Δημήτρια 2024: Ημέρες πολιτισμού και διασκέδασης στο γραφικό Σαγκρί της Νάξου (πρόγραμμα εκδηλώσεων)

Newsroom
24/07/2024 23:00
 
 
 

 

Το Σαγκρί Νάξου φιλοξενεί τα «Δημήτρια 2024» από 3 έως 11 Αυγούστου, διοργανώνοντας ποικίλες εκδηλώσεις που συνδυάζουν παράδοση, τέχνη και διασκέδαση.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει λαογραφικές και ζωγραφικές εκθέσεις, ετήσιο χορό με ζωντανή μουσική, παιδικές δραστηριότητες με πηλό, παραστάσεις Καραγκιόζη και κουκλοθέατρο, μουσικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις, καθώς και ομιλίες και συζητήσεις για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με ξενάγηση στον Ναό της Δήμητρας και τιμητική εκδήλωση για τον αρχαιολόγο Βασίλη Λαμπρινουδάκη.

Τα «Δημήτρια 2024» διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό-Εξωραϊστικό Σύλλογο Σαγκρίου «Πνοές», με συνδιοργανωτές την Κοινότητα Σαγκρίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σαγκριωτών «Η πρόοδος», την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Ημερομηνίες και Εκδηλώσεις:

Από 3 έως 11 Αυγούστου
Καθημερινά θα πραγματοποιείται λαογραφική έκθεση και έκθεση ζωγραφικής στο Μοναστήρι του Αγίου Ελευθερίου.

Σάββατο 3 Αυγούστου 2024
Ώρα έναρξης: 22:00
Ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Σαγκριωτών (ΠΝΟΕΣ) θα λάβει χώρα με τη συμμετοχή τετραμελούς ορχήστρας αποτελούμενης από τους:
– Δημητροκάλλη Ματίνα (τραγούδι)
– Μανιό Βασίλη (λαούτο)
– Μαϊτό Ιωάννη (πλήκτρα)
– Καραμανή Αποστόλη (βιολί)

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024
Ημέρα αφιερωμένη στα παιδιά και σε όσους νιώθουν παιδιά:
19:00: Παίζοντας με το αργιλώδες χώμα (πηλό), δημιουργώ
υπό την καθοδήγηση του καθηγητή ιστορίας τέχνης και κεραμικής σε Γυμνάσια και Λύκεια στην Ιταλία Άρη Μαράκη

20:30: Καραγκιόζης παράσταση: «Τα σπάνια λουλούδια της Βεζυροπούλας»

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024
19:00: Κουκλοθέατρο για παιδιά: Θα παρουσιάσει ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών με θέμα: «Τα ζώα προστατεύουν τη φύση»

20:30: Ομιλία – συζήτηση από τον κ. Τάσο Αναστασίου Νομικός ΕΚΠΑ, τ. προϊστάμενος της υπηρεσίας Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων, με θέμα «Διαδρομές ιστορίας και πολιτισμού στην περιφέρεια Σαγκρίου Νάξου»

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024
20:30: Μουσική και Γαστρονομία με θέμα «Κάθε χωριό και η γεύση του». με έντεχνη λαϊκή και νησιώτικη μουσική και τραγούδια.

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024
19:30: Ο Αλέξανδρος Καλογεράς θα παρουσιάσει στους μικρούς φίλους το μουσικό παραμύθι: «Η μεγάλη ιστορία του ουουφφφφφφ»
21:00: Συζήτηση με τον ομότιμο καθηγητή λαογραφίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Μανώλη Σέργη, για το σύγχρονο ναξιώτικο λαϊκό πολιτισμό.

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024
18:30: Ξενάγηση από τον κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη στο Ναό της Δήμητρας.
20:30: Εκδήλωση προς τιμή του ομότιμου καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας βασίλη Λαμπρινουδάκη «για την συμβολή του στην ανάδειξη τώρα αρχαιολογικών χώρων το ναό της Δήμητρας στην περιοχή Γύρουλα Σαγκρίου κ.λπ. ,μνημείων της Νάξου». Το έργο του θα παρουσιάσει η διδάκτωρ κλασικής αρχαιολογίας κ. Αλεξάνδρα Σφυρόερα.

Αυτές οι εκδηλώσεις είναι μια ευκαιρία για όλους να απολαύσουν τον πλούσιο πολιτισμό του Σαγκρίου Νάξου, να συμμετέχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες και να απολαύσουν την αυθεντική Ναξιώτικη φιλοξενία.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου «Πνοές»

Το γραφικό Σαγκρί της Νάξου ανάβει τα φώτα του για τα 10α Δημήτρια

Η εύφορη κοιλάδα του Σαγκρίου συνδέθηκε από την αρχαιότητα με την λατρεία της Δήμητρας και της Κόρης ενώ μαζί τους λατρεύτηκε και ο Απόλλωνας στο ιερό του Γύρουλα. Φέτος στην αφίσα μας δεσπόζει το αρχαιότερο γνωστό ιωνικό κιονόκρανο του ενεπίγραφου κιονίσκου που ανέθεσε ο Αλεξιτίδης και κάποιος άλλος (του οποίου το όνομα δεν αναγνωρίζεται στην επιγραφή) στον Απόλλωνα.

Από τις έλικες φανταστήκαμε να εκφύεται στάχυ, ένα από τα σύμβολα της θεάς της γεωργίας, ενώ γύρω πετούν μέλισσες που συμβολίζουν τις ιέρειες της θεάς.

Στο βάθος η Ιερά Μονή του Αγίου Ελευθέριου, εκεί όπου θα λάβουν χώρα οι περισσότερες εκδηλώσεις της έκθεσης.

Ο χορός του Συλλόγου μας θα γίνει στις 3 Αυγούστου ενώ οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από 6, 7, 8, 9 και 11 Αυγούστου 2024.

Το πρόγραμμα αναλυτικά

Η αφίσα

(Visited 66 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*