Ανακαλύφθηκε άγαλμα της αρχαϊκής εποχής στο λιμάνι της Νάξου. Οριστική η διακοπή των εργασιών

Newsroom
01/04/2024 01:36
 
 
 

 

Μια ευχάριστη, αλλά και δυσάρεστη συγχρόνως εξέλιξη επεφύλαξαν οι καταδύσεις υπαλλήλων της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κατά τον αρχαιολογικό έλεγχο στο αλιευτικό καταφύγιο της Νάξου (στην περιοχή της Μυρτιδιώτισσας), στο σημείο όπου είχε προ πολλού χρόνου υποχωρήσει το κρηπίδωμα.

Οι έρευνες αυτές γίνονται, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση του κρηπιδώματος, του άκρου της προκυμαίας, και να ολοκληρωθούν πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν.

Το naxostimes επικοινώνησε με το Τμήμα Εναλίων Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Ερευνών στην Αθήνα, το οποίο έχει ως αποστολή την προστασία των ενάλιων αρχαιοτήτων. Αυτό επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μας ότι σοβαρή αρχαιολογική ανακάλυψη προέκυψε μετά την ειδοποίηση της Υπηρεσίας από την ομάδα ερευνητών που πραγματοποιούν τον αναγκαίο για το έργο αρχαιολογικό έλεγχο. Το εύρημα είναι σπάνιο και σε άριστη κατάσταση. Πρόκειται για μια Κόρη, ένα μαρμάρινο άγαλμα μεγάλων διαστάσεων γυναικείας μορφής, που χρονολογείται προσωρινά κατά τη μέση αρχαϊκή περίοδο (580-540 π.Χ).

Στη Νάξο μέχρι τώρα είχαν ανακαλυφθεί μόνο Κούροι και είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο φως, και μάλιστα σχεδόν ακέραια, μια Κόρη ντυμένη με λεπτό χιτώνα με μακριά μανίκια, όπως χαρακτηριστικά μας είπε αρμόδια αρχαιολόγος. Και πρόσθεσε ότι η Κόρη κρατά στο ένα χέρι της έναν καρπό, ενώ με το άλλο ανασηκώνει τον χιτώνα. Επίσης, φορά πλούσια κοσμήματα και έχει εξεζητημένη κόμμωση.

Η σπάνια αρχαϊκή αυτή μορφή είναι νεότερη της Νικάνδρης και δίνει άλλη ώθηση στη ναξιακή, αρχαϊκή, μνημειακή πλαστική. Αυτή η αρχαιολογική ανακάλυψη, όταν ανακοινωθεί, θα κάνει πάταγο στον επιστημονικό κόσμο, θα ανατρέψει δεδομένα και αντιλήψεις και θα προβάλλει το νησί μας παγκόσμια.

Όμως, η μη κατασκευή του παραλιακού κρηπιδώματος, εξαιτίας αυτού του απρόσμενου θετικού επιστημονικού γεγονότος, θα βλάψει την εικόνα της Νάξου και ίσως επηρεάσει αρνητικά, αλλά βραχυπρόθεσμα τον τουρισμό της, αφού το όρυγμα της παραλίας είναι κοντά στην είσοδο του λιμανιού και αποτελεί δυσφήμιση για τον τόπο.

Όπως είναι γνωστό, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου απάντησαν, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την προηγούμενη Τρίτη, σε ερώτημα του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λεονάρδου Χατζηανδρέου ότι γίνονται προσπάθειες σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων προκειμένου οι έρευνες της τελευταίας να ολοκληρωθούν σύντομα.

Όμως, οι εξελίξεις είναι διαφορετικές και το σενάριο και οι προσδοκίες ανατρέπονται. Σήμερα, αναμένεται να έρθει στο νησί ομάδα εξιδεικευμένων αρχαιολόγων, έτσι ώστε να συνεχιστούν οι υποβρύχιες ανασκαφές.

Ύστερα από αυτή την εξέλιξη θεωρείται απίθανο να συνεχιστεί το έργο που ξεκίνησε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στο αλιευτικό καταφύγιο, αφού εικάζεται ότι η έρευνα θα αποκαλύψει και άλλα σημαντικά ευρήματα.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, που θα διευκολύνουν το έργο των αρχαιολόγων, καλούνται να δώσουν λύση στους αλιείς για τον ελλιμενισμό των σκαφών τους μέχρι την ολοκλήρωση των ανασκαφών και της αποπεράτωσης του έργου, αλλά και να διαμορφώσουν το χώρο έτσι ώστε να προστατεύσουν το συγκεκριμένο τμήμα της παραλίας ενόψει της τουριστικής σεζόν.

Καλό μήνα!

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 43.562 times, 1 visits today)

7 Comments

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*