Φιλώτι Νάξου: Κοπή δέντρου 50 ετών – Αντιδράσεις και ερωτήματα

κοπή δέντρου στο Φιλώτι Νάξου πριν και μετά
Newsroom
19/04/2026 21:32

Κοπή δέντρου στο Φιλώτι Νάξου: Παραδοχή της Κοινότητας, αντιδράσεις και σοβαρά ερωτήματα για τη διαδικασία

Η κοπή δέντρου στο Φιλώτι Νάξου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, με κατοίκους και αιρετούς να θέτουν σοβαρά ερωτήματα για τη νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.

Πρόκειται για μία μελία (Melia azedarach), η οποία είχε φυτευτεί το 1972 από την οικογένεια που διαμένει στο σημείο και για περισσότερα από 50 χρόνια αποτελούσε σημείο αναφοράς της γειτονιάς, προσφέροντας σκιά και αισθητική αξία.

κοπή δέντρου στο Φιλώτι Νάξου πριν και μετά

Σύμφωνα με την οικογένεια και μαρτυρίες κατοίκων, το δέντρο ήταν υγιές, δεν παρουσίαζε ενδείξεις επικινδυνότητας και δεν είχε προηγηθεί καμία ενημέρωση πριν την κοπή του, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 και 20 Μαρτίου.

Η παραδοχή της Κοινότητας

Σε δημόσια ανάρτησή της, η Δημοτική Κοινότητα Φιλωτίου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:

«η Δ.Κ Φιλωτίου και κατ’ επέκταση η Δημοτική αρχή προέβη στην κοπή του, κατόπιν αιτήματος των κατοίκων της περιοχής, καθώς το δέντρο αυτό είχε σπάσει και εμπόδιζε την ομαλή διέλευση».

Η διατύπωση αυτή αποδίδει την ευθύνη της κοπής στην ίδια την Κοινότητα και, κατ’ επέκταση, στη δημοτική Αρχή, επικαλούμενη λόγους ασφάλειας και αιτήματα κατοίκων.

κοπή δέντρου στο Φιλώτι Νάξου πριν και μετά

Αντιδράσεις και αντικρουόμενες τοποθετήσεις

Η δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Μουστάκη κάνει λόγο για κοπή χωρίς νόμιμη απόφαση, επισημαίνοντας ότι δεν προκύπτει απόφαση από τα αρμόδια όργανα (δημοτική επιτροπή ή δημοτικό συμβούλιο), ενώ έχει ήδη καταθέσει σχετικό αίτημα προς τον Δήμο.

Σε δημόσιες παρεμβάσεις της, αναφέρεται επίσης σε μαρτυρίες κατοίκων για ρίψη πετρελαίου στη ρίζα του δέντρου μετά την κοπή, σημειώνοντας ότι ελήφθη δείγμα εδάφους και ότι ήδη προχωρά έρευνα.

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Βάβουλας υποστηρίζει ότι η κοπή έγινε χωρίς άδεια και χωρίς αυτοψία, ενώ σημειώνει ότι το δέντρο δεν ήταν επικίνδυνο και δεν υπήρξε ενημέρωση των κατοίκων.

Τι δηλώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Πρασίνου, Γιάννη Βιτζηλαίου, με τον οποίο επικοινώνησε το naxostimes.gr.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, δήλωσε ότι:

• δεν είχε γνώση της κοπής
• δεν του κατατέθηκε σχετικό αίτημα
• δεν ζητήθηκε καμία άδεια

Μάλιστα, φέρεται να σημείωσε ότι ενημερώθηκε για το περιστατικό μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Η τοποθέτηση αυτή δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα, καθώς πρόκειται για τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για θέματα πρασίνου.

Αντιδράσεις πολιτών

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονη κινητοποίηση πολιτών, με δεκάδες σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο naxostimes.gr να εκφράζουν αντίθεση στην κοπή του δέντρου.

Σε αρκετές περιπτώσεις, πολίτες ζητούν τη δημοσιοποίηση:

– τυχόν άδειας κοπής
– τεχνικής ή επιστημονικής μελέτης
– και των σχετικών αποφάσεων των αρμόδιων οργάνων

Άλλοι επισημαίνουν τη σημασία του δέντρου για τη γειτονιά, τονίζοντας ότι αποτελούσε σημείο σκίασης και ξεκούρασης για κατοίκους και επισκέπτες.

κοπή δέντρου στο Φιλώτι Νάξου πριν και μετά

Νομικές ενέργειες και ερωτήματα

Η οικογένεια έχει ήδη προχωρήσει σε κατάθεση μήνυσης, κάνοντας λόγο για αυθαίρετη κοπή χωρίς άδεια και για σοβαρή ηθική βλάβη, καθώς το δέντρο είχε φυτευτεί από τον παππού της οικογένειας και αποτελούσε ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα:

• Υπήρξε επίσημη απόφαση από τα αρμόδια όργανα του Δήμου;
• Τηρήθηκε η προβλεπόμενη διοικητική διαδικασία;
• Υπάρχει τεχνική έκθεση που να τεκμηριώνει την επικινδυνότητα;
• Υπήρξε καταγεγραμμένο αίτημα κατοίκων;
• Ποιος έδωσε την εντολή για την κοπή;
• Ποιος έριξε πετρέλαιο στη ρίζα;

Το θέμα παραμένει ανοιχτό, με την τοπική κοινωνία να αναμένει σαφείς απαντήσεις από τις αρμόδιες αρχές.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις