Δημοτικό συμβούλιο: Κόντρες και σκληρή κριτική από τη μειοψηφία για το θέμα της επάρκειας νερού στη Νάξο (video)

Newsroom
05/03/2024 00:35
 
 
 

 

Το σημαντικό θέμα της λειψυδρίας στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου η δημοτική αρχή μέσω του αντιδημάρχου Φώτη Μαυρομμάτη παρουσίασε το σχέδιο για την αντιμετώπισή της.

Διά μέσου αντιπαραθέσεων και σκληρής κριτικής από τη μειοψηφία, το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα.

Μαυρομμάτης: Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

«Εξ αιτίας της πρωτοφανούς συνεχιζόμενης ανομβρίας καθ’ όλους τους μήνες του εφετινού χειμώνα, την κλιματική αλλαγή αλλά και τους πολέμους, οι εισροές υδάτων σε φράγμα και λιμνοδεξαμενή ήταν ουσιαστικά μηδαμινές, όπως αντίστοιχα και η αναπλήρωση του υπόγειου υδροφορέα» τόνισε ο κ. Μαυρομμάτης ο οποίος γνωστοποίησε παράλληλα ότι κάθε χρόνο φράγμα Φανερωμένης και λιμνοδεξαμενή των Εγκαρών συγκέντρωναν περίπου 1.800.000 κ.μ. νερού (λιμνοδεξαμενή Εγγαρών 600.000κ.μ. και Φράγμα Φανερωμένης 1.200.000 κμ.), τα οποία κάλυπταν τις ετήσιες ανάγκες ύδρευσης της περιοχής της Χώρας Νάξου και των παραλιακών οικισμών και των πεδινών κοινοτήτων.

Όπως προέβλεψε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, η ίδια ποσότητα, περίπου 1.800.000,00 μ3 πόσιμου νερού, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί και φέτος που η τουριστική κίνηση αναμένεται ιδιαίτερα αυξημένη και θα χρειαστούν περίπου 12.000 κ.μ. νερού ημερησίως. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο κ. Μαυρομμάτης πρότεινε τη μίσθωση περισσότερων γεωτρήσεων, τη διάνοιξη τεσσάρων ακόμα νέων, αλλά και τη μίσθωση τριών αφαλατώσεων που θα τοποθετηθούν η μία δίπλα στην υφιστάμενη (στο καρνάγιο) η άλλη στο μεγάλο πάρκινγκ στη Γρόττα και η Τρίτη στην Αγία Άννα ή στον Άγιο Προκόπιο.

Σε ότι αφορά τη δαπάνη για την υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μαυρομμάτη, αυτή υπολογίζεται στα 4 εκατ. ευρώ.

Σε επίμονα ερωτήματα του κ. Μανώλη Πολυκρέτη, ο κ. Μαυρομμάτης δεν έδωσε στοιχεία για το πού θα γίνουν οι τέσσερις νέες γεωτρήσεις αν και όπως είπε «είναι αδειοδοτημένες».

Ξέσπασμα Χατζηανδρέου: Δε φταίει η κλιματική κρίση και οι πόλεμοι, φταίει η δική σας ανοργανωσιά

Δριμεία επίθεση στη δημοτική αρχή εξαπέλυσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λεονάρδος Χατζηανδρέου ο οποίος για τη σημερινή κατάσταση και την έλλειψη νερού στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων επέρριψε τις ευθύνες στην «ανοργανωσιά» και την «αδιαφορία» της Διοίκησης του δήμου. Κατηγόρησε το δήμαρχο ότι δεν έχει δημιουργήσει την κατάλληλη υποδομή, δεν έχει φροντίσει ώστε να συντηρηθούν φράγμα και λιμνοδεξαμενή, ενώ δεν έχει διεκδικήσει ώστε να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το έργο του φράγματος Τσικαλαριού.

«Τι κάνετε με τις υποδομές της Νάξου; Τι κάνετε με το φράγμα της Φανερωμένης και την λιμνοδεξαμενή των Εγκαρών; Επί τέσσερα χρόνια μας κοροϊδεύετε. Πόσες φορές πήγατε στο υπουργείο για το φράγμα του Τσικαλαριού; Σας έχουμε πει ότι κάθε φορά που ζητάτε έξοδα παράστασης για τα ταξίδια σας να μας ενημερώνεται και τι αποτέλεσμα είχατε. Μηδέν αποτέλεσμα είχατε. Το φράγμα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι εργολαβία θα κλείσει. Θα σταματήσει το έργο και θα επαναδημοπρατηθεί και εσείς δεν μας λέτε τίποτα για την πολιτική ευθύνη που έχετε» είπε ο κ. Χατζηανδρέου και πρόσθεσε: «Έρχεται ο κ. Μαυρομάτης και λέει ότι φταίει η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία για τη Γάζα… Φταίει η δική σας ανοργανωσιά. Πέστε μας πόσα χρόνια σέρνεται η λιμνοδεξαμενή των Εγκαρών για να επισκευαστεί ο πάτος που έχουμε διαρροή νερού; Πόσες χρόνια σας λέμε για την “κουρτίνα” του φράγματος της Φανερωμένης ότι θέλει επισκευή; Πέστε μας σήμερα, εδώ, ποιες ενέργειες έχουν γίνει. Να μας τις υποδείξετε. Πέστε μας τι έχετε κάνει για το φράγμα του Τσικαλαριού πέρα από τα εγκαίνια που γίνονται και ξαναγίνονται».

Ο κ. Χατζηανδρέου αναφέρθηκε και στα δημοτικά τέλη τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ποιος θα πληρώσει τα 4 εκατ ευρώ; Θα πάτε να φέρετε 4 εκατ. ανταποδοτικών τελών στην ύδρευση, όταν ήδη έχετε τρύπα πάνω από 2 εκατ.; Πέστε το. Πέστε, στους δημότες ότι αντί να ποτίζεις στη γλάστρα, θα πληρώσεις 6 εκατ.».

Σκληρή ήταν η κριτική του κ. Χατζηανδρέου και σε ότι αφορά τις αφαλατώσεις: «Ποιος σας είπε ότι παίρνουμε και φυτεύουμε αφαλάτωσης όπου να ‘ναι; Τι είναι η αφαλάτωση; Ραπανάκι που το βάζουμε και το βγάζουμε; Σας έχουμε πει να κάνουμε μία μελέτη για μόνιμη εγκατάσταση στον Ξηρόκαμπο, να γίνει μια μεγάλη μόνιμη μονάδα πολλών κυβικών, και τί μας λέγατε και τσακωθήκαμε; “Θα πάω να τη βάλω εδώ από κάτω στο καρνάγιο”. Έχετε μία σύγχυση και μία ασυνεννοησία μεταξύ σας για το πως θα λύσετε το σοβαρό θέμα του νερού…» είπε.

Να σημειώσουμε επίσης ότι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας σε κάποιο σημείο της τοποθέτησής του απευθυνόμενος στο δήμαρχο, του είπε ότι γνωρίζει πως στην ΠΕΔ τον κατηγόρησε σε Δωδεκανήσιους δημάρχους: «Εμείς θα σας βοηθήσουμε στο θέμα του νερού, όσο και να λέτε στους Δωδεκανήσιους δημάρχους ότι “εγώ …τον απαύτωσα τον Χατζηανδρέου”» σημείωσε. Ο κ. Λιανός από την πλευρά του, αντέδρασε κάνοντας το …σταυρό του γελώντας.

Μαυρομμάτης: Ο κ. Χατζηανδρέου ζει σε κάποιο παράλληλο σύμπαν

« Ο κ. Χατζηανδρέου ζει σε κάποιο παράλληλο σύμπαν και αποδεικνύει γιατί ο κόσμος επέλεξε εμάς. Πεντέμισι χρόνια οι πολιτικοί φίλοι του κ. Χατζηανδρέου δεν το τελείωσαν το φράγμα. Πέρυσι λέτε δεν φροντίσαμε… Υπήρχαν 1 εκατ. κυβικά πέρυσι. Ποιος φταίει ο Λιανός; Λέτε να βάλουμε στον παλιό ΧΑΔΑ την αφαλάτωση; Ποιος είπε ότι εκεί είναι ο κατάλληλος χώρος; Καλά είναι να στεκόμαστε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Να είμαστε προσεκτικοί. Αυτό που εκπέμπεται από το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι καλό τη στιγμή που δεν πρέπει να γίνεται σπατάλη. Άρα δε φταίνε οι κλιματικές συνθήκες αλλά ο Λιανός» απάντησε στην κριτική του επικεφαλής της μειοψηφίας ο κ. Μαυρομμάτης.

