Νάξος: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το «1ο Συνέδριο Παιδιού»

Newsroom.
21/05/2024 07:00
 
 
 

 

Μια ξεχωριστή εκδήλωση με πολλές δράσεις και πρωταγωνιστές τα μικρά παιδιά πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή στο Κάστρο της Χώρας στο πλαίσιο της διεξαγωγής του 1ου Συνεδρίου Παιδιού.

Το ξεκίνημα έγινε από την κεντρική πύλη του Κάστρου, πλάι στο Παραπόρτι. Με τον Ιάκωβο Ναυπλιώτη, τον καλύτερο γνώστη της ιστορίας του Κάστρου, ως “ξεναγό”, τα παιδιά και οι συνοδοί τους αφουγκράστηκαν τα “μυστικά” του Κάστρου και των κατοίκων του.

Φέτες ψωμιού αλειμμένες με ξυνομυζήθρα (προσφορά μαζί με γλυκιά μυζήθρα και γραβιέρα του τυροκομείου ΠΙΤΤΑΡΑΣ), σπιτικά μπισκότα και κριτσίνια, χυμοί και νερά (προσφορά των Σούπερ Μάρκετ ΚΟΥΤΕΛΙΕΡΗ) περίμεναν τα παιδιά και τους συνοδούς τους στο κυλικείο της Σχολής Ουρσουλινών.

Ανεβαίνοντας προς την κεντρική αίθουσα όλοι είχαν την ευκαιρία να δουν την έκθεση φωτογραφίας παιδιών 4 – 12 ετών.


Αφού οι μικροί σύνεδροι παρέλαβαν τον φάκελο του συνεδρίου και την κονκάρδα, πέρασαν στην αίθουσα.
Οι εισηγητές με σοβαρότητα, αυθεντικότητα και καθόλου άγχος, εξέθεσαν τις απόψεις τους, σχετικά με θέματα που τους απασχολούν. Οι ομιλητές, η παρουσιάστρια και το μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων ήταν παιδιά.

Στη συνέχεια, όλοι παρακολούθησαν με πολύ προσοχή την ψυχολόγο Ειρήνη Μουστάκα, η οποία ανέπτυξε τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου, που είχε συμπληρωθεί από παιδιά. Το ερωτηματολόγιο σχεδιάστηκε από την παιδοψυχολόγο Ειρήνη Κορρέ και τη στατιστική ανάλυση έκανε η Ειρήνη Σιδερή.

Τρία φανταστικά σενάρια, με αναφορά στο 2044, διαβάστηκαν, και τα παιδιά, μετά από ένα μικρό διάλειμμα για κολατσιό, κατέγραψαν τις δικές τους θεωρίες για τον κόσμο μετά από 20 χρόνια. Η εικαστικός Αγγελική Θεοφίλου καθοδήγησε τα παιδιά μικρότερης ηλικίας για να παρουσιάσουν με εικόνες τις σκέψεις τους.


Η αυλή της Σχολής, ήταν το πιο κατάλληλο σημείο για να γίνει το δημιουργικό, διαδραστικό παιχνίδι με θέμα το περιβάλλον από την Νατάσα Χατζηιωάννου (Smiriti Nature Experiences).
Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με το κυνήγι θησαυρού (μια φανταστική ιστορία με στοιχεία από το Κάστρο). Τα παιδιά ξεχύθηκαν στα στενά δρομάκια αναζητώντας τις λύσεις των γρίφων και τις πολύχρωμες κορδέλες.

Το βραβείο ήταν μια επίσκεψη στο αγρόκτημα του Χαλκείου (Naxos Back to the Roots), προσφορά του Γιώργου Γιαμούρη.

Το παζάρι ανακύκλωσης έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία χρησιμοποίησης σε βιβλία, παιχνίδια και μικροαντικείμενα.

Όπως αναφέρει ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου “πολλοί ήταν αυτοί που βοήθησαν στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας και τους ευχαριστούμε έναν – έναν ξεχωριστά γιατί με μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκαν στην πρότασή μας να συμμετάσχουν”.

 

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 149 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*