«Φώσφορος και Έσπερος-Διάλογος»: Έκθεση τέχνης στο Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο

Newsroom.
29/05/2024 18:49
 
 
 

Οι Λιθουανοί καλλιτέχνες Diana Radavičiūtė και Saulius Valius ξεκινούν ένα ταξίδι στη Νάξο με σκοπό να συνομιλήσουν με τον εκλιπόντα καλλιτέχνη Klaus Pfeiffer στην έκθεση «Φώσφορος και Έσπερος-Διάλογος» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νάξου 2024.

Η διατύπωση πως «ο Φώσφορος είναι ο Έσπερος» αναφέρεται στο φιλοσοφικό δίλημμα που έχει τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική διπλή αναγνώριση της Αφροδίτης, ως το άστρο του Έσπερου στο βραδινό ουρανό και ως τo άστρο του Φωσφόρου στο πρωινό στερέωμα, αμφισβητώντας τις παραδοσιακές αντιλήψεις περί μονοσήμαντης ταυτότητας.

Με άλλα λόγια, ο Φώσφορος (το πρωινό αστέρι) και ο Έσπερος (το βραδινό αστέρι) είναι δύο διαφορετικά ονόματα για το ίδιο ουράνιο σώμα. Η παρατήρηση αυτή είναι σημαντική στις φιλοσοφικές συζητήσεις, ιδίως στο πλαίσιο της ταυτότητας και της αναφοράς, καθώς αμφισβητεί την αντίληψη ότι δύο διαφορετικά ονόματα θα πρέπει να προσδιορίζουν δύο διαφορετικές οντότητες. Ο φιλόσοφος Gottlob Frege χρησιμοποίησε ως γνωστόν, το παράδειγμα του Φώσφορου και του Έσπερου για να καταδείξει την πολυπλοκότητα της ταυτότητας και τις επιπτώσεις της στις θεωρίες της αναφοράς.

 Οι Λιθουανοί καλλιτέχνες Diana Radavičiūtė και Saulius Valius ξεκινούν ένα ταξίδι στη Νάξο με σκοπό να συνομιλήσουν με τον εκλιπόντα καλλιτέχνη Klaus Pfeifer στην έκθεση «Φώσφορος και Έσπερος-Διάλογος» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νάξου 2024. Παρά τη φυσική του απουσία, η διαχρονική παρουσία του Klaus Pfeiffer μέσα από τα έργα του στον Πύργο Μπαζαίου, υποδηλώνει την υπέρβαση της απλής φυσικής υπόστασης. Αυτή η δυαδικότητα απουσίας-παρουσίας χρησιμεύει στους καλλιτέχνες ως θεματικό πλαίσιο για να εξερευνήσουν την πολυπλοκότητα της ταυτότητας και της ύπαρξης.

«Εμείς οι δύο, η Diana και ο Saulius, ερχόμαστε από τη Λιθουανία στη Νάξο για να συζητήσουμε αυτό το φαινόμενο με τον αγαπητό μας Klaus Pfeiffer, αλλά αυτός δεν είναι πια στο νησί… και ταυτόχρονα βρίσκεται παντού εδώ και καιρό». Ο διάλογος των καλλιτεχνών με τον Klaus εκτυλίσσεται με φόντο το πρωινό φως, που ενσαρκώνει ο Φώσφορος και τη βραδινή λάμψη, που αντιπροσωπεύει ο Έσπερος. Αυτή η συμβολική αναπαράσταση του φωτός όχι μόνο υπογραμμίζει τη χρονική έκταση του διαλόγου, αλλά χρησιμεύει επίσης ως μεταφορά για την έμπνευση και τη διαφορετικότητα. Η μεταβαλλόμενη δυναμική μεταξύ του Φώσφορου και του Έσπερου αντανακλά τη ρευστότητα και την ασάφεια που ενυπάρχει στις δηλώσεις ταυτότητας, τονίζοντας τη διαφορετική φύση της αντίληψης και της ερμηνείας.

Καθώς η Daiana και ο Saulius εμπλέκονται στο διάλογό τους με τον Klaus, οι οπτικές παραστάσεις που αναδύονται παραμένουν απρόβλεπτες, αντανακλώντας την άπιαστη φύση της ταυτότητας και της αλήθειας. Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν μια ποικιλία μέσων και τεχνικών για να μεταδώσουν την εξερεύνησή τους, προσκαλώντας τους θεατές να αναλογιστούν την αλληλεπίδραση μεταξύ της παρουσίας και της απουσίας, του φωτός και του σκότους και τις διαφορετικές προοπτικές που προκύπτουν.

