Ανάδειξη και Διαχείριση του Περιηγητικού Δικτύου Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στη Νάξο (χάρτες-πίνακες)

 
 
 

monopatia ethelontes 03

Ως επιτυχής και ιδιαίτερα διαφωτιστική εξελίχθηκε η ενημερωτική συνάντηση με θέμα την “Ανάδειξη και Διαχείριση του Περιηγητικού Δικτύου Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στη Νάξο”, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση ο αντιπεριφερειάρχης και έπαρχος Νάξου Γιάννης Μαργαρίτης, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δασονομείου Νάξου και της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου, εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων τουρισμού και ενδιαφερόμενοι πολίτες.

Στη Νάξο το μεγαλύτερο δίκτυο διαδρομών

Στην παρουσίαση που έγινε από το Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, περιγράφηκε συνοπτικά το έργο που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα στους τομείς του σχεδιασμού, της αποκατάστασης πρόσβασης και της πρότυπης σήμανσης στο ξεχωριστό σε πολιτιστικό ενδιαφέρον και φυσική ποικιλομορφία δίκτυο λιθόστρωτων οδών και μονοπατιών του νησιού, το οποίο έχει επιλεγεί από την Περιφέρεια με ειδικά κριτήρια ποιότητας.

Το δίκτυο των 15 διαδρομών όπου ολοκληρώνονται οι σχετικές δράσεις υποδομής και ανάδειξης, αντιστοιχεί σε 144,5 km, ενώ το σύνολο του – 18 Διαδρομές – φθάνει τα 175 km και είναι το μεγαλύτερο σε μήκος στις Κυκλάδες.

Η Νάξος με αυτά τα δεδομένα διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα προκειμένου να αποτελέσει κεντρικό κόμβο για τον πεζοπορικό τουρισμό στις Κυκλάδες, εφ’ όσον μάλιστα δρομολογηθεί το φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό εγχείρημα της διαπόντιας σύνδεσης των Κυκλάδων μέσω αλληλοδιαδεχόμενων πεζοπορικών και θαλάσσιων διαδρομών, βάσει ειδικού σχεδίου που προτίθεται να εκπονήσει το Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας.

Το έργο του δικτύου των διαδρομών

Το έργο ολοκλήρωσης της υποδομής του δικτύου των 15 διαδρομών – προϊόν συνεργασίας Δήμου και Περιφέρειας – προκειμένου αυτό να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ανάδειξης μέσα στο Α ́ εξάμηνο του 2019, περιλαμβάνει:

– αποκατάσταση πρόσβασης κατά τόπους – καθαρισμοί, οριοθέτηση, σωστικές επεμβάσεις στο εναπομείναν 5% του συνολικού μήκους των 15 διαδρομών,
– συμπλήρωση και ανανέωση της σήμανσης κατεύθυνσης στο 20% των παραπάνω διαδρομών
– τοποθέτηση υλικού προβολής – πληροφοριακών πινάκων-χαρτών σε κεντρικά σημεία των οικισμών-κόμβων του δικτύου.

Στην ολοκλήρωση του έργου σήμανσης και προβολής θα συμβάλει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία να δημοσιοποιηθεί στο κοινό η χάραξη από την Περιφέρεια μεγάλης κεντρικής συνδετικής διαδρομής μήκους 50 km, ως ραχοκοκαλιάς του δικτύου, και δύο μικρότερων θεματικών διαδρομών, μήκους 20 και 25 km αντίστοιχα, άμεσα συναρτώμενων με την κεντρική διαδρομή.

Διατρέχοντας όλους σχεδόν τους οικισμούς της ναξιακής ενδοχώρας και με εντυπωσιακές εναλλαγές φυσικού και ιστορικού τοπίου, η κεντρική διαδρομή – επώνυμη πλέον ως NAXOS STRADA – θα συνδέει τη δυτική παράκτια τουριστική ζώνη του νησιού, δηλαδή την ευρύτερη περιοχή της Χώρας, με το βόρειο άκρο του, στο λιμάνι του Απόλλωνα.

Διαδρομές «Ιστορικού Ενδιαφέροντος» και «Ορεινής Πεζοπορίας»

Οι δύο θεματικές διαδρομές χαρακτηρίζονται αντίστοιχα ως «Ιστορικού Ενδιαφέροντος» και «Ορεινής Πεζοπορίας».
Η αξιολόγηση της ποιότητας των ειδικών αυτών διαδρομών τεκμηριώθηκε πρόσφατα, με την ενεργή συμμετοχή της συνεργαζόμενης ναξιακής συνεταιριστικής επιχείρησης Activeland σε αντίστοιχη έρευνα πεδίου (και οι 3 διαδρομές αναγράφονται σε συνημμένο πίνακα και έχουν σκιαγραφεί στους συνημμένους χάρτες).

Ενημέρωση για το θεσμικό πλαίσιο

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για το νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα μονοπάτια και για το ρόλο που αναλαμβάνουν για την τήρηση και ενεργοποίησή του η Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων και το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Δάφνη. Έγινε κατανοητό ότι προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάδειξη του περιηγητικού δικτύου είναι η ένταξή του μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο Εθνικό Μητρώο Μονοπατιών, προκειμένου να εφοδιαστεί με το ειδικό σήμα ποιότητας (πιστοποίηση σε εθνικό επίπεδο), σύμφωνα με τις πρακτικές της διεθνούς πεζοπορίας.

Η δρομολόγηση ενδεχόμενης διεθνούς επιπέδου πιστοποίησης, που επιθυμούν να προσδώσουν στο δίκτυο οι επαγγελματικοί φορείς τουρισμού του νησιού, οφείλει να συμβαδίζει χρονικά και ουσιαστικά με την παραπάνω διαδικασία, ο δε σχετικός φάκελος αξιολόγησης θα είναι προϊόν συνεργασίας Περιφέρειας, Δήμου και Δικτύου Αειφόρων Νήσων Δάφνη.

Τονίστηκε τέλος ότι για τη διατήρηση του περιηγητικού δικτύου σε υψηλά επίπεδα, με στόχο την συνεχή ανανέωση της πιστοποίησής του, προϋπόθεση είναι η διαρκής μέριμνα των τοπικών φορέων για την ετήσια συντήρηση και βελτίωση της διέλευσης και της σήμανσης των μονοπατιών.

eidikes diadromes politistikou endiaferontos

diadromes politistikou endiaferontos

diadromi 4 8 moni

diadromi 5 6 7 7a sagri

diadromi 6 melanes

diadromi 9 komiaki

istorikou endiaferontos

(Ιστορικού ενδιαδέροντος)

oreinis pezoporias

(Ορεινής πεζοπορίας)

Naxos Strada

 

(Visited 48 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*