Νάξος: Ομόφωνη παράταση για την αφαλάτωση – Η συζήτηση για το νερό, τα φράγματα και το master plan

Newsroom
24/06/2026 00:41

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την παράταση της σύμβασης αφαλάτωσης, ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε σε υποδομές, φράγματα, απώλειες νερού και σχεδιασμό για το μέλλον

Η έγκριση παράτασης της σύμβασης μίσθωσης μονάδας αφαλάτωσης για την προμήθεια πόσιμου νερού βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων το βράδυ της Τρίτης, με τη συζήτηση να επεκτείνεται συνολικά στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, στα έργα υποδομής και στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων αναγκών ύδρευσης του νησιού.

Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η ανάδοχος εταιρεία SYCHEM ζήτησε παράταση ενός μήνα, καθώς μέχρι τις 31 Μαΐου είχαν παραδοθεί και τιμολογηθεί 67.785 κυβικά μέτρα νερού από τα συνολικά 107.000 κυβικά μέτρα που προβλέπει η σύμβαση. Υπολείπονται ακόμη 39.215 κυβικά μέτρα για την ολοκλήρωση του συμβατικού αντικειμένου.

Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου εισηγήθηκε θετικά, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για χρονική παράταση μόνο, χωρίς μεταβολή του οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης, προκειμένου να παραδοθεί η υπολειπόμενη ποσότητα νερού μέχρι τις 6 Ιουλίου 2026.

Η σύμβαση, η οποία υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2026, προβλέπει την παραγωγή και παράδοση 107.000 κυβικών μέτρων πόσιμου νερού μέσω μονάδας αφαλάτωσης ελάχιστης δυναμικότητας 1.600 κυβικών μέτρων ημερησίως, με συνολικό κόστος 199.020 ευρώ.

Χατζηανδρέου: Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί την ολοκλήρωση του φράγματος Τσικαλαριού

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λεονάρδος Χατζηανδρέου ανέφερε ότι η συζήτηση για το νερό δεν μπορεί να περιορίζεται κάθε χρόνο στις αφαλατώσεις, αλλά πρέπει να συνδεθεί με τα μεγάλα έργα υποδομής που έχει ανάγκη το νησί.

Όπως είπε, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Φράγμα Τσικαλαριού, θα πρέπει όλοι οι φορείς και οι παρατάξεις να κινηθούν συντονισμένα ώστε το έργο να ολοκληρωθεί οριστικά και να μην επαναληφθούν οι καθυστερήσεις του παρελθόντος.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζονται στο Φράγμα Φανερωμένης, τα οποία, όπως τόνισε, πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας μεγάλων δεξαμενών και φραγμάτων ανάσχεσης για τη συγκράτηση και αξιοποίηση των βρόχινων νερών.

«Πρέπει να παλέψουμε για έργα υποδομής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κορρές: Ψηφίζουμε για τελευταία φορά χωρίς να βλέπουμε υποδομές

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Κορρές δήλωσε ότι η παράταξή του θα υπερψηφίσει και φέτος το θέμα, λόγω της ανάγκης να διασφαλιστεί η επάρκεια νερού στο νησί.

Ωστόσο άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή, σημειώνοντας ότι δεν έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες υποδομές, ούτε έχει υπάρξει σχεδιασμός για τη συγκράτηση των βρόχινων νερών που καταλήγουν στη θάλασσα.

Όπως ανέφερε, το πρόβλημα του νερού συνδέεται άμεσα και με την προστασία του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος δεν μπορεί να στηρίζεται διαρκώς σε προσωρινές λύσεις.

Γρυλλάκης: Χιλιάδες κυβικά νερού χάνονται κάθε χρόνο

Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Θανάσης Γρυλλάκης σημείωσε ότι η παράταση ζητήθηκε προκειμένου να παραδοθεί η υπόλοιπη ποσότητα νερού που προβλέπεται από τη σύμβαση.

Παράλληλα επανέφερε το ζήτημα του πολυαναμενόμενου master plan για το νερό, τονίζοντας ότι το νησί το περιμένει εδώ και χρόνια.

Όπως ανέφερε, σημαντικές ποσότητες νερού χάθηκαν και φέτος προς τη θάλασσα από το ρέμα του Σκεπονιού και από το ρέμα του Αμίτη, ενώ έκανε λόγο και για προβλήματα διαρροών στο φράγμα.

Σημείωσε ακόμη ότι μέχρι και τα τέλη Μαΐου νερό συνέχιζε να χάνεται προς τη θάλασσα από τον Αμίτη και υπογράμμισε ότι απαιτούνται έργα αποταμίευσης και συνολικός σχεδιασμός για το μέλλον.

Μαυρομμάτης: Δίνουμε καθημερινή μάχη για να μη λείψει ούτε μία ημέρα το νερό

Ο αντιδήμαρχος Ύδρευσης Φώτης Μαυρομμάτης υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή καταβάλλει καθημερινά προσπάθεια ώστε να μην υπάρξει ούτε μία ημέρα διακοπής υδροδότησης στον Δήμο.

Όπως είπε, οι βροχοπτώσεις στην πεδινή Νάξο δεν ήταν ιδιαίτερα αυξημένες, ενώ για πρώτη φορά νερό στη λιμνοδεξαμενή εισήλθε τον Φεβρουάριο.

Ανέφερε επίσης ότι το νερό της λιμνοδεξαμενής χρησιμοποιήθηκε φέτος από τον Μάιο, νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές, γεγονός που καταδεικνύει τις αυξημένες ανάγκες.

Παράλληλα τόνισε ότι σε λίγες ημέρες αναμένεται να παραδοθεί το master plan για το νερό και σημείωσε ότι η οικοδομική ανάπτυξη του νησιού δημιουργεί συνεχώς νέες ανάγκες ύδρευσης, καθώς καθημερινά υποβάλλονται αιτήματα για νέες συνδέσεις.

Λιανός: Η αφαλάτωση εξασφάλισε νερό χωρίς να επιβαρυνθούν οι αγρότες

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανέφερε ότι η δημοτική αρχή προχώρησε στην αύξηση των τελών ύδρευσης και στη μίσθωση της μονάδας αφαλάτωσης προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια νερού και να μην επιβαρυνθεί ο πρωτογενής τομέας.

Όπως είπε, ο Δήμος κατάφερε να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης χωρίς να στερήσει νερό από τους αγρότες, ενώ αναφέρθηκε και στις γεωτρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις Εγκαρές και στην Κόρωνο και αναμένεται να γίνουν στον Κινίδαρο και την Ποταμιά.

Ο κ. Λιανός υποστήριξε ότι ο Δήμος διαθέτει συγκεκριμένες προτάσεις και σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια, ενώ επανέλαβε ότι το master plan για το νερό αναμένεται να παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις λίγες ώρες πριν από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ανακοινώθηκε η επανεκκίνηση των εργασιών στο Φράγμα Τσικαλαριού, έργο κομβικής σημασίας για την υδροδότηση και άρδευση της Νάξου, το οποίο παραμένει ανολοκλήρωτο επί σχεδόν δύο δεκαετίες.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Latest Post

Comments are closed.