VIDEO: Απαντήσεις της δημοτικής αρχής για την ποιότητα του νερού στη Νάξο

 
 
 

nero geotrisi 2

Με πολίτες της Νάξου που διαμαρτυρήθηκαν για την ποιότητα του νερού συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης και οι αντιδήμαρχοι Μανώλης Πολυκρέτης (αρμόδιος για την ύδρευση και αποχέτευση) και Δημήτρης Μανιός.

Οι περίπου 15 πολίτες ζήτησαν απαντήσεις από τη δημοτική αρχή σχετικά με την ποιότητα κυρίως του νερού που πάει στις βρύσες των σπιτιών και των επιχειρήσεων του νησιού αλλά και για τον προγραμματισμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας.

Όπως είναι γνωστό το τελευταίο διάστημα το χρώμα και η οσμή του νερού έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους του νησιού οι οποίοι δεν γνωρίζουν αν τελικά μπορούν ή όχι να το χρησιμοποιούν ως …πόσιμο και για την καθημερινότητα τους.

Τόσο ο δήμαρχος όσο και οι αντιδήμαρχοι προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους πολίτες σχετικά με την ποιότητα του νερού σημειώνοντας ότι γίνονται συνεχώς έλεγχοι οι οποίοι πιστοποιούν ότι το νερό είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Επίσης ανέλυσαν όλα όσα έχουν γίνει από την πλευρά του δήμου προκειμένου να μην υπάρξει καμία διακοπή νερού καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού παρά το γεγονός ότι φέτος η τουριστική κίνηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Μανόλης Μαργαρίτης: Περιμέναμε ένα «μπράβο»

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης σημείωσε ότι αυτό που ο ίδιος περίμενε ήταν ένα «μπράβο» αφού παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση και την ανομβρία η Νάξος δεν έμεινε ούτε στιγμή χωρίς νερό. «Εμείς με σύνεση και με τον καλύτερο τρόπο αντιμετωπίσαμε με επιτυχία αυτή τη δύσκολη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί με την έλλειψη νερού με αποτέλεσμα η Νάξος να μην έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Ο τουρισμός αυξήθηκε κατακόρυφα, το φράγμα και η λιμνοδεξαμενή δεν είχαν νερό κι όμως εμείς φροντίσαμε και λύσαμε το πρόβλημα και το νησί δεν έμεινε χωρίς νερό» είπε.

Σε ότι αφορά την «ποιότητα» του νερού ο κ. Μαργαρίτης αναγνώρισε ότι οι πολίτες έχουν δίκιο σε ότι αφορά τη «θολότητα» που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. «Δε λέω πως το νερό αυτό είναι ότι καλύτερο όμως παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα και γι’ αυτό συνέβη» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο δήμος έχει προσλάβει έναν ειδικό συνεργάτη Χημικό ο οποίος παίρνει δείγματα από όλη τη Νάξο και τα πάει για αναλύσεις στο χημείο που βρίσκεται στο νησί με το οποίο ο δήμος έχει συνάψει σύμβαση. Επίσης ο κ. Μαργαρίτης αναφέρθηκε στις κινήσεις που έκανε ο δήμος με τη διάνοιξη δυο νέων γεωτρήσεων και την ενοικίαση άλλων προκειμένου να μη λείψει το νερό από το νησί.

«Μέσα στην απειλή έλλειψης νερού κάναμε διαγωνισμό και βγήκε ανάδοχος ο κ. Νόλας από την περιφέρεια, ο οποίος μας υπέδειξε τις δυο θέσεις που κάναμε τις γεωτρήσεις (Οσκέλος και Άη Λιας). Ήδη ο «Οσκέλος» τρέχει μέσα στο δίκτυο και στις επόμενες 10-15 ημέρες θα έχει κατέβει και το νερό του Άη Λια» είπε.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι ο δήμος βρίσκεται στη διαδικασία εκμίσθωσης μιας αφαλάτωσης ενώ παράλληλα ετοιμάζεται μελέτη για μόνιμη εγκατάσταση αφαλάτωσης στο νησί.
«Θεωρώ ότι από πλευράς μας έγινε ένας πετυχημένος αγώνας και καλύψαμε τη Νάξο από νερό και δεχόμαστε καθημερινά ευχαριστίες γι αυτό. Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα και έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες ώστε ακόμα κι αν δε βρέξει το χειμώνα, με τις αφαλατώσεις που θα έχουμε το νησί δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα» διαβεβαίωσε. Όσο για τη «θολότητα» είπε ότι είναι ένα θέμα που εντός ολίγων ημερών θα έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.

Πολυκρέτης: Να γιατί «θόλωσε» το νερό…

Ο αντιδήμαρχος ύδρευσης Μανώλης Πολυκρέτης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους πολίτες γιατί παρατηρήθηκε αυτή η θολούρα στο νερό το τελευταίο διάστημα…

Όπως είπε η δεξαμενή του Αγίου Χρυσοστόμου που υδροδοτεί τη Χώρα κάθε χρόνο καθαρίζεται δυο φορές. Μία τον Οκτώβριο και μια αρχές Μαΐου όπως έγινε κι εφέτος. Όμως μέσα από τη συγκεκριμένη δεξαμενή πέρασαν περίπου 1.150.000 κυβικά νερού αφού η κατανάλωση ήταν τεράστια και όταν και ο ίδιος διαπίστωσε αμέσως τη «θολούρα» του νερού η λύση ήταν να καθαριστεί η δεξαμενή κάτι που ήταν αδύνατον να συμβεί γιατί θα υπήρχε διακοπή νερού για μιάμιση μέρα.
«Όταν ξεκίνησε να βγαίνει το θολό νερό τον Αύγουστο δεν ήταν δυνατόν να καθαριστεί η δεξαμενή γιατί θα έμεναν πολλά σπίτια και επιχειρήσεις χωρίς νερό… Έτσι πήραμε την απόφαση να την καθαρίσουμε την προηγούμενη Παρασκευή. Όλη τη νύχτα δίναμε νερό και την καθαρίζαμε. Σήμερα το νερό έχει αρχίσει να καθαρίζει. Η ποιότητα έχει ήδη βελτιωθεί κατά 70%» είπε.

Ο κ. Πολυκρέτης αναφέρθηκε επίσης και στα έργα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τόσο στη λιμνοδεξαμενή των Εγκαρών όσο και στο ταχυδιυλιστήριο προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού.

Αγανακτισμένοι πολίτες

Οι πολίτες που συμμετείχαν στη συνάντηση εξέφρασαν την αγανάκτηση και την ανησυχία τους σχετικά με την ποιότητα του νερού και ζήτησαν λεπτομερείς απαντήσεις και εγγυήσεις από τη δημοτική αρχή σχετικά με την κατανάλωση του. Εκεί που κυρίως εστίασαν είναι η υγεία των πολιτών από την αμφισβητούμενη ποιότητα του νερού.

«Τα παιδιά μας θα πάνε από αύριο σχολείο, εγγυάστε για την ποιότητα του νερού; Εγγυάστε ότι δεν θα πάθουν τίποτα;», «Μηχανήματα καταστράφηκαν… ρούχα κιτρίνισαν», «φέτος παρατηρούνται πολλά περιστατικά με δερματικές παθήσεις στο νοσοκομείο. Φταίει το νερό;» ήταν μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν με τους αρμόδιους από το δήμο να επιμένουν ότι συνεχώς γίνονται δειγματοληψίες και έλεγχοι.

Αρνητικά σχολιάστηκε το γεγονός ότι ο δήμαρχος προσπάθησε να χρωματίσει τους διαμαρτυρομένους για το νερό πολίτες κάτι το οποίο φυσικά αρνήθηκαν αφού όπως είπαν εκεί τους οδήγησε αποκλειστικά και μόνο το πρόβλημα του νερού.
«Αφήνετε το πρόβλημα να γιγαντωθεί και το αντιμετωπίζετε τελευταία στιγμή με προχειρότητα. Δεν ενημερώνετε ποτέ τον κόσμο προκειμένου να ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει και να αντιμετωπίσουν ανάλογα κάθε πρόβλημα» σημείωσε πολίτης χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη όλη αυτή την αντιμετώπιση.

«Εγώ έχω χάσει τελείως την εμπιστοσύνη μου σε εσάς. Δεν μπορείτε να μας λέτε ότι προκειμένου να σταματήσει η ροή του νερού θα έπρεπε να έχουμε αυτής της ποιότητας το νερό στα σπίτια μας… Οι συνέπειες; Δεν τις σκέφτεστε; Αυτό το νερό έχει δημιουργήσει ζημιές στο δίκτυο και στις συσκευές. Αυτά που είχε μέσα το νερό θα μείνουν για πάντα μέσα στο θερμοσίφωνα…».

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό που επίσης σχολιάστηκε αρνητικά από όλες τις πλευρές είναι η μικρή συμμετοχή πολιτών σε αυτή την “ενημερωτική” συνάντηση. 

{youtube}2FId-INfT80{/youtube}

(Visited 370 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*