Τριτοκοσμική η κατάσταση που επικρατεί στο ΕΕΕΕΚ Νάξου – Σάπια πατώματα και αίθουσες που στάζουν καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί

eeeek prokat 1
Newsroom
01/02/2024 01:11
 
 
 

 

Δεν τα χωράει ανθρώπου νους τα όσα καταγγέλλονται και θέτονται υπόψη της Διοίκησης του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, από το Σύλλογο Διδασκόντων του ΕΕΕΕΚ Νάξου, που κάνει λόγο για σάπια και επικίνδυνα πατώματα, αίθουσες που στάζουν, ακατάλληλες τουαλέτες, υγειονομικό κίνδυνο των παιδιών αλλά και εξοπλισμό που έχουν ανάγκη τα παιδιά και δεν χρησιμοποιείται λόγω της ακαταλληλότητας του χώρου.

Σε έγγραφό τους προς το δήμο –που φέρνει αποκλειστικά στη δημοσιότητα σήμερα το naxostimes.gr– οι εκπαιδευτικοί του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) περιγράφουν την απαράδεκτη και τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο της Νάξου, στο οποίο φοιτούν παιδιά με ειδικές ανάγκες και δεξιότητες.

«Το ΕΕΕΕΚ Νάξου από την ίδρυσή του 20 χρόνια πριν, φιλοξενείται σε ένα χώρο που απαρτίζεται από 4 προκάτ κατασκευές και κοντέινερ στην αυλή του 1ου και 2ου Γυμνασίου. Έναν χώρο δηλαδή εντελώς ακατάλληλο για το ρόλο και τις ανάγκες του συγκεκριμένου σχολείου στο οποίο φοιτούν μαθητές με αναπηρίες που έχουν σύνθετες και πολλαπλές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ως Σύλλογος θεωρούμε απαράδεκτο σε μία εποχή που η πρόοδος και η επιστήμη κάνουν άλματα και δίνουν την δυνατότητα για κατασκευή νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτηρίων να υπάρχουν αίθουσες προκάτ και κοντέινερ» σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί που απαριθμούν τα σημαντικά προβλήματα του σχολείου. Ζητούν από το Δήμο να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες, βελτιώσεις και επιδιορθώσεις ώστε το σχολείο να είναι ασφαλές και λειτουργικό και ταυτόχρονα να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να βρεθεί καταλληλότερος χώρος να στεγάσει το ΕΕΕΕΚ Νάξου.

Το θέμα ήρθε μάλιστα και στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου οι αρμόδιοι της δημοτικής αρχής προσπάθησαν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους με αοριστολογίες και καμία ξεκάθαρη και υπεύθυνη απάντηση στα όσα καταγγέλλονται. Να σημειώσουμε ότι το θέμα, δεν προέκυψε σήμερα αλλά υπάρχει εδώ και χρόνια και μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που έχει τεθεί υπόψιν της δημοτικής αρχής, η οποία στο παρελθόν προσπάθησε με «μπαλώματα» και όχι οριστικές λύσεις να «κουκουλώσει» το πρόβλημα, που ήταν ζήτημα λίγου χρόνου να βγει και πάλι στην επιφάνεια. *(Παρακολουθείστε τα όσα συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο στο βίντεο, στο τέλος του άρθρου).

Να σημειώσουμε ότι το έγγραφο του Συλλόγου Διδασκόντων του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) δεν δόθηκε στους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι δεν είχαν λάβει γνώση για τη σημαντική αυτή καταγγελία.

Δείτε αναλυτικά τι αναφέρει ο Σύλλογος Διδασκόντων του του ΕΕΕΕΚ Νάξου:

Προς Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Τα μέλη του Συλλόγου διδασκόντων του ΕΕΕΕΚ Νάξου εκφράζουμε την ανησυχία μας για την υποβάθμιση και αποδυνάμωση της λειτουργίας του σχολείου μας λόγω προβλημάτων στα κτήρια και τις υποδομές.

