Νάξος-Δημοτικό συμβούλιο: Αποτυχία εκλογής συμπαραστάτη του δημότη – Συζήτηση με εντάσεις και αποσύρσεις ενδιαφέροντος (video)

Newsroom
01/03/2024 01:56
 
 
 

 

Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα παραμείνει χωρίς συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης, καθώς η μοναδική υποψήφια, η δικηγόρος Μαρία Ζαχαράτου, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα 2/3 των ψήφων των δημοτικών συμβούλων.

Η συζήτηση για το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο χαρακτηρίστηκε από έντονες διενέξεις και τις αποσύρσεις ενδιαφέροντος των δύο από τους τρεις που είχαν καταθέσει αίτηση για τη θέση.

Αρχικά, τρεις νομικοί, οι κύριοι Μαθιουδάκης, Μαρία Ζαχαράτου και Πέτρος Μανδηλαράς,είχαν καταθέσει αίτηση για τη θέση του συμπαραστάτη του δημότη. Ωστόσο, ο κύριος Μαθιουδάκης απέσυρε το ενδιαφέρον του πριν από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, και έτσι την θέση διεκδικούσαν ο Πέτρος Μανδηλαράς και η Μαρία Ζαχαράτου.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός προσέβαλε τον κ. Μανδηλαρά, ο οποίος αποσύρθηκε από την υποψηφιότητα, ασκώντας σκληρή κριτική στον δήμαρχο.

Οι δικηγόροι Πέτρος Μανδηλαράς και Μαρία Ζαχαράτου

Τι έγινε…

Κατά τη συζήτηση του θέματος στο λόγο αρχικά πήρε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λεονάρδος Χατζηανδρέου ο οποίος απευθυνόμενος στο δήμαρχο είπε ότι κατά την προηγούμενη θητεία του, το θέμα του συμπαραστάτη του δημότη δεν το έφερε ποτέ ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.

«Σωστά το φέρνετε, τουλάχιστον σε αυτή την θητεία, διότι ο θεσμός αυτός θα μπορεί να λύνει πολλά ζητήματα των δημοτών. Ωστόσο όμως, για να γίνει επιλογή χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή συναίνεση. Εγώ, αν ήμουν στη θέση σας –σας το λέω για να μαθαίνετε και να βελτιώνεστε– πριν φέρω το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο θα καλούσα τους επικεφαλής των παρατάξεων και θα επιδίωκα συναίνεση σε πρόσωπο κοινής αποδοχής ώστε ο θεσμός να μπορεί να λειτουργήσει». Ο κ. Χατζηανδρέου τόνισε επίσης ότι, η δημοτική αρχή, ακολουθώντας αυτή την τακτική και διαδικασία αποδεικνύει ότι δεν θέλει συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Απαντώντας ο κ. Λιανός επιτέθηκε στο Λεονάρδο Χατζηανδρέου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Είμαστε δύο διαφορετικές σχολές και εκφράζουμε δύο διαφορετικούς κόσμους. Εμείς αφήσαμε τη διαδικασία να κυλήσει ελεύθερα, δεν είχαμε τάξει σε κανένα τη θέση. Το κάναμε γιατί δεν είχαμε κάποια υποχρέωση σε κάποιον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο να τον κατεβάσουμε, όπως κάνατε εσείς με τον κ. Μανδηλαρά που του είπατε να θέσει υποψηφιότητα. Εμείς είπαμε, όποιος έχει το σθένος να έρθει να αναλάβει αυτό τον πολύ σοβαρό ανεξάρτητο θεσμό. Δεν πήραμε κανένα τηλέφωνο γιατί θέλουμε κάποιον αυτοβούλως να πει ότι “εγώ έρχομαι για να προσφέρω στην κοινωνία”. Δεν είχαμε σε κανένα υποχρέωση δεν φωνάξαμε κανένα εμείς, ενώ θα μπορούσαμε να το μεθοδεύσουμε. Δεν θέλω να μάθω τίποτα από εσάς γιατί εκφράζετε κάτι που έχει καταψηφισθεί στη συνείδηση του λαού». Μάλιστα ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του απευθυνόμενος στο Λεονάρδο Χατζηανδρέου του είπε κάτι πρωτόγνωρο και αψυχολόγητο: «Με αγάπη. Φιλιά»!

