Ισχυρές βροχές σε Νάξο και Πάρο – «Πνίγηκε» η Νάξος που δέχθηκε τον μεγαλύτερο όγκο βροχής (αναλυτικά τα ύψη υετού)

ΚΑΚΟΚΑΙΡΊΑ "EVA"
Newsroom
06/02/2026 11:00

Προβλήματα, κλειστοί δρόμοι και ενίσχυση της λιμνοδεξαμενής Εγκαρών από τη σφοδρότητα των φαινομένων

Σημαντικά ύψη βροχόπτωσης καταγράφηκαν την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2026 σε Νάξο και Πάρο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η σελίδα Weather Naxos–Paros, από το δίκτυο τοπικών ιδιωτικών μετεωρολογικών σταθμών.

Όπως επισημαίνεται, η χθεσινή ημέρα στη Νάξο ήταν από τις πιο «βαριές» σε υετό για το φετινό υδρολογικό έτος, ενώ σε ορισμένους σταθμούς η ραγδαιότητα της βροχόπτωσης άγγιξε ακόμη και τα 100 χιλιοστά ανά ώρα.

Ισχυρά και κατά τόπους έντονα ήταν τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Παροναξία την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2026, με τη Νάξο να δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο βροχής. Τα υψηλότερα ύψη υετού καταγράφηκαν στην Κωμιακή (80,2 χιλιοστά), στο Φιλώτι (77 χιλιοστά) και στον Κυνίδαρο (72,1 χιλιοστά), ενώ ακολούθησαν ο Άμπραμ, οι Τρίποδες, το Γαλανάδο και οι Μέλανες.

Η ένταση της βροχόπτωσης προκάλεσε προβλήματα σε αρκετές περιοχές του νησιού, με διακοπές ηλεκτροδότησης, πλημμυρισμένα χωράφια και τη δημιουργία «ποταμιών» σε δρόμους και αγροτικές εκτάσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, ο δρόμος από τη Βίβλο προς τον Πύργο Μπελόνια, καθώς και ο δρόμος των Υρίων, θα παραμείνουν κλειστοί για τις επόμενες ώρες, μέχρι να αποκατασταθεί με ασφάλεια η κυκλοφορία.

Παρά τα προβλήματα, ιδιαίτερα θετική χαρακτηρίζεται η εικόνα στα υδατικά αποθέματα του νησιού. Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Φώτης Μαυρομάτης, για πρώτη φορά έπειτα από έναν σχεδόν ολόκληρο χειμώνα με εξαιρετικά περιορισμένες βροχοπτώσεις, το πολυπόθητο βρόχινο νερό, αφού γέμισε τις επίγειες υδάτινες οδεύσεις, ρέει και ενισχύει τη σχεδόν άδεια Λιμνοδεξαμενή Εγγαρών.

Τα στοιχεία προέρχονται από το δίκτυο τοπικών ιδιωτικών μετεωρολογικών σταθμών, όπως δημοσιοποιήθηκαν από τη σελίδα Weather Naxos–Paros.

Αναλυτικά, τα συνολικά ημερήσια ύψη υετού που καταγράφηκαν την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου ήταν:

Νάξος
Κωμιακή: 80,2 mm
Φιλώτι: 77,0 mm
Κινίδαρος: 72,1 mm
Άμπραμ: 70,6 mm
Τρίποδες: 69,4 mm
Γαλανάδο: 68,0 mm
Μέλανες: 66,5 mm
Χώρα (Κάστρο): 62,1 mm
Χώρα (Κέντρο): 53,4 mm
Εγγαρές: 44,2 mm

Πάρος
Χωριουδάκι (Βούνια): 32,5 mm
Νάουσα: 32,3 mm
Μάρμαρα (Μώλος): 30,7 mm
Δάσος (Άγιος Αρσένιος): 28,5 mm
Παροικιά: 24,6 mm
Λεύκες: 21,0 mm
Άσπρο Χωριό: 16,7 mm
Μάρπησσα (Τούρλος): 12,0 mm
Φάραγγας: 8,9 mm
Αλυκή: 6,1 mm

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στη Νάξο, επιβεβαιώνοντας ότι το νησί δέχθηκε τον κύριο όγκο των φαινομένων της κακοκαιρίας.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις