Τμήμα Εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ Νάξου: Με μεγάλη επιτυχία το σεμινάριο για την παροχή πρώτων βοηθειών

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ
Newsroom
20/03/2024 21:30
 
 
 

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο πρώτων βοηθειών στους εθελοντές του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αλλά και σε απλούς πολίτες οι οποίοι παρακολούθησαν το 5ωρο αυτό επιμορφωτικό σεμινάριο του Τμήματος Εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ Νάξου σχετικά με την παροχή πρώτων βοηθειών σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις αλλά και την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, την γνωστή ΚΑΡΠΑ, με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

 

Η παρουσίαση υλοποιήθηκε την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 στο Δημοτικό Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης», από τα στελέχη του τμήματος εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ Νάξου, κ.κ. Παναγιώτη Ανδρώνη και Δημήτρη Σιδερή.

Πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση

Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε τόσο θεωρητική, όσο και πρακτική εκπαίδευση των συμμετεχόντων στην ΚΑΡΠΑ και στη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή.
Αναλύθηκαν επίσης οι τρόποι απελευθέρωσης του αεραγωγού, η αντιμετώπιση της πνιγμονής από ξένο σώμα και η τοποθέτηση του πάσχοντα σε πλάγια θέση ασφάλειας.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο φόβος για παροχή πρώτων βοηθειών

Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι πολίτες, που διστάζουν ακόμη και σήμερα, να προσφέρουν άμεσα πρώτες βοήθειες φοβούμενοι νομικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία καλύπτεται νομικά το άτομο το οποίο σε ένα τυχαίο περαστικό και χωρίς να είναι γιατρός, διασώστης ή άλλος επαγγελματίας υγείας, εφαρμόζει Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), σε ένα άτομο που υπέστη καρδιακή ανακοπή, αφού το ύψιστο αγαθό που χρήζει προστασίας στην έννομη τάξη, είναι η ζωή και η υγεία. Σύμφωνα με το άρθρο 307 του Ποινικού Κώδικα «Όποιος παραλείπει να σώσει άλλον από κίνδυνο ζωής, αν και μπορεί να το πράξει χωρίς κίνδυνο της δικής του ζωής ή υγείας, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή».

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

Έτσι ένα άτομο, μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε πάσχοντα σε ένδειξη καλής θέλησης και δεν διώκεται ποινικά, επειδή προσέφερε τις πρώτες βοήθειες με ή χωρίς χρήση εξωτερικού απινιδωτή σε θύμα ανακοπής χωρίς να είναι πιστοποιημένος ανανήπτης.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

Στους συμμετέχοντες θα δοθούν Βεβαιώσεις Παρακολούθησης από το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Ευχαριστίες

Το Τμήμα Εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ Νάξου ευχαριστεί τον κ. Γιάννη Μαράκη για τη δωρεά του εκπαιδευτικού απινιδωτή προς το τμήμα, τον κ. Δημήτρη Παπαδόπουλο για την βοήθεια του στην υλοποίηση του προγράμματος αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την παραχώρηση του αμφιθεάτρου «Ιάκωβος Καμπανέλλης» για τη διεξαγωγή του σεμιναρίου.

Υποχρεωτική η εγκατάσταση Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

Να σημειωθεί ότι, βάση της εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας με αρ. πρωτοκόλλου Υ4α\οικ 22.8.2007 είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικές επιχειρήσεις ή οργανισμούς, όπου συχνάζει μεγάλος αριθμός προσώπων, όπως:

• Αεροδρόμια, Λιμάνια
• Υπουργεία, Δικαστήρια, Σωφρονιστικά Καταστήματα, Κοινοβούλιο και λοιπές Δημόσιες Υπηρεσίες
• Αεροπλάνα, Πλοία
• Αθλητικές Εγκαταστάσεις
• Ξενοδοχεία, Σχολεία
• Εμπορικά κέντρα, Σταθμοί λεωφορείων
• Σιδηροδρομικοί σταθμοί και οποιοσδήποτε άλλος χώρος, όπου η άμεση πρόσβαση ιατρικής βοήθειας και απαραίτητου συνοδού εξοπλισμού είναι δυσχερής ή αδύνατη.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 925 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*