Έκανε δεκτά εν μέρει τα ασφαλιστικά μέτρα του Δήμου – Η περίφραξη είχε ήδη δρομολογηθεί να απομακρυνθεί με την απόφαση του ΚΑΣ
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Νάξου έκανε δεκτή εν μέρει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, σχετικά με την τοποθέτηση εργοταξιακής περίφραξης (συρματοπλέγματος) στον αρχαιολογικό χώρο της Πορτάρας.
Σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε σήμερα Τετάρτη 20 Αυγούστου 2025, το Δικαστήριο διατάσσει την απομάκρυνση της εργοταξιακής περίφραξης έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2025, με αντικατάστασή της από την περίφραξη που προβλέπει η μελέτη του Αυγούστου 2025, ύψους 1,20 μ., η οποία έχει κατατεθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η απομάκρυνση θα γίνει με δαπάνες των υπευθύνων.
Ωστόσο, το γεγονός αυτό -όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού- ήταν ήδη προδιαγεγραμμένο, καθώς στις 27 Αυγούστου 2025 συνεδριάζει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για να εγκρίνει τη νέα μόνιμη περίφραξη βάσει της μελέτης των αρχαιολόγων. Επομένως, η προσωρινή εργοταξιακή περίφραξη (συρματόπλεγμα) θα απομακρυνόταν ούτως ή άλλως, με την εφαρμογή της απόφασης του ΚΑΣ.
«Έγινε αποδεκτή 100% η πρόταση του Υπουργείου» ανέφεραν στο naxostimes.gr προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσει επίσημη ανακοίνωση από το ΥΠΠΟ.
Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με μοναδικό θέμα την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και αίτηση προσωρινής διαταγής. Ακολούθησε στις 13 Αυγούστου έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής που ενέκρινε την άσκηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Η εργοταξιακή περίφραξη τοποθετήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ως άμεσο μέτρο προστασίας, μετά από περιστατικό βανδαλισμού όταν, επισκέπτης σήκωσε λίθο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Το Υπουργείο Πολιτισμού είχε εκδώσει ανακοίνωση, τονίζοντας ότι η ενέργεια ήταν προσωρινή, βάσει του νόμου, και θα αντικατασταθεί από μόνιμη λύση που θα εγκριθεί από το ΚΑΣ.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι, ενώ ο Δήμος πανηγυρίζει για την απόφαση του Δικαστηρίου, η απομάκρυνση της περίφραξης είχε ήδη δρομολογηθεί από την ίδια την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου Νάξου

Την ίδια ώρα, σε αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός και ο αντιδήμαρχος Φώτης Μαυρομμάτης υποδέχθηκαν την απόφαση με θριαμβευτικό τόνο, κάνοντας λόγο για «δικαίωση του Δήμου» και για «νίκη απέναντι στην αυθαιρεσία του Υπουργείου». Και οι δύο έσπευσαν να παρουσιάσουν την εξέλιξη ως αποτέλεσμα της αποφασιστικής στάσης της δημοτικής αρχής, δίνοντας επικοινωνιακή διάσταση στο ζήτημα.
Ωστόσο, -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού- η πραγματικότητα είναι πώς η απομάκρυνση του συρματοπλέγματος είχε ήδη δρομολογηθεί, και σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου η περίφραξη θα απομακρυνόταν ούτως ή άλλως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ότι η παράταξη του Λεονάρδου Χατζηανδρέου είχε ταχθεί υπέρ της απομάκρυνσης της εργοταξιακής περίφραξης, αλλά μέσω διαλόγου και συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων, και όχι με την οδό των ασφαλιστικών μέτρων.
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

