Ο Πύργος Μπαζαίου, ο οποίος χρησιμεύει ως τόπος συνάντησης, γίνεται χώρος σύγκλισης της φιλοσοφικής έρευνας και της καλλιτεχνικής έκφρασης. Η αρχιτεκτονική και η ιστορική σημασία του πύργου προσθέτουν ένα ακόμη νοηματικό επίπεδο στο διάλογο, εδώ και τώρα.

info

Πύργος Μπαζαίου, Νάξος
8 Ιουνίου – 6 Οκτωβρίου 2024
Καθημερινά: 10.00-17.00, εκτός Δευτέρας
Εγκαίνια Σάββατο 8/6, ώρα 11:00-15:00

Επιμέλεια: Britta Breuers – Μάριος Βαζαίος
Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Οργανισμός – Φεστιβάλ Νάξου 2024
Χώρος: Πύργος Μπαζαίου (12ο χλμ. Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασσού, Τ.22850 31402)
Διάρκεια: 8/6 – 6/10/2024
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Δευτέρας, 10:00-17:00
Ε-mail: naxosculture@gmail.com

Οι καλλιτέχνες:

Η Diana Radavičiūtė (1958, Panevėžys, Λιθουανία) αποφοίτησε το 1982 από την Ακαδημία Τέχνης του Βίλνιους. Ζει στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Είναι μια πολύπλευρη καλλιτέχνιδα που εργάζεται στις γραφικές τέχνες, τη ζωγραφική, τις εγκαταστάσεις, τη μικρογλυπτική και τις εικονογραφήσεις βιβλίων, εκφράζοντας τις δημιουργικές ιδέες της με μοναδικούς και πρωτότυπους τρόπους. Εμπνευόμενη από διάφορα θέματα και τοποθεσίες, η τέχνη της αντανακλά το ενδιαφέρον της για τη φύση, τις πιο σημαντικές λιθουανικές και παγκόσμιες πολιτιστικές παρακαταθήκες, καθώς και τις προσωπικές της απόψεις για τη φιλοσοφία και την παγκόσμια ιστορία.

Ο Saulius Valius (1958, Βίλνιους, Λιθουανία) αποφοίτησε το 1982 από την Ακαδημία Τέχνης του Βίλνιους. Ζει στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Είναι διεπιστημονικός καλλιτέχνης, που ασχολείται με τις γραφικές τέχνες, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, το βίντεο, την εγκατάσταση, το σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική εκθέσεων, ενώ παράλληλα είναι διοργανωτής και επιμελητής εκθέσεων και συμποσίων, εκφράζοντας τις ποικίλες πτυχές της δημιουργικότητάς του και τη συμμετοχή του στην πολιτιστική πολιτική της Λιθουανίας. Αν και εξωτερικά η τέχνη του φαίνεται αρκετά αφηρημένη, στέλνει πάντοτε ένα μήνυμα, το οποίο θεωρεί καθήκον του, να το επικοινωνήσει τεκμηριωμένα με το κοινό. Η συνάφεια μεταξύ των διαφόρων υλικών, η συνθήκη της ισορροπίας μεταξύ πραγματικότητας και μη πραγματικότητας, το δυνατό και το αδύνατο, αποτελούν πάντα το έναυσμα και την προοπτική.

Ο Klaus Pfeiffer (1938, Γερμανία – 2022, Νάξος, Ελλάδα) γεννήθηκε και σπούδασε στη Γερμανία, πριν μετακομίσει στη Νάξο τη δεκαετία του 1970. Επηρεάστηκε έντονα από το κίνημα Fluxus της δεκαετίας του 1960 στη Γερμανία, το οποίο αργότερα συνδύασε με τοπικά στοιχεία όπως η ελληνική μυθολογία και κοινωνικά ζητήματα όπως η προστασία της φύσης στο νησί. Η επιλογή των μέσων του αντανακλά επίσης αυτές τις επιρροές, που κυμαίνονται από τον κλασικό καμβά μέχρι το ναξιώτικο μάρμαρο και τα πλαστικά απόβλητα από το ποτάμι της κοιλάδας της Ποταμιάς. Το εκτεταμένο έργο του περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, ακουαρέλες, λιθογραφίες, ξυλογραφίες, χαρακτικά, μεταξοτυπίες, εικονογραφήσεις βιβλίων, βίντεο, εγκαταστάσεις και περφόρμανς.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 164 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*