Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου: «Πλυντήριο» των πολιτικών ευθυνών ο Κανονισμός πυροπροστασίας – Πετάνε το μπαλάκι στους δημότες

Newsroom
03/04/2024 23:15
 
 
 

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αντιδρά στην απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να εφαρμόσει τον «Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον Δασικών Εκτάσεων», επιβάλλοντας αυστηρές προθεσμίες και πρόστιμα στους ιδιοκτήτες κατοικιών κοντά σε δασικές περιοχές. Η κίνηση αυτή αποτελεί, κατά την Λαϊκή Συσπείρωση, μια αποφυγή της κρατικής ευθύνης για την προστασία των πολιτών σε περίπτωση πυρκαγιάς, επιβαρύνοντας τους ίδιους με το κόστος και τις υποχρεώσεις.

Όπως επίσης υπογραμμίζει «ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ενημέρωσε μέσω της ιστοσελίδας του για όλα αυτά τους δημότες, στις 29 Μαρτίου, δηλαδή δύο μόλις μέρες (!) πριν την εκπνοή της προθεσμίας. Πόσοι όμως έχουν τη δυνατότητα και μπορούν να ενημερωθούν ηλεκτρονικά από τη σελίδα του δήμου;». Καλεί τους δημότες να αντιδράσουν και να απαιτήσουν από τις αρχές ουσιαστικά μέτρα πυροπροστασίας, αποφεύγοντας τη μετακύλιση του κόστους και απαιτώντας ικανές υπηρεσίες πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σε μία περίοδο, που ακόμα είναι πολύ νωπές οι πληγές στη χώρα μας από τις μεγάλες περσινές πυρκαγιές, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία νέα αιφνιδιαστική κατάσταση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο με αυτό των προηγούμενων χρόνων έρχεται με την εγκύκλιο στις 15/03/2024 (ΑΔΑ:ΡΛ2Π4653Π8-ΚΣΡ), να εφαρμόσει τον “Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον Δασικών Εκτάσεων” όπως αυτός δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3475/Β’/2023.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι ιδιοκτήτες με κατοικία πλησίον Δασικής ή χορτολιβαδικής έκτασης σε απόσταση 300 μέτρων υποχρεώνονται στην έκδοση -με δικά τους έξοδα- «Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα» το οποίο έπρεπε να ολοκληρωθεί στις 31 Μάρτη, μέσα σε 15 μέρες (!) από την έκδοση της εγκυκλίου εκ των οποίων μόνο οι 8 ήταν εργάσιμες (!) και στη συνέχεια να υποβληθεί Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας από τους ιδιοκτήτες μέχρι τις 30 Απρίλη. Αξιοσημείωτο είναι δε, ότι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ενημέρωσε μέσω της ιστοσελίδας του για όλα αυτά τους δημότες, στις 29/3/2024, δηλαδή δύο μόλις μέρες (!) πριν την εκπνοή της προθεσμίας. Πόσοι όμως έχουν τη δυνατότητα και μπορούν να ενημερωθούν ηλεκτρονικά από τη σελίδα του δήμου;

Γιατί όμως θεσμοθέτησαν τον Κανονισμό Πυροπροστασίας και τον επέβαλαν άμεσα, πριν τη νέα αντιπυρική περίοδο, και μάλιστα με προθεσμίες που είναι πρακτικά ανεφάρμοστες;

Είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί το «πλυντήριο των πολιτικών ευθυνών» τους σε περίπτωση φωτιάς. Καθιστά «ατομική ευθύνη» των δημοτών την προστασία των σπιτιών τους σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς απεμπλέκοντας περαιτέρω το κράτος και τους αρμόδιους φορείς.

Βέβαια, δεν τους αρκεί μόνο αυτό, επιβάλλουν και ένα τσουχτερό χαράτσι με πρόστιμα που θα επιβληθούν σε περίπτωση μη υλοποίησης της συγκεκριμένης νομοθεσίας, κλείνοντας ταυτόχρονα το μάτι στις ασφαλιστικές εταιρίες.

Εν ολίγοις, το κράτος λέει «κάνε ότι νομίζεις για να προστατέψεις το σπίτι σου και μη μου ζητάς ευθύνη αν μαζί με το δάσος καεί και το σπιτικό σου, εγώ θα παρακολουθώ και αν δεν συμμορφώνεσαι θα σου βάζω πρόστιμα».

Γι’ αυτό, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους δημότες να διεκδικήσουν από κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμο:

• Την απόσυρση της απαράδεκτης ΚΥΑ που ξεπλένει την κρατική ευθύνη.
• Καμία μετακύλιση κόστους στις πλάτες των δημοτών.
• Ουσιαστικά μέτρα πυροπροστασίας.
• Ικανές υπηρεσίες στελεχωμένες με αποτελεσματικά μέσα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 103 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*