Χρέος μνήμης για τον Μανώλη Γλέζο η πρωτοβουλία του νέου δημάρχου Αθήνας Χάρη Δούκα

Newsroom
29/12/2023 21:27
 
 
 

 

Πριν ακόμη αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, προέβη σε μία κίνηση ύψιστου συμβολισμού, δείγμα δημοκρατικής ευαισθησίας, αίσθηση χρέους και μνήμης, στον άνθρωπο σύμβολο της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Ειρήνης, Μανώλη Γλέζο.

Η πολιτική δράση του Γλέζου και οι ιδέες του, κεντρικό πυρήνα είχαν διαχρονικά την άμεση Δημοκρατία, που γεννήθηκε και άνθισε την κλασική εποχή στην πόλη-κράτος των Αθηνών.

Αντιπροσωπεία του δημάρχου Αθηναίων επισκέφτηκε πρόσφατα τη σύζυγο του Μανώλη Γλέζου Τζώρτζια και της εξέφρασε την επιθυμία του Δημάρχου να τιμηθεί ο Γλέζος από τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας καθώς του πρέπει.

Πυρήνας των σκέψεων του Δημάρχου κυρίου Χάρη Δούκα και των συνεργατών του είναι η δημιουργία από τον Δήμο ενός χώρου «Μνήμης και δράσης», που θα είναι αφιερωμένος στον Μανώλη Γλέζο, αλλά και η πρόθεσή του να δοθεί το όνομα του Γλέζου σε δρόμο της Αθήνας.

Στην κατεύθυνση αυτή αμέσως μετα την πρωτοχρονιά θα ξεκινήσουν συζητήσεις και θα κινηθούν οι διαδικασίες συγκεκριμενοποίησης και υλοποίησης της πρότασης του δημάρχου Αθηναίων.

Όσα δεν έπραξε ο δήμος Νάξου, έρχεται με δική του μάλιστα πρωτοβουλία να πράξει ο δήμος Αθηναίων.

Ποτέ όμως δεν είναι αργά για τους τοπικούς άρχοντες της Νάξου, αρκεί να βρουν τη δύναμη να σηκώσουν το βλέμμα τους από το χώμα και να τολμήσουν να κοιτάξουν στα μάτια, τόσο το νέο Δήμαρχο Αθηναίων, όσο και την κοινωνία της Νάξου.

Τότε ίσως αντιληφθούν, τόσο τα τραγικά λάθη τους μέχρι σήμερα, όσο και το ιστορικό χρέος που οφείλει η Νάξος, ως ο γενέθλιος τόπος του παγκόσμιου Ανθρώπου Μανώλη Γλέζο. Άλλωστε με ομόφωνο ψήφισμα του το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στις 31 Μαρτίου του 2020 είχε αποφασίσει μεταξύ άλλων:

• Την κατασκευή προτομής του Μανώλη Γλέζου, η οποία και θα τοποθετηθεί στην γενέτειρα του, Κοινότητα Απειράνθου

• Την ονομασία κεντρικής οδού της πόλεως Νάξου του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων σε οδό «Εμμανουήλ Νικολάου Γλέζου»

• Την έκδοση βιβλίου από τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, το οποίο θα αναφέρεται στη ζωή, ιστορία, και δράση του Μανώλη Γλέζου, την έκδοση του οποίου θα επιμεληθούν Νάξιοι επιστήμονες.

Κοντά τέσσερα χρόνια μετά….. τι έγινε από όλα αυτά;

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 616 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*