VIDEO: Με κουδουνάτους, κορδελάτους και πλήθος κόσμου η Καθαρά Δευτέρα στο Φιλώτι (φώτος)

 
 
 

Με τον καλύτερο τρόπο ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του τριημέρου της αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας στη Νάξο, με μια υπέροχη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Φιλώτι.

Ο Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Φιλωτίου «Ο ΖΕΥΣ» πραγματοποίησε μια καταπληκτική παραδοσιακή εκδήλωση με πολύ κέφι, χορό και σάτιρα.

kathara deytera 2019 filoti 13

Φέτος «η παρέα» μεγάλωσε αφού προσκεκλημένοι στο χωριό δεν ήταν μόνο οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου αλλά και της Βίβλου, οι οποίοι συνάντησαν τους Κουδουνάτους και τα χορευτικά του Φιλωτιού και όλοι μαζί έγιναν μια τεράστια παρέα που διασκέδασαν με τους εκατοντάδες κατοίκους και τους πολλούς επισκέπτες που βρέθηκαν την Καθαρά Δευτέρα στο μεγαλύτερο χωριό της Νάξου.

kathara deytera 2019 filoti 5

Τα κουδούνια τον Κουδουνάτων ταρακούνησαν ολόκληρο το Φιλώτι ενώ οι Κορδελάτοι Αγίου Αρσενίου και Βίβλου έδωσαν χρώμα στο χωριό.

Η πολιτιστική συνάντηση των δυο Συλλόγων (ΑΜΣ Φιλωτίου και Πολιστιστικός Σύλλογος Αγίου Αρσενίου) ξεκίνησε τις Απόκριες του 2017 και συνεχίστηκε τις Απόκριες του 2018, ενώ φέτος στη μεγάλη αυτή γιορτή προστέθηκαν και οι κορδελάτοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων της Βίβλου σε ένα σμίξιμο πολιτισμών και παραδόσεων της ορεινής και της πεδινής Νάξου, με εκπληκτικά αποτελέσματα…

kathara deytera 2019 filoti 7

Στη 1:00 περίπου το μεσημέρι, κι ενώ πλήθος κόσμου βρίσκονταν στο Φιλώτι για να ζήσουν από κοντά μια παραδοσιακή Καθαρά Δευτέρα, οι Κουδουνάτοι βγήκαν πρώτοι στην πλατεία και ξεσήκωσαν τους πάντες με τα κουδούνια τους… Ξοπίσω τους οι Κορδελάτοι με τσαμπούνες και τουμπάκια χρωμάτισαν την ατμόσφαιρα με τις πολύχρωμες κορδέλες τους και άνοιξαν το χορό!

kathara deytera 2019 filoti 9

Όλοι μαζί Κουδουνάτοι, Κορδελάτοι, τσαμπούνες και ντουμπάκια, αλλά και αρκετός κόσμος γύρισαν τα υπέροχα γραφικά σοκάκια του χωριού. Κατά διαστήματα σε μικρές πλατείες και δώματα, το κέφι άναβε και όλοι μαζί χόρευαν και τραγουδούσαν.
Τα γραφικά δρομάκια με τις πάμπολες σκάλες «ξύπνησαν» από το θόρυβο των Κουδουνάτων, ενώ οι λιγοστοί κάτοικοι που βρίσκονταν στα σπίτια τους, χαιρετούσαν με γέλια την όμορφη παρέα.

kathara deytera 2019 filoti 6

kathara deytera 2019 filoti 16

Οι Κορδελάτοι κατέπληξαν όλους με την ομορφιά και τη λεβεντιά τους, οι Κουδουνάτοι με τη δύναμη τους -υπό το τεράστιο βάρος των κουδουνιών- περιφέρονταν και χτυπούσαν τα κουδούνια τους και τα χορευτικά του ΑΜΣ Φιλωτίου υπό τους ήχους από τσαμπούνα και τουμπάκι χόρεψαν βλάχα, συρτό και μπάλο!

kathara deytera 2019 filoti 17

Δεν άργησαν να μπουν όλοι στο χορό και να διασκεδάσουν μέχρι αργά το απόγευμα! 
Μέσα σε όλους και το …«νιόπαντρο ζευγάρι», οι «Μενεγαμάκηδες» και άλλοι μασκαράδες που έκλεισαν με σάτιρα κι αυτό το καρναβάλι.

kathara deytera 2019 filoti 26

Στους πολυπληθείς επισκέπτες προσφέρθηκαν νηστίσιμα εδέσματα πεντανόστιμη Φιλωτίτικη λαγάνα και κρασί.

kathara deytera 2019 filoti 25

Εκεί ήταν και η ομάδα βόλεϊ των κοριτσιών του Φιλωτιού.

Να σημειωθεί ότι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η ΕΑΣ Νάξου και η Κοινότητα Φιλωτίου.

{youtube}Elip4Wh3ZDw{/youtube}

Περισσότερες φωτογραφίες:

kathara deytera 2019 filoti 4

kathara deytera 2019 filoti 14

kathara deytera 2019 filoti 15

kathara deytera 2019 filoti 18

kathara deytera 2019 filoti 19kathara deytera 2019 filoti 20

kathara deytera 2019 filoti 21

kathara deytera 2019 filoti 23

kathara deytera 2019 filoti 11

kathara deytera 2019 filoti 12

kathara deytera 2019 filoti 22

kathara deytera 2019 filoti 1

kathara deytera 2019 filoti 3

kathara deytera 2019 filoti 24

(Visited 79 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*