδικά για τα παιδιά. Η Ε.Α.Σ. Νάξου προσπαθεί για το καλύτερο, ώστε να παραμείνει η γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. στο τραπέζι του καταναλωτή».

Για τα προβλήματα που σημειώθηκαν στην παραγωγή της γραβιέρας με τις ελλείψεις ζώων και γάλακτος, ο κ. Καπούνης τόνισε ότι «υπάρχει μείωση του ζωικού κεφαλαίου, η οποία προκάλεσε μείωση της πρώτης ύλης, του γάλακτος. Αυτό βέβαια συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα και όχι μόνον στη Νάξο. Η εκτίμησή μου είναι ότι, έτσι όπως βαδίζουμε, η κτηνοτροφία μετά από λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει στην Ελλάδα».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Δημήτρης Καπούνης απαρίθμησε και τα άλλα εκλεκτά τυροκομικά προϊόντα που παράγει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, ενώ λόγω των εορτών των Χριστουγέννων, στάθηκε ιδιαίτερα στο αρνί και το κατσίκι Νάξου, τα οποία, όπως υπογράμμισε, «είναι τόσο ποιοτικά και νόστιμα διότι τρέφονται με την χλωρίδα της Νάξου και την αλμύρα της θάλασσας, που κάνουν ένα καταπληκτικό κρέας το οποίο πρέπει όλοι να έχουν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους! Είναι το καλύτερο, να το προτιμήσει όλος ο κόσμος! Καταγράφεται, ήδη μεγάλη, λόγω και της έλλειψης που υπάρχει στην αγορά εξαιτίας των καταστροφών που σημειώθηκαν στην κεντρική Ελλάδα πριν από μερικούς μήνες».

Ακούστε τις δηλώσεις του Δ. Καπούνη στα Παραπολιτικά 90,1:

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 155 times, 1 visits today)
Latest Post

4 Comments

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*