Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων σε επικίνδυνες ατραπούς (Απίστευτη καταγγελία αναγνώστη μας)

Newsroom
21/01/2024 22:05
 
 
 

 

Στις 17 Δεκεμβρίου 2023 έγιναν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής στην Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ). Κατά τις αρχαιρεσίες έλαβαν μέρος 15 Ναξιακοί Σύλλογοι-μέλη της ΟΝΑΣ και ψήφισαν 52 αντιπρόσωποι από τους 136 που ήταν ταμειακά εντάξει και είχαν δικαίωμα συμμετοχής! Στη Γενική Συνέλευση, που προηγήθηκε των αρχαιρεσιών έλαβαν μέρος λιγότεροι από τους μισούς που ψήφισαν τελικά! Μέσα σε αυτούς ήταν και μέλη της απερχόμενης Διοίκησης.

Το θλιβερό φαινόμενο που περιγράφω δεν είναι πρωτόγνωρο, αλλά επαναλαμβάνεται συχνά τα τελευταία χρόνια και έπρεπε να είχε ανησυχήσει και προβληματίσει όσους ασχολούνται και ενδιαφέρονται πραγματικά για την ΟΝΑΣ, προκειμένου να ερευνήσουν τα αίτια που την οδηγούν στην απαξίωση, τόσο από τους Συλλόγους που είναι σήμερα μέλη της, όσο και από αυτούς που έχουν αποχωρήσει ή έχουν αδρανοποιηθεί.

Αν κοιτάξει κανείς την ιδρυτική Διακήρυξη και το Καταστατικό της ΟΝΑΣ, τα κείμενα αυτά έχουν υπογραφεί από 11 Συλλόγους-ιδρυτικά μέλη. Στην πορεία, όμως, τα μέλη της ΟΝΑΣ έφθασαν 24 και κάλυπταν σχεδόν όλα τα χωριά και οικισμούς της Νάξου, με μεγάλο αγκάθι τη μη συμμετοχή εξαρχής του Συλλόγου Φιλωτιτών. Σταδιακά άρχισε η αντίστροφη μέτρηση, η οικειοθελής απομάκρυνση Συλλόγων από την ΟΝΑΣ, και έτσι φθάσαμε σήμερα στα 15 μέλη, με την πρόσφατη προσθήκη του Συλλόγου Μονιατών (;).

Όλοι όσοι ασχολούνται με τα Ναξιακά δρώμενα και την ΟΝΑΣ θα έχουν διαπιστώσει το πρόβλημα της αποσυσπείρωσης που συντελείται τα τελευταία χρόνια, ανεξάρτητα αν ορισμένοι εθελοτυφλούν για δικούς τους λόγους. Επίσης, κάποιοι από τους κρατούντες, άσχετα αν έχουν διοικητικές θέσεις ή κινούνται και παίζουν ρόλο στα παρασκήνια, εφησυχάζουν ή αδιαφορούν, δικαιολογώντας το συλλογικό φυλλορρόημα με τη γενικότερη κατάσταση, τον τρόπο ζωής, ειδικά των νέων, και την αδιαφορία για τα κοινά. Η κατάσταση, όμως, ευνοεί κιόλας από πολλές πλευρές τις συλλογικές δράσεις, αρκεί να προκληθεί το ενδιαφέρον με τον προσανατολισμό στις σύγχρονες ανάγκες και το άνοιγμα στις απαιτήσεις της εποχής.

Η ευθύνη ανήκει στα πρόσωπα του προσκηνίου, αλλά και του παρασκηνίου (που δρουν εκτός συλλογικών και καταστατικών διαδικασιών), τα οποία καθορίζουν το πλάνο δράσης, την ατζέντα και τις προτεραιότητες της ΟΝΑΣ., την προ-επιλογή Διοίκησης, πριν τη ψηφοφορία, και τη λειτουργία της. Για να γίνουμε πιο σαφείς, γιατί πολλοί δεν το γνωρίζουν, και να οδηγηθούμε σε αδιάσειστα συμπεράσματα, πρέπει να αναφέρουμε ποια είναι τα όργανα Διοίκησης της ΟΝΑΣ, σύμφωνα με το Καταστατικό της και πώς λειτούργησαν π.χ. ενδεικτικά την περυσινή χρονιά:

