Ψήφισμα «στήριξης στον δίκαιο αγώνα των αγροτών» του Πνευματικού Κέντρου και του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής

Newsroom
09/02/2024 23:12
 
 
 

 

Το Πνευματικό Κέντρο Κωμιακής και ο Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής, με ομόφωνη απόφαση, εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την στήριξη στον δίκαιο αγώνα των αγροτών.

Χαιρετίζουμε τις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη, που αποδεικνύουν ότι κοινή ρίζα των προβλημάτων είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική και στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» της Ε.Ε.

Μας αφορά όλες και όλους, γιατί ενώ οι αγρότες πουλάνε τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές, οι μεσάζοντες και τα σούπερ μάρκετ θησαυρίζουν και τα νοικοκυριά είναι σε απόγνωση που πλήττονται από την ακρίβεια.

Η αγροτική πολιτική χρειάζεται σχεδιασμό με βάση τις ανάγκες της εργαζόμενης κοινωνίας για ασφαλή, ποιοτικά και φθηνά τρόφιμα, ταυτόχρονα με την προστασία του περιβάλλοντος και άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τους αγροκτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους και τους ψαράδες του νησιού μας, που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και να συνεχίσουν να παράγουν.

Τους καλούμε συλλογικά και συντασσόμενοι με τους υπόλοιπους αγρότες σε όλη την Ελλάδα, να παλέψουν για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων για:

● Την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για προϊόντα που έχουν πληγεί από καιρικές συνθήκες, από ασθένειες κ. α.
● Μείωση του κόστους παραγωγής (ειδικά για τα νησιά, που τα μεταφορικά αυξάνουν το κόστος σε εφόδια και ζωοτροφές)
● Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως τους εφοπλιστές. Πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7λεπτα/kWh και κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας. Επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
● Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
● Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στην γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία
● Αφορολόγητο όριο στα 12000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ

Τα ΔΣ των συλλόγων:
Πνευματικό Κέντρο Κωμιακής
Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 115 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*