Νάξος: Υπό διάλυση η φιλαρμονική του δήμου – Τι λένε γονείς και παιδιά αλλά και οι αρμόδιοι της δημοτικής αρχής (video)

Newsroom
29/04/2024 01:54
 
 
 

 

Τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η φιλαρμονική του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η οποία παρουσιάζει εικόνα διάλυσης, συζητήθηκαν στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή, για τη 2η λογοδοσία της Δημοτικής αρχής.

Το θέμα έθεσε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Φλεριανό η δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Μουστάκη η οποία ανέλυσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η φιλαρμονική σε όλα τα επίπεδα, τα οποία μάλιστα αναγράφονται αναλυτικά σε επιστολή που απέστειλαν πριν από ένα μήνα γονείς και παιδιά προς τη δημοτική αρχή χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν λάβει ουδεμία απάντηση.

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε με την παρουσία γονέων και παιδιών που περίμεναν υπομονετικά τη συζήτηση του θέματος, ώστε να εκθέσουν τα σοβαρά προβλήματα της φιλαρμονικής που ουσιαστικά το τελευταίο εξάμηνο υπολειτουργεί, στη δημοτική αρχή.

Η κ. Μουστάκη πρότεινε να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των μουσικών δεξιοτήτων των παιδιών, διαμορφώνοντας σταθερές βάσεις για τη φιλαρμονική. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για καταρτισμένους και με τις ανάλογες ειδικότητες καθηγητές-μουσικούς και καλύτερες συνθήκες στέγασης της φιλαρμονικής. Πρόβαλλε στο σύνολό τους προβλήματα που αντιμετωπίζει η φιλαρμονική, καλώντας τη δημοτική αρχή σε άμεσες δράσεις για την επίλυσή τους, όπως η πρόσληψη καθηγητών μουσικής, η επισκευή και συντήρηση των μουσικών οργάνων και η βελτίωση των κτιριακών συνθηκών.

Το υπόμνημα γονέων και παιδιών στο δήμαρχο Δημήτρη Λιανό και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Φλεριανό

Το λόγο πήρε μητέρα παιδιού της φιλαρμονικής που εξέφρασε την αγωνία και την ανησυχία τόσο των γονιών όσο και των παιδιών για την έλλειψη κατάλληλων καθηγητών από τον Οκτώβριο, και το δυσμενές περιβάλλον διδασκαλίας. Υπογραμμίζει την ανάγκη για πρόσληψη πτυχιούχων μουσικών στα συγκεκριμένα όργανα και εξέφρασε την αναγκαιότητα για συνέχεια στη διδασκαλία των μαθητών. Κάλεσε τους αρμόδιους της δημοτικής αρχής να δράσουν άμεσα, είτε μέσω εύρεσης καθηγητών εκτός Νάξου είτε με την εύρεση χορηγών που να ενδιαφέρονται για τη μουσική παιδεία των νέων και όλων όσοι θέλουν να μάθουν μουσική στο νησί, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία της η φιλαρμονική.

«Δεν υπάρχει κανένας δάσκαλος από τον Οκτώβριο όπου τα μαθήματα γίνονταν μόνο με την μαέστρο. Ένα μήνα τώρα έχουν σταματήσει κι αυτά γιατί δεν υπάρχει δάσκαλος να διδάξει τα παιδιά» σημείωσε.

«Ουσιαστικά δεν υπάρχει μία συνέχεια στην διδασκαλία των μαθητών και χρειαζόμαστε άμεσα να ξεκινήσουν τα μαθήματα γιατί κάποιοι έχουμε επενδύσει και εγώ προσωπικά έχω πάρει όργανο στο παιδί μου για να μπορεί να κάνει μάθημα, και έχω ένα όργανο στην θήκη που δεν χρησιμοποιείται. Όλοι ονειρεύονται τη στιγμή που θα ξαναβρεθούν και να ξεκινήσουν οι πρόβες» πρόσθεσε.

Βασίλης Φλεριανός: «Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις»

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Βασίλης Φλεριανός, προσπάθησε να δώσει απαντήσεις για το θέμα, ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος δεν ευθύνεται για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα αφού έτσι την παρέλαβε. Εξιστόρησε τα όσα συζήτησε το τελευταίο διάστημα με την μαέστρο Μαρία Ελευθερίου και έκανε γνωστό ότι αναζητούνται λύσεις για τα προβλήματα της φιλαρμονικής. Τόνισε ότι σε συνεργασία με τον κ. Βιτζηλαίο αναζητούνται λύσεις για το πρόβλημα της καθαριότητας και ότι τα …μισά κιβώτια με αρχεία του δήμου έχουν φύγει ήδη από την αίθουσα. Εξήγησε, ότι ενώ βρίσκονταν σε διάλογο με τη μαέστρο εκείνη προφορικά υπέβαλε την παραίτηση της παραμονές της 25ης Μαρτίου σε άλλο αντιδήμαρχο, ενώ μετά από παρέμβαση του δημάρχου συμμετείχε η ίδια και η φιλαρμονική στην παρέλαση.

Όπως είπε, πρότεινε τη δημιουργία ενός πλαισίου αλληλοδιδασκαλίας μεταξύ των μελών της φιλαρμονικής, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια και η επαγγελματική εξέλιξη των μουσικών της φιλαρμονικής. «Συζητήσαμε με τη μαέστρο το ενδεχόμενο να διδάξουν καθηγητές που βρίσκονται στη Νάξο αλλά μου είπε ότι εδώ υπάρχουν καθηγητές μόνο για έγχορδα και πιάνο, ενώ η φιλαρμονική είναι κάτι διαφορετικό. Προσπαθήσαμε να βρούμε μία λύση και μία λύση που της πρότεινα ήταν να βρούμε κάποιους ντόπιους οι οποίοι είναι στη φιλαρμονική, να μπορούμε να τους εκπαιδεύσουμε και να υπάρχει μία μέθοδος αλληλοδιδασκαλίας».

Σχετικά με τα κτηριακά ζητήματα, ο κ. Φλεριανός είπε ότι αναγνωρίζει την υπάρχουσα κατάσταση ως ανεπαρκή και προτείνει την εξεύρεση κτηρίων όχι μόνο για τη φιλαρμονική, αλλά και για άλλες υπηρεσίες.

«Οι μαθητές δεν έχουν λάβει ποτέ μία συστηματική εκπαίδευση»

«Η μαέστρος δεν έχει παραιτηθεί επισήμως αν σας το είπε προφορικά, είναι από την αγανάκτηση της επειδή δεν υπάρχουν καθηγητές. Εδώ είναι σαν να υπάρχει ένα σχολείο χωρίς δασκάλους… οι μαθητές δεν έχουν λάβει ποτέ μία συστηματική εκπαίδευση. Ο καθένας είναι στο όργανο του, οπότε κανένας δεν μπορεί να πάρει το ρόλο του δασκάλου για τους άλλους. Εμάς δε μας ενδιαφέρει από που θα έρθουν οι δάσκαλοι. Και εγώ αρχικά είχα μια μεγάλη δυσπιστία ως προς τα εξ αποστάσεως μαθήματα αλλά είδα ότι λειτουργούν απόλυτα και αφού δεν υπάρχει δυνατότητα για δια ζώσης αλλά απ’ όπου κι αν είναι οι δάσκαλοι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρχουν, θα είναι πτυχιούχοι στα συγκεκριμένα όργανα της φιλαρμονικής και να διδάξουν τους μαθητές. Δε ζητάμε κάτι άλλο παρά να διδάξουν σωστά. Αυτό ζητάμε αλλά να γίνει άμεσα όμως. Έχει περάσει ήδη μία χρονιά σχεδόν που δεν κάνουν μαθήματα» είπε μητέρα παιδιού της φιλαρμονικής.

Το λόγο έλαβε και μία μαθήτρια η οποία ανέφερε τα προβλήματα σχετικά με την κατάσταση των οργάνων στη φιλαρμονική, αναφέροντας περιπτώσεις μεταχειρισμένων και χαλασμένων οργάνων. Επιπλέον, ανέφερε την έλλειψη πρόσβασης για άτομα με κινητικά προβλήματα και τη δυσοσμία λόγω της των τουαλετών. Όσον αφορά τα διαδικτυακά μαθήματα, επισήμανε ότι δεν ήταν αρκετά συχνά και αποδοτικά, αφού δεν πραγματοποιούνταν κάθε εβδομάδα ή κάθε 14 μέρες, ενώ η συγκεκριμένη μαθήτρια είχε μόνο μία συνάντηση το μήνα ή καμία.

Λεονάρδος Χατζηανδρέου: «Πρέπει πάση θυσία να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια»

Ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου αναφέρθηκε στην ανάγκη υπέρβασης των εμποδίων που αντιμετωπίζει η φιλαρμονική, προτείνοντας τη δημιουργία ενός κατάλληλου χώρου για μαθήματα και επισημαίνοντας τη σημασία της εκπαίδευσης των παιδιών στα μουσικά όργανα. Επιπλέον, πρότεινε τη διάθεση χρημάτων για την αγορά μουσικών οργάνων και εξέφρασε τη στήριξή του προς τη δουλειά της μαέστρου. «Η μαέστρος έχει κάνει μία πολύ σημαντική δουλειά και αυτό πρέπει να αξιολογηθεί στα θετικά της φιλαρμονικής γιατί έχει παλέψει κάτω από αντίξοες συνθήκες» είπε.

«Πρέπει πάση θυσία να ξεπεραστούν όλα αυτά τα εμπόδια και να αναλάβει ο δήμος με δαπάνες και οργάνωση και μάλιστα η πολιτιστική επιτροπή να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας και να εντάξει την φιλαρμονική κάτω και από τις δικές της διαδικασίας» τόνισε.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μαράκης από την πλευρά του αναφέρθηκε στην ανάγκη για δράση και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της κατάστασης της φιλαρμονικής. Αναγνώρισε την πρόσφατη αλλαγή στη δημοτική διοίκηση και προέτρεψε το νέο αντιδήμαρχο να αναλάβει δράση για την επίλυση των προβλημάτων της φιλαρμονικής. Επίσης ζήτησε από τον κ. Φλεριανό να δεσμευτεί για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, παρέχοντας συγκεκριμένες προτάσεις.

Δημήτρης Λιανός «Θα κάνουμε συνάντηση για το θέμα την επόμενη εβδομάδα»

Ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός εξέφρασε την προθυμία της δημοτικής αρχής να υποστηρίξει τη φιλαρμονική και να την αναπτύξει περαιτέρω. Αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς και την μαέστρο για τη βελτίωση της διδασκαλίας. Εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να διοργανώσει μια συνάντηση με τους γονείς για να συζητηθούν προτάσεις για την ανάπτυξη της φιλαρμονικής.

«Θα κάνουμε μία συνάντηση την επόμενη εβδομάδα να έρθουν και οι γονείς να συζητήσουμε όλες τις προτάσεις. Η βούληση μας είναι να λειτουργήσει απρόσκοπτα και παραγωγικά η φιλαρμονική και να κάνουμε παραγωγή νέων ταλέντων».

Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο μητέρα παιδιού της φιλαρμονικής σημείωσε ότι: «Επειδή είπατε ότι θα συμμετέχουν και οι γονείς με την κυρία μαέστρο στη συνάντηση που θα έχετε θα ήθελα να επισημάνω ότι πριν από τις 5 Απριλίου που υποβάλλαμε το υπόμνημα που είχαμε ζητήσει από την γραμματέα του Δήμου Νάξου να γίνει συνάντηση των γονέων παρόλα αυτά δεν πήραμε ποτέ απάντηση».

(Visited 640 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*