Ανακοίνωση της Τοπικής Οργάνωσης Νάξου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό»

Newsroom.
03/06/2024 11:01
 
 
 

«Στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αδράνησαν προκλητικά μπροστά στην διαφαινόμενη από καιρό έλλειψη ικανών ποσοτήτων νερού»

Η Τοπική Οργάνωση Νάξου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξέδωσε ανακοίνωση με θέμα «Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό», τονίζοντας τη διαχρονική θέση του κόμματος ότι το νερό πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό.

Κατηγορεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για προγραμματισμένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού, αναφέροντας την ψήφιση νόμου τον Μάρτιο του 2023 και ένα νέο νομοσχέδιο που καταργεί τις Δημοτικές επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).

Επίσης, επισημαίνεται η αδράνεια του Δήμου Νάξου στην αντιμετώπιση της έλλειψης νερού, προτείνοντας λύσεις όπως φράγματα, αφαλάτωση και εξορθολογισμό των τελών ύδρευσης για να παραμείνει το νερό προσιτό σε όλους.

Η ανακοίνωση της Τοπικής Οργάνωσης Νάξου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό»

Πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Χρέος μας λοιπόν, είναι  να προστατέψουμε τον χαρακτήρα του αυτό.

Από την κυβέρνηση της Ν.Δ., βρίσκεται σε εξέλιξη,  εδώ και καιρό ένα προδιαγεγραμμένο σχέδιο που έχει ως στόχο να οδηγήσει στην παράδοση του δημόσιου κοινωνικού αγαθού, του νερού, στα χέρια ιδιωτών. Η πρώτη πράξη του έργου παίχτηκε στο Κοινοβούλιο στα τέλη Μαρτίου του 2023, όταν η Ν.Δ. ψήφισε στη Βουλή το Νόμο που άνοιξε διάπλατα την «κερκόπορτα» για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Η δεύτερη πράξη εκτυλίσσεται αυτή την περίοδο με το «αόρατο» Νομοσχέδιο που καταργεί τις Δημοτικές επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).

Σκόπιμα η κυβέρνηση άφησε αβοήθητους τους Δήμους απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Σκόπιμα «σφύριζαν» αδιάφορα και εφεύρισκαν προφάσεις. Σκόπιμα αδράνησαν, για να πατήσουν πάνω στα χρέη που -εξαιτίας της δικής τους αδράνειας συσσωρεύθηκαν – και να τα εργαλειοποιήσουν σαν το «τυράκι» για το Νομοσχέδιο.

Με πανομοιότυπο τρόπο και ακολουθώντας πιστά την φιλελεύθερη ιδεολογία τους, στο Δήμο Νάξου, αδράνησαν προκλητικά μπροστά στην διαφαινόμενη από καιρό έλλειψη ικανών ποσοτήτων νερού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Δεν πίεσαν ποτέ την «δική τους» κυβέρνηση να προχωρήσουν οι εργασίες του φράγματος του Τσικαλαριού, δεν υλοποίησαν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης πλησίον του ταχυδιυλιστηρίου και της λιμνοδεξαμενής των Εγκαρών. Αντίθετα ενεργούν σπασμωδικά και χωρίς έγκαιρο προγραμματισμό προβαίνουν σε ενοικιάσεις μονάδων αφαλάτωσης των οποίων το κόστος είναι υπέρογκο, με τελικό αποτέλεσμα να το επιβαρύνεται σήμερα ο πολίτης με τις τεράστιες αυξήσεις νερού που έχει αποφασίσει η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα μεγάλα ελλείμματα του δημοτικού προϋπολογισμού που προέκυψαν κατά την χρήση του 2023, χρονιά που ήταν προεκλογική και οι λογαριασμοί ούτε καν είχαν σταλεί …, αποφάσισαν να τα πληρώσουν οι πολίτες.

Καμία κρατική χρηματοδότηση, καμία πίεση και κανένα αίτημα στους προσφιλείς τους κυβερνητικούς παράγοντες.

Ακόμα δε και ο τρόπος που έγιναν οι αυξήσεις δείχνει ξεκάθαρα την αναλγησία τους αφού επέλεξαν τις οριζόντιες αυξήσεις  που είχαν σαν αποτέλεσμα οι κατά τεκμήριο χαμηλοεισοδηματίες, κάτοικοι των ορεινών χωριών της Νάξου, να πληρώνουν πενταπλάσιους και εξαπλάσιους λογαριασμούς σε σχέση με αυτούς που πλήρωναν πριν.

Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίζει να αγωνίζεται για την εξασφάλιση ικανών ποσοτήτων νερού από φράγματα και λιμνοδεξαμενές ώστε να γίνεται αποθήκευση των όποιων ποσοτήτων νερού προκύπτουν από τις λιγοστές βροχές ενώ ταυτόχρονα θα εμπλουτίζεται ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας.

Θα συμβάλει στην κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης με την χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο καθιστά ιδιαίτερα κοστοβόρα την παραγωγή νερού. Θα ληφθούν μια σειρά από μέτρα ώστε να σταματήσει η σπατάλη ενώ θα θεσμοθετηθεί η πρόβλεψη κατασκευής υδατοδεξαμενών στις οικοδομές.

Σε τοπικό επίπεδο επίσης θα δώσουμε τη μάχη ώστε να εξορθολογιστούν τα τέλη ύδρευσης έτσι που να μπορούν να απολαμβάνουν το κοινωνικό αυτό αγαθό, σε προσιτές τιμές, όλοι οι πολίτες της Νάξου.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 113 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*