Η Νάξος γιορτάζει τον προστάτη της, Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη

Newsroom
14/07/2019 16:04
 
 
 

 

Τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη γιορτάζει σήμερα η εκκλησία και η Νάξος που τιμά όπως κάθε χρόνο τον Νάξιο Άγιο.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις, προσκλήθηκαν και παρευρίσκονται οι Μητροπολίτες Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνος, Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίος, Άρτας κ. Καλλινίκος καθώς και ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος.

Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη

Στο πλαίσιο του εορτασμού το Σάββατο, παραμονή της γιορτής στις 7:50 έγινε η υποδοχή της τιμίας Κάρας του Οσίου Αρσενίου του εν Πάρω του θαυματουργού. Ακολούθησε εσπερινός στο ναό του Αγίου Νικοδήμου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο.

Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη

Ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος αμέσως μετά την υποδοχή των Αρχιερέων και της Τιμίας Κάρας μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Γλινάδου Νάξου όπου χοροστάτησε στον εσπερινό. 

Αμέσως μετά με την παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Νικοδήμου από την μπάντα του Λιμενικού σώματος. Ακολούθησε αγρυπνία.

Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη

Αμέσως μετά, με την παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Νικοδήμου από την μπάντα του Λιμενικού σώματος. Ακολούθησε αγρυπνία.

Ημέρα γιορτής του Αγίου Νικοδήμου

Σήμερα Κυριακή, ημέρα εορτής του Αγίου Νικοδήμου χοροστάτησε στον όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ ο οποίος κήρυξε και το Θείο Λόγο. Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Άρτας κ. Καλλίνικος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος και ο Παροναξίας κ. Καλλίνικος.
Ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο ναό του Αγίου Νικοδήμου Γλινάδου Νάξου.

Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη

Οι εκδηλώσεις εορτασμού συνεχίζονται και κορυφώνονται σήμερα το βράδυ στις 9:00 με τη λιτάνευση της Ιερής εικόνας και των τιμίων Λειψάνων του Αγίου Νικοδήμου, όπου δια της κεντρικής παραλιακής οδού θα καταλήξει στη Μητρόπολη Παροναξίας.

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης

*(από το ekklisiaonline.gr)
Ο Άγιος Νικόδημος γεννήθηκε στη Νάξο το έτος 1749 μ.Χ. από γονείς ευσεβείς και ενάρετους, τον Αντώνιο και Αναστασία Καλλιβούρση (η οποία εμόνασε στην Ιερά Μονή Χρυσοστόμου Νάξου, με το όνομα Αγάθη). Το όνομά του ήταν Νικόλαος και από μικρός έδειχνε ότι ήταν άνθρωπος μεγάλης αρετής και φοβερής ευφυΐας.

Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη

Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στη Νάξο και έπειτα στη σχολή της ίδιας πόλης επέκτεινε τις γνώσεις του, με δάσκαλο τον αδελφό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, Αρχιμανδρίτη Χρύσανθο.
Σε ηλικία 16 ετών πήγε στην Ελληνική σχολή της Σμύρνης, όπου κοντά σε φημισμένους διδασκάλους έλαβε ανώτερη παιδεία και αρετή.

Μετά από ορισμένες περιπέτειες, το 1775 πήγε στο Άγιο Όρος.
Εκεί, στη Μονή του Αγίου Διονυσίου εκάρη μοναχός με το όνομα Νικόδημος.
Οι Πατέρες της Μονής, που διέκριναν τα μεγάλα φυσικά και επίκτητα χαρίσματα του Νικόδημου, τον διόρισαν αναγνώστη και γραμματέα της Μονής.

Στη Μονή αυτή ο Νικόδημος, υπήρξε υπόδειγμα διακονίας και πράξεων αρετής.
Έπειτα αποσύρθηκε σε κάποιο κελί, όπου με ασκητικό τρόπο, επιδόθηκε στη μελέτη και συγγραφή πολλών θεολογικών και αγιολογικών βιβλίων.
Μεταξύ αυτών είναι ο «Συναξαριστής», το «Εορτοδρόμιον», η «Νέα Κλίμακα», ο «Αόρατος Πόλεμος» και άλλα πολλά.

Τελικά μετά από διάφορες περιπέτειες, που υπέστη στη βραχύχρονη ζωή του, απεβίωσε από ημιπληγία, σε ηλικία 60 χρονών, τις πρώτες πρωινές ώρες της 14ης Ιουλίου του έτους 1809 στο κελί των Σκουρταίων, στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Τα τελευταία του λόγια ήταν η απάντηση που έδωσε στους μαθητές του όταν τον ρώτησαν αν ησυχάζει: «Τον Χριστό έβαλα μέσα μου και πως να μη ησυχάσω;».

Ενταφιάστηκε στο Λαυριωτικό Κελί των Σκουρταίων στις Καρυαίς του Αγίου Όρους, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο πνευματικό συγγραφικό έργο, που σήμερα αποτελεί κεφάλαιο για τον λαό της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η Εκκλησία μας επάