Φουντουκόπιτα Σύρου: Μια γλυκιά, παραδοσιακή πίτα με τα αρώματα της αρχόντισσας των Κυκλάδων

Newsroom.
19/11/2024 06:48
 
 
 

 

Η φουντουκόπιτα Σύρου είναι ένα μοναδικό γλυκό που συνδυάζει τη γεύση του καβουρδισμένου φουντουκιού με τη γλυκύτητα του σιροπιού, φέρνοντας την παραδοσιακή κυκλαδίτικη κουζίνα στο τραπέζι σας.

Ιδανική για να συνοδεύσει τον καφέ ή το τσάι σας, αυτή η πίτα ξεχωρίζει για την πλούσια υφή της και τα αρώματα της βανίλιας και της κανέλας. Μια συνταγή που αποπνέει τη ζεστασιά και τη φιλοξενία της Σύρου, κατάλληλη για κάθε περίσταση!

Υλικά:
Για τη βάση:
– 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive ή πτι-μπερ
– 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για τη γέμιση:
– 200 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα και αλεσμένα
– 4 αυγά
– 150 γρ. ζάχαρη
– 150 ml γάλα
– 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
– 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (προαιρετικά)

Για το σιρόπι:
– 200 γρ. ζάχαρη
– 200 ml νερό
– Χυμός από 1/2 λεμόνι
– 1 κουταλιά μέλι

Εκτέλεση:
Ετοιμάστε τη βάση:
– Θρυμματίστε τα μπισκότα σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη.
– Ανακατέψτε τα με το λιωμένο βούτυρο και στρώστε το μείγμα σε ένα στρογγυλό
ταψί ή φόρμα με αποσπώμενο πάτο. Πιέστε καλά για να δημιουργηθεί μια
συμπαγής βάση.
– Ψήστε τη βάση σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10 λεπτά και αφήστε
την να κρυώσει.

Ετοιμάστε τη γέμιση:
– Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
– Προσθέστε το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας, την κανέλα (αν τη χρησιμοποιήσετε)
και τα αλεσμένα φουντούκια. Ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές
μείγμα.
– Ρίξτε το μείγμα πάνω από τη βάση μπισκότου.

Ψήσιμο:
– Ψήστε τη φουντουκόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου
30-35 λεπτά ή μέχρι να σταθεροποιηθεί η γέμιση. Αφήστε την να κρυώσει ελαφρώς.

Ετοιμάστε το σιρόπι:
– Σε ένα κατσαρολάκι, βράστε τη ζάχαρη, το νερό και τον χυμό λεμονιού για 5-7
λεπτά. Προσθέστε το μέλι στο τέλος και ανακατέψτε.

Σιρόπιασμα:
– Περιχύστε τη φουντουκόπιτα με το ζεστό σιρόπι ενώ είναι χλιαρή. Αφήστε την να
απορροφήσει το σιρόπι για τουλάχιστον 1 ώρα πριν τη σερβίρετε.

Σερβίρισμα:
– Κόψτε τη φουντουκόπιτα σε κομμάτια και σερβίρετέ τη σκέτη ή με μια μπάλα
παγωτό βανίλια στο πλάι για μια πιο πλούσια απόλαυση.

Καλή Όρεξη!!!

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 2.605 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*