1. Η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων, το κυρίαρχο όργανο που καθορίζει τη δράση της ΟΝΑΣ, συνήλθε στις 10 Δεκεμβρίου 2023 με απογοητευτική συμμετοχή…

2. Το Διοικητικό Συμβούλιο, που αποτελείται από 21 μέλη, τα οποία εκλέγονται κάθε δυο χρόνια από τους αντιπροσώπους των Συλλόγων-μελών. Την περίοδο από 1/1/2023-31/12/2023 το ΔΣ συνεδρίασε επτά φορές, τις τρεις χωρίς απαρτία! Ακόμη και στην τελευταία συνεδρίασή του για την κατάρτιση και έγκριση του απολογισμού δράσης, του οικονομικού απολογισμού κ.λπ., τα παρόντα μέλη ήταν οκτώ και σχηματίστηκε… τηλεφωνική απαρτία, γιατί δεν υπήρχε δυνατότητα να πραγματοποιηθεί άλλη συνεδρίαση πριν τη Γενική Συνέλευση.

3. Η Εκτελεστική Γραμματεία, που αποτελείται από επτά μέλη και συνεδριάζει δυο φορές τον μήνα, με αντικείμενο την τρέχουσα Διοίκηση και την προετοιμασία των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης των συνεδριάσεων του ΔΣ. Όλο το 2023 ΔΕΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΠΟΤΕ!

4. Η Ελεγκτική Επιτροπή, που λειτουργεί ως όργανο ελέγχου των πεπραγμένων του ΔΣ, συνεδρίασε, ως συνήθως, μια φορά. Όμως, όπως ορίζει το Καταστατικό, η Επιτροπή αυτή έχει πολλές αρμοδιότητες, μεταξύ των οποίων ο έλεγχος της νόμιμης συμμετοχής και εκπροσώπησης των Συλλόγων, καθώς και ο διοικητικός έλεγχος, για να εξακριβωθεί, αν οι πράξεις και αποφάσεις του ΔΣ συμφωνούν με τις διατάξεις του Καταστατικού και του Κανονισμού λειτουργίας του.

5. Η Σύσκεψη των προέδρων, που είναι όργανο αλληλοενημέρωσης Συλλόγων και ΟΝΑΣ, με εισηγητικές και γνωμοδοτικές αρμοδιότητες προς το Δ.Σ. σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος. Συνεδριάζει, κατά το Καταστατικό, κάθε δυο μήνες, με πρόσκληση του Δ.Σ. Όλο τον προηγούμενο χρόνο ΔΕΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΠΟΤΕ! Απλώς μια φορά κλήθηκαν οι πρόεδροι των Συλλόγων να παραστούν σε συνεδρίαση του Δ.Σ., αλλά προσήλθαν ελάχιστοι!

Πρέπει να τονίσω ότι, επειδή η ΟΝΑΣ δεν έχει φυσικά πρόσωπα ως μέλη, αλλά νομικά πρόσωπα, δηλαδή Συλλόγους, για να ΥΠΑΡΧΕΙ πρέπει να ΥΠΑΡΧΟΥΝ και Ναξιακοί Σύλλογοι σε λειτουργία, να είναι μέλη της και να εκπροσωπούνται στην ΟΝΑΣ από αντιπροσώπους που εκλέγονται μαζί με τα Δ.Σ. των Συλλόγων κατά τις αρχαιρεσίες τους ή από τη Γενική Συνέλευσή τους. Σύλλογοι που έχουν περιέλθει σε αδράνεια, σε αναστολή λειτουργίας ή για διάφορους λόγους δεν έχουν Διοίκηση, δεν μπορούν, ως Σύλλογοι-σφραγίδες, να είναι μέλη της ΟΝΑΣ.

Στις αρχαιρεσίες της 17ης Δεκεμβρίου 2023 καταστρατηγήθηκε το Καταστατικό, γιατί έλαβαν μέρος κάποιοι αντιπρόσωποι που είτε δεν είχαν εκλεγεί από Συλλόγους, επειδή αυτοί ήταν σε αδράνεια και εκπροσώπησαν τον …εαυτό τους, είτε εκλέχτηκαν από προσχηματική και παράνομη Συνέλευση, δεδομένου ότι οι Σύλλογοι αυτοί δεν είχαν Διοίκηση. Όλοι αυτοί οι ψευδο-αντιπρόσωποι συμμετείχαν τόσο στη Γενική Συνέλευση όσο και στις αρχαιρεσίες της ΟΝΑΣ και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς εξελέγησαν ή επανεξελέγησαν στα όργανα της Ομοσπονδίας και κατέχουν θέσεις ευθύνης στο Δ.Σ.!

Για όλα αυτά, που καταρρακώνουν τον νόμο και το Καταστατικό, αλλά και το όποιο κύρος της ΟΝΑΣ, ευθύνονται τα πρόσωπα που λόγω της θέσης τους είχαν την αρμοδιότητα της σύνταξης του μητρώου Συλλόγων και αντιπροσώπων, καθώς και τα πρόσωπα που είχαν αρμοδιότητα ελέγχου της νομιμότητας συμμετοχής. Προσωποποιούνται, λοιπόν, οι ευθύνες απαξίωσης της ΟΝΑΣ, δημιουργίας προβλημάτων που επηρεάζουν τη νόμιμη και ουσιαστική δράση της, πρόκλησης αντιθέσεων και αντιπαραθέσεων σε επίπεδο Συλλόγων και αντιπροσώπων τους στην ΟΝΑΣ., προβληματικής λειτουργίας των οργάνων της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τοποθέτηση αντιπροσώπου στην τελευταία Γενική Συνέλευση της ΟΝΑΣ, ο οποίος, σχολιάζοντας τη δράση της, είπε ότι λειτουργεί σαν πρωτοβάθμιος Σύλλογος. Ασφαλώς, ο εν λόγω αντιπρόσωπος είχε δίκιο, γιατί η δράση της Ομοσπονδίας το 2023 περιορίστηκε στην κοπή της βασιλόπιτας, σε δυο-τρεις περιπάτους στη Νάξο, μαζί με τον Σύλλογο Δαμαριώνα, μια εκδρομή το καλοκαίρι από τη Νάξο στις Μικρές Κυκλάδες, μια εκδρομή στη Βουδαπέστη-Βιέννη, στην εκδήλωση στο Σαγκρί για τους Ξενάκη-Παπαβασιλείου, δύο έγγραφα (σμυριδικό, ένταξη δρόμων σε πρόγραμμα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου) και δύο ψηφίσματα της ΓΣ (εκείνο του 2021-2022 προς τους υποψήφιους των παρατάξεων για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του τόπου μας και αυτό της 10/12/2023 προς αρμόδιους φορείς).

Αυτά είναι τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα.

Το ζητούμενο σήμερα είναι αν το νέο Δ.Σ. θα μπορέσει να κάνει τη μεγάλη αλλαγή και να εναρμονίσει την ΟΝΑΣ με τις ανάγκες των καιρών. Αρκεί τα πρόσωπα που κατέχουν, όπως κατέχουν, θέσεις ευθύνης να επιδείξουν στη νέα τους θητεία διοικητική ικανότητα και ετοιμότητα, δημοκρατική λειτουργία, διαρκή δραστηριότητα και αποτελεσματικότητα. Να θέσουν νέους στόχους με νέες ιδέες, να αναπτύξουν γρήγορα αντακλαστικά για άμεσες παρεμβάσεις στους φορείς που έχουν αρμοδιότητες λύσης των Ναξιακών προβλημάτων, να προωθήσουν ένα έξυπνο προγραμματισμό ποικίλων και πρωτότυπων πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Νάξο και την Αθήνα.

Με την έκδοση της επετηρίδας ΝΑΞΙΑΚΑ, επειδή είναι μεγάλο ζήτημα που αφορά και στην προβολή της ΟΝΑΣ, θα ασχοληθώ σε ιδιαίτερη και λεπτομερή παρέμβαση.

Επειδή η διαφάνεια και η δημοσιότητα είναι θεμελιακά στοιχεία της Δημοκρατίας, κρίνω ότι με αυτή τη δημόσια τοποθέτηση μπορεί να συμβάλω στην αλλαγή πορείας, γιατί μόνο έτσι θα επιβιώσει η ΟΝΑΣ και θα εκπληρώσει το ρόλο της.

Ένας συλλογι-σμένος συλλογικός (ώς)

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 674 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*