«Μας είπατε τι πρέπει να γίνει για να εξασφαλίσουμε νερό. Δεν μας είπατε όμως τι δεν έχετε κάνει ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να έχουμε νερό. Υπάρχει κλιματική αλλαγή. Εσείς τι κάνετε γι’ αυτό; Η κυβέρνηση; Έχει υδροφόρο ορίζοντα το νησί αλλά με κατάλληλες υποδομές θα μπορούσαμε να κάνουμε εξοικονόμηση νερού. Βιολογικός καθαρισμός και τριτοβάθμια επεξεργασία, αφαλάτωση σε κατάλληλα σημεία… αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση για να μπείτε σε αυτή τη λογική. Ξύνεται τον πάτο του βαρελιού για να μοιράζεται ψυχούλα. Στηρίζω την αναγκαιότητα, όχι όμως το κόστος να μετακυλήσει στους δημότες» σημείωσε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Κορρές.

Ο Δημήτρης Λιανός έφερε τα ΜΑΤ στη Νάξο

« Έχετε τεράστια ευθύνη και την έχετε γιατί σήμερα υπάρχει αυτή η αναγκαιότητα των 4 εκατ. ευρώ. Σας είχα μιλήσει για πρόγραμμα 5 εκατ. και με ειρωνευόσασταν. Θα είχατε καταθέσει και δεν θα είχατε σήμερα πρόβλημα. Ο “Αϊνστάιν” του Δήμου είπε “νερό υπάρχει” είπε στην τοποθέτηση του ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Πολυκρέτης ο οποίος μάλιστα αποκάλυψε ότι τα ΜΑΤ, τα έφερε στη Νάξο ο Δημήτρης Λιανός. Επίσης υπογράμμισε ότι τόσο ο ίδιος -με την εμπειρία που διαθέτει- όσο και η παράταξη του είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν και να βοηθήσουν.

«Για να γελάς είναι αυτά που λες… Εδώ δεν θα λύσουμε τα ψυχολογικά μας» του απάντησε ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός.

Δημήτρης Λιανός: Από αρχαιοτάτων χρόνων η Νάξος έχει νερό

Τη συζήτηση έκλεισε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ο οποίος σημείωσε τα εξής:
« Συνάδελφοι καλησπέρα. Από αρχαιοτάτων χρόνων η Νάξος έχει νερό. Είμαστε η μόνη δημοτική αρχή που σχεδιάζουμε και εξελίσσονται έργα σημαντικά επί των ημερών μου. Για μας δεν είναι μόνο τουρισμός. Είναι και η ύδρευση και αποχέτευση. Είμαι ο πρώτος δήμαρχος που έλυσα το πρόβλημα του νερού επί των ημερών μου. 2021, 2022 ήταν καλές χρονιές από βροχοπτώσεις. Βλέπουμε που υπάρχουν τα προβλήματα ώστε να παρέμβουμε. Λέει αρμόδια υπηρεσία υπάρχουν σημεία που πρέπει να κάνουμε διπλές και τριπλές γεωτρήσεις. Πρέπει να έχουμε όμως και δίκτυα. Οι αφαλατώσεις, λένε οι επιστήμονες ότι είναι υπερβολή για την Νάξο. Έχουμε κάνει ανάθεσή να κάνουμε φωτοβολταϊκό πάρκο για να έχουμε φθηνότερο ρεύμα οι δημότες. Εμείς έχουμε την ευθύνη γι’ αυτό μας ψηφίζουν. Έγινε και γίνεται ένας σχεδιασμός. Και φυσικά θέλουμε να μειώσουμε το κόστος. Η Νάξος δεν έμεινα από νερό πέρυσι. Το έλεγαν κάποιοι ότι θα μείνουμε από νερό και οι δημότες μου είπαν “γι’ αυτό ψηφίζουμε εσένα”. Θα γίνουν έργα και δράσεις που πρέπει να γίνουν. Μου αναγνωρίζουν ότι είμαι ο μόνος δήμαρχος που έκοψε παροχές νερού, είμαι εγώ».

Δείτε τη συζήτηση του θέματος στο: 2:34:47 λεπτό

(Visited 483 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*