Νάξος: Δράστες άνοιξαν το ιστορικό σιδηρουργείο του Αντώνη Παγίδα στο Φιλώτι και άρπαξαν σημαντικά μεταλλικά τέχνεργα

Newsroom
25/01/2024 11:40
 
 
 

 

Διάρρηξη έκαναν επιτήδειοι στο ιστορικό σιδηρουργείο του Αντώνη Παγίδα στο Φιλώτι. Οι δράστες άρπαξαν σημαντικά μεταλλικά τέχνεργα, που είχε φτιάξει ο αείμνηστος Αντώνης Παγίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των αντικειμένων της λείας των δραστών είναι και αμόνι 200 ετών.

Να σημειωθεί ότι το σιδηρουργείο αποτελούσε ένα χώρο που επισκέπτονταν ακόμα και τα σχολεία του νησιού προκειμένου οι μαθητές να διδαχθούν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου.

Το περιστατικό εικάζεται ότι συνέβη τη Δευτέρα, ωστόσο οι συγγενείς του Αντώνη Παγίδα ανακάλυψαν την κλοπή την Τρίτη και αμέσως ειδοποίησαν την Αστυνομία που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Φιλωτίου σε ανάρτηση του για το θέμα, σημειώνει:

«Ως ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας του χωριού μας δεν μπορεί ο Σύλλογός μας να μείνει απαθείς στα όσα θλιβερά διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες. Η διάρρηξη του παραδοσιακού σιδηρουργείου του αείμνηστου Αντώνη του Γιώργου και η λεηλάτηση του μουσειακής και πολιτιστικής αξίας εξοπλισμού του, μας έχει γεμίσει όλους θλίψη και απόγνωση. Όσο κι αν προσπαθούμε να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα του χωριού, τόσο οι απτές αποδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για ένα ενδημικό φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας. Μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις εικόνες από τη μέση Ανατολή που σκοταδιστές φανατικοί λεηλατούν μουσεία και καταστρέφουν αγάλματα. Εμείς σαν σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Φιλωτίου, καταδικάζουμε απερίφραστα τις έκνομες αυτές ενέργειες και δεσμευόμαστε να κάνουμε ότι μπορούμε να μην επιστρέψει το χωριό μας στο σκοτάδι».

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 5.729 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*