Πιο συγκεκριμένα το ΕΕΕΕΚ Νάξου από την ίδρυσή του 20 χρόνια πριν, φιλοξενείται σε ένα χώρο που απαρτίζεται από 4 προκάτ κατασκευές και κοντέινερ στην αυλή του 1ου και 2ου Γυμνασίου. Έναν χώρο δηλαδή εντελώς ακατάλληλο για το ρόλο και τις ανάγκες του συγκεκριμένου σχολείου στο οποίο φοιτούν μαθητές με αναπηρίες που έχουν σύνθετες και πολλαπλές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ως Σύλλογος θεωρούμε απαράδεκτο σε μία εποχή που η πρόοδος και η επιστήμη κάνουν άλματα και δίνουν την δυνατότητα για κατασκευή νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτηρίων να υπάρχουν αίθουσες προκάτ και κοντέινερ.

Δυστυχώς όμως το πρόβλημα δεν σταματάει εκεί. Το σχολείο μας αντιμετωπίζει προβλήματα και ως προς την συντήρηση, επισκευή και προσαρμογή των υπαρχουσών υποδομών. Πιο συγκεκριμένα:

1. Τα πατώματα σε κάποιες αίθουσες του σχολείου έχουν βουλιάξει και είναι σάπια και ασταθή, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για μαθητές και καθηγητές και δυσκολία για τους μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην κίνηση τους.
2. Η αίθουσα που χρησιμοποιείται για γυμναστική, εργοθεραπεία και φυσιοθεραπεία δεν χωράει τον απαραίτητο εξοπλισμό του σχολείου με αποτέλεσμα πανάκριβα μηχανήματα να μένουν στα κουτιά και να μην χρησιμοποιούνται από τους μαθητές που τα έχουν ανάγκη, ενώ ταυτόχρονα ο ελεύθερος χώρος για την κίνηση των μαθητών είναι πολύ περιορισμένος.
3. Η μία και μοναδική τουαλέτα για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες που υπάρχει στο σχολείο είναι μικρή. Ο χώρος δεν επαρκεί ούτε είναι κατάλληλος και ελκυστικός ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των μαθητών (που ενίοτε συνοδεύονται και από ΕΒΠ) και την εκπαίδευσή τους.
4. Οι υδραυλική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σχολείου χρειάζεται συντήρηση (π.χ. στις τουαλέτες τρέχουν νερά και λόγω του ότι οι τουαλέτες βρίσκονται στο χώρο της κουζίνας ελλοχεύει υγειονομικός κίνδυνος).
5. Όταν βρέχει σε κάποια σημεία η οροφή στάζει μέσα στις αίθουσες με αποτέλεσμα αφενός να υπάρχει κίνδυνος για τον εξοπλισμό του σχολείου και αφετέρου και αυτές οι λίγες αίθουσες που διαθέτουμε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
6. Να ληφθούν μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής προσέλευση και αποχώρηση από το σχολείο τόσο των μαθητών του ΕΕΕΕΚ όσο και των μαθητών του 1ου και 2ου Γυμνασίου που χρησιμοποιούν την ίδια είσοδο.

Αίτημα μας είναι οι μαθητές μας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, να μπορούν να κάνουν το μάθημα τους σε έναν χώρο κατάλληλο και ελκυστικό που να μπορεί να ανταποκρίνεται στην σύνθετες και πολλαπλές ανάγκες τους.

Ζητάμε από την ηγεσία του Δήμου που φέρει και την κύρια ευθύνη αλλά και από το δημοτικό συμβούλιο συνολικά, να επιδείξει την δέουσα ευαισθησία και να σκύψει πάνω από το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ζητάμε άμεσα να γίνουν από τον Δήμο οι απαραίτητες εργασίες, βελτιώσεις και επιδιορθώσεις ώστε το σχολείο να είναι ασφαλές και λειτουργικό και ταυτόχρονα να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να βρεθεί καταλληλότερος χώρος να στεγάσει το ΕΕΕΕΚ Νάξου.

Αναμένουμε την άμεση απάντησή σας.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΕΕΕΕΚ Νάξου

Δείτε τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο – Η συζήτηση για το ΕΕΕΕΚ Νάξου που τέθηκε από τον κ. Κορρέ, ξεκινάει στο 17:10 λεπτό

(κεντρική φώτο: αρχείου)

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

(Visited 1.025 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*