Οι «φυλές» του ΠΑΣΟΚ στη Νάξο: Ποιος υποστηρίζει ποιον στις εσωκομματικές εκλογές

Newsroom
23/09/2024 22:49
 
 
 

 

Οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για την ανάδειξη προέδρου του κόμματος θα πραγματοποιηθούν στις 6 Οκτωβρίου (πρώτος γύρος) και στις 13 Οκτωβρίου (δεύτερος γύρος), ύστερα από πρωτοβουλία και πρόταση του νυν προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη. Ενόψει του αυριανού debate των υποψηφίων, κάναμε τοπικό ρεπορτάζ και σας το παρουσιάζουμε.

Από τη Νάξο παρέλασαν όλοι οι υποψήφιοι, εκτός από τον Παύλο Γερουλάνο: Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, η Άννα Διαμαντοπούλου, η Νάντια Γιαννακοπούλου και Μιχάλης Κατρίνης. Αυτό δείχνει τη σημασία που αποδίδει το κόμμα αυτό στο νησί, όπου καταγράφει ψηλά εκλογικά ποσοστά σε σχέση με το ισχνό γενικότερο πανελλαδικό ποσοστό του μετά τα μνημόνια. Σημειώνουμε ότι και στις εθνικές εκλογές στις 21 Μαΐου 2023 και στις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου 2024 το ΠΑΣΟΚ στη Νάξο ξεπέρασε κατά τι το 20%, όταν πανελλαδικά έλαβε 12% (εθνικές) και 13% (ευρωεκλογές), ενώ στο νομό Κυκλάδων 12,5% (εθνικές) και 13% (ευρωεκλογές).

Ποια είναι η «ανθρωπογεωγραφία» των υποστηρικτών των υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ στη Νάξο;

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του naxostimes.gr ή και τη δημόσια εκδήλωση επιδραστικών ή «επιδραστικών», στον ένα ή άλλο βαθμό, προσώπων της ναξιακής δημόσιας ζωής, στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ οι παρακάτω και ο στενός κύκλος επιρροής τους υποστηρίζουν τούς εξής υποψήφιους:

-τον Νίκο Ανδρουλάκη οι Μανόλης Σέργης, Γιάννης Πολυχρονάκος, Στράτος Φουτάκογλου (καθηγητής), Νάντια Σαλτερή, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές.

-τον Χάρη Δούκα οι Γιάννης Βλασερός, Νίκος Μαϊτός, Γιώργος Γκούφας, Νίκος Μαράκης (πρώην δήμαρχος), Γιάννης Μαράκης (δημοτικός σύμβουλος).

-την Άννα Διαμαντοπούλου οι Βασίλης Κόκκοτας και Κώστας Βερνίκος. Τη Διαμαντοπούλου στηρίζει και ο ηθοποιός Σπύρος Παπαδόπουλος, που δηλώνει φίλος της, ήταν παρών στη συγκέντρωσή της στην «Έλλη» και τη δεξιώθηκε στο νησί, στο οποίο έχει ρίζες και σπίτι.

-τον Παύλο Γερουλάνο οι Γιώργος Ανωμερίτης, Ειρήνη Μουστάκη, Γερμανός Καπίρης, Λάζαρος Θεόφιλος.

-τον Μιχάλη Κατρίνη οι Αντώνης Πιτταράς (αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου), Ιάκωβος Προμπονάς και Μιχάλης Σέργης (περιφερειακός σύμβουλος).

Αυτές οι σχεδόν παγιωμένες, προς το παρόν, θέσεις δεν αποκλείουν αλλαγές στρατοπέδων μέχρι τις εκλογές, δεδομένου του ρευστού προεκλογικού τοπίου, της κινητικότητας των μελών και των προσωπικών σχέσεων και δεσμεύσεων. Το αυριανό debate ίσως παίξει κάποιο ρόλο σε αυτό, σε αναφορά με τη στάση και τις προτάσεις των υποψηφίων προέδρων και την ανάδειξη αρχηγικών ικανοτήτων. Αυτή η συζήτηση θα επηρεάσει αυτούς που δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις, στις μετεκλογικές συνεργασίες, στη διείσδυση σε εκλογικό κοινό που αμφιρρέπει και αυτοπροσδιορίζεται ως κεντρώο, αλλά και στην «πρωθυπουργισιμότητα», στη δυνατότητα αντιπαράθεσης με το μητσοτακικό καθεστώς και την κατανίκησή του. «Όταν δεν αρέσει μια παράσταση, δεν αλλάζεις το κοινό, αλλάζεις την παράσταση», τονίζουν με νόημα, παραπέμποντας στον Μπρεχτ.

Πάντως, η υποστήριξη έχει να κάνει σε ένα βαθμό και με τις σχέσεις δημόσιων προσώπων της Νάξου μεταξύ τους, με τους υποψήφιους και την πρόσβλεψη σε μελλοντικούς ρόλους. Υπάρχουν και οι ατοποθέτητοι, οι σκεπτικιστές, οι ακαταστάλαχτοι.

Κάποιοι κορυφαίοι συνεταιριστές, αυτοδιοικητικοί και συνδικαλιστές κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους (π.χ. ο πρώην Έπαρχος Βασίλης Κορρές), αν και ορισμένοι λένε ότι θα ψηφίσουν πιο χαλαρά στον πρώτο γύρο, περιμένοντας τη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων από τους άλλους! Μάλιστα κάποιοι σκέπτονται να στηρίξουν ένα outsider, βάσει των δημοσκοπήσεων, για να μη δηλώσουν δημοσίως, λόγω της θέσης ή της πρώην θέσης τους, στήριξη σε κάποιον άλλο υποψήφιο ή υποψήφια. Πάντως ο Δούκας κερδίζει έδαφος μεταξύ κορυφαίων συνεταιριστών.

Φυσικά, η Τοπική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ δεν πήρε ούτε θα πάρει επίσημη θέση. Το μόνο σταθερό σημείο πασοκικής αναφοράς είναι παραδοσιακά η καφετέρια της «Έλλης», όπου έκαναν συγκέντρωση όλοι οι υποψήφιοι-επισκέπτες του νησιού, και όλες οι «φυλές» των εν δυνάμει υποστηρικτών τους.

Πάντως, το άνοιγμα του κόμματος προς τον ευρύτερο χώρο, αυτόν που αποτελεί τροφοδότη-εκλογικό λογαριασμό ενός ισχυρού και πλειοψηφικού κόμματος έχει περάσει στη βάση και συζητείται και εδώ φανερά και δημοσίως ή σε κλειστές ομάδες του εκλογικού σώματος.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 796 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*