Πέτρος Μανδηλαράς: «δεν επιτρέπω σε κανέναν Λιανό και σε κανένα δήμαρχο να με αποκαλεί όργανο κανενός»

Άστραψε και βρόντηξε ο Πέτρος Μανδηλαράς ο όποιος δικαίως προσβλήθηκε από τα λόγια του Δημήτρη Λιανού, που ούτε λίγο ούτε πολύ τον χαρακτήρισε «όργανο» του Λεονάρδου Χατζηανδρέου, που τάχα του είχε τάξει την θέση και για το λόγο αυτό δήλωσε το ενδιαφέρον του και κατέθεσε αίτηση για συμπαραστάτης του δημότη.

«Προσβλήθηκα πολύ και θίχτηκα υπερβολικά από τα λόγια του δημάρχου. Ποτέ στη ζωή μου δεν λειτούργησα ως όργανο κανενός. Εδώ δεν ήρθα κατ’ εντολή του κύριου Χατζηανδρέου ήρθα εδώ να διεκδικήσω τη θέση ως πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας. Καλό θα ήταν λοιπόν να προσέχετε τα λόγια σας ειδικά όταν αναφέρεστε στο πρόσωπο διότι αυτό που είπατε ήταν απαράδεκτο και σας ζητώ να ανακαλέσετε γιατί εγώ ουδέποτε σήκωσε το τηλέφωνο να πάρω έστω και ένα εξ αυτών και να του πω ότι θα συμμετάσχω στη διαδικασία. Να προσέχετε τα λόγια σας. Ασκώ το επάγγελμα του δικηγόρου 28,5 χρόνια και δεν επιτρέπω σε κανέναν Λιανό και σε κανένα δήμαρχο να με αποκαλεί όργανο κανενός. Λυπάμαι πολύ για τα λόγια που ξεστομίσατε για το πρόσωπό μου. Δεν είχα σκοπιμότητα, ήρθα να διεκδικήσω μία εξαιρετικά σημαντική θέση και αν θα συμμετείχα θα λειτουργούσα αμερόληπτα, δίκαια και αξιοπρεπώς. Αποσύρω όμως την υποψηφιότητα μου γιατί τελικά ξέρετε τι αντιλαμβάνομαι; Ότι μάλλον δεν θέλετε να υπάρξει συμπαραστάτης του δημότη ή ίσως να έχετε υπόψη σας κάποιο άλλο πρόσωπο και όχι εμένα» τόνισε σε έντονο ύφος ο Πέτρος Μανδηλαράς.

Ο Δημήτρης Λιανός δικαιολογώντας τα λεγόμενα του είπε ότι «δεν ήθελα να σας προσβάλω… ο κ. Χατζηανδρέου ήταν εριστικότατος και επ’ αυτού απάντησα. Άφησε υπονοούμενα και μου είπε να κάτσω δίπλα του να μάθω. Ο κ. Χατζηανδρέου προκάλεσε όλο το θέμα. Δεν συνέβη τίποτα τέτοιο, αλλά νομίζετε ότι συνέβη ανακαλώ».

Χωρίς την απαραίτητη πλειοψηφία για εκλογή συμπαραστάτη η μυστική ψηφοφορία

Τελικά στη διαδικασία της ψηφοφορίας συμμετείχε μόνο κ. Μαρία Ζαχαράτου η οποία από τους 22 παρόντες δημοτικούς συμβούλους έλαβε 13 ψήφους ενώ τα λευκά ψηφοδέλτια ήταν 9. Η ψηφοφορία επαναλήφθηκε, με το ίδιο αποτέλεσμα.

«Θεωρώ ότι θα είχε τη δυνατότητα ο Δήμος να αποκτήσει συμπαραστάτη του δημότη… Δυστυχώς όμως δεν ψήφισε η παράταξη του κ. Χατζηανδρέου με αποτέλεσμα να επαναληφθεί η διαδικασία στο μέλλον» είπε μετά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός.

«Εκπλήσσομαι που δήμαρχος κάνει αιτιολόγηση ψήφου. Πού ξέρετε εσείς κ. Λιανέ ποιος ψήφισε και τί, αφού η ψηφοφορία ήταν μυστική;» σημείωσε ο κ. Χατζηανδρέου.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Γιάννης Κορρές επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, απείχε από τη διαδικασία.

Η συζήτηση του θέματος στο 1:18:12 του παρακάτω βίντεο

(Visited 700 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*