VIDEO: Όλα όσα συζητήθηκαν μεταξύ αγροτών και δημοτικής αρχής για τη μεταφορά του νερού από τη γεώτρηση του Αϊ Λια

 
 
 

synantisi dimos agrotes ai lia 1 

Το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων επισκέφτηκε το πρωί της Δευτέρας αντιπροσωπεία των αγροκτηνοτρόφων Δαμαριώνα και Φιλωτίου όπου είχαν συνομιλίες με το δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, και άλλους εκπροσώπους του δήμου για το θέμα της εκτέλεσης των έργων σύνδεσης της γεώτρησης του Αϊ Λια με το δίκτυο της Χώρας Νάξου.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους προέδρους των κοινοτήτων Φιλωτίου και Δαμαριώνα κ.κ. Κρασσά και Σωμαρίπα, το δικηγόρο Ιωάννη Δέτση και αγροκτηνοτρόφους της περιοχής μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, συναντήθηκαν με το δήμαρχο Μανόλη Μαργαρίτη, τους αντιδημάρχους Δημήτρη Λιανό και Μανώλη Πολυκρέτη. Παρόντες επίσης στη συνάντηση ήταν ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μανιός, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Τσολάκης καθώς και ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για τα νησιά μας» Βασίλης Βρούτσης.

synantisi dimos agrotes ai lia 3

Αρχικά η συζήτηση έγινε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου παρουσία και των δημοσιογράφων ενώ λίγο αργότερα μεταφέρθηκε στο γραφείο του δημάρχου.

Αρκετές ήταν οι προτάσεις που τέθηκαν και από τις δυο πλευρές, ενώ αυτή που εξετάστηκε περισσότερο ήταν του αγρότη κ. Σταυρή Δέτση που πρότεινε να σταματήσει το έργο και να διαθέσει ο ίδιος το νερό στο δίκτυο της Χώρας Νάξου, από τη δική του γεώτρηση.
«Διαθέτω τη δική μου γεώτρηση να συνδεθεί με το δίκτυο της Χώρας και να πάρει δωρεάν, το νερό που χρειάζεται (10 – 20.000 κυβικά) μέχρι να λειτουργήσει η αφαλάτωση» είπε. Μάλιστα σημείωσε ότι ακόμα και τα έξοδα της σύνδεσης θα τα επιβαρυνθεί ο ίδιος ή και οι άλλοι αγρότες εάν και εφόσον ο δήμος δεν μπορεί να το κάνει.

Λίγο αργότερα η συζήτηση μεταφέρθηκε στο γραφείο του δημάρχου όπου όπως είπαν οι αγρότες αποφασίστηκε να συνεδριάσει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο και να συζητήσει την πρόταση του κ. Δέτση.

“Θα χυθεί αίμα”

Στο ξεκίνημα της συζήτησης ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης ρώτησε εάν υπάρχει διάθεση για διάλογο και εάν είναι οι αγρότες διατεθειμένοι να βρεθεί μια «χρυσή τομή» στο θέμα. «Γι αυτό είμαστε εδώ» απάντησαν και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στη δημοτική αρχή λέγοντας ότι ο κόσμος είναι εξαγριωμένος με όλα όσα συμβαίνουν και με την παρουσία των ΜΑΤ και υπάρχει πιθανότητα να σκληρύνει η κατάσταση και να «χυθεί αίμα».

«Σας προειδοποιώ. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη κι όταν θα χυθεί αίμα θα είναι πολύ αργά. Προλάβετε το κακό… Υπάρχει μεγάλη ένταση και φοβόμαστε τα χειρότερα. Φοβόμαστε να μην υπάρξουν θύματα. Τώρα ακόμα ελέγχουμε την κατάσταση αλλά αύριο δεν ξέρουμε αν θα μπορούμε να το κάνουμε» σημείωσαν οι αγρότες.

synantisi dimos agrotes ai lia 4

«Ανθρώπινα, θεωρείτε σωστό για 10 μέρες η Νάξος να μην έχει νερό; Είπαμε να πάρουμε μια μικρή ποσότητα και τίποτ’ άλλο. Σε λίγες ημέρες θα υπάρχει η αφαλάτωση και θα αρχίσει να βρέχει…» είπε ο δήμαρχος.



«Σεβόμαστε ότι κάποιοι άνθρωποι είναι χωρίς νερό. Σεβόμαστε και τη δική σας αγωνία. Όμως κι εμείς έχουμε ανάγκη… έχουμε περάσει δύσκολα με το νερό. Ο κόσμος έχει εξαγριωθεί, δεν ελέγχεται» σημείωσε ο πρόεδρος του Φιλωτιού Βασίλης Κρασσάς.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής αγώνα έριξαν ευθύνες στη δημοτική αρχή που δεν έχει κάνει σωστό προγραμματισμό και δεν έχει σχέδιο για το θέμα του νερού, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει το θέμα σήμερα στα άκρα.

«Προτείνω ειρηνικά και πολιτισμένα να τελειώσει το έργο να πάρουμε 10-15.000 κυβικά τις επόμενες μέρες μέχρι να λειτουργήσει η αφαλάτωση και μετά να λειτουργήσει η γεώτρηση του Αϊ Λια αποκλειστικά υπέρ σας» τόνισε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Λιανός, πρόταση που δεν έγινε δεκτή.

{youtube}5dL-CGKPcIk{/youtube}

{youtube}NCC_fhuTEHQ{/youtube}  

(Visited 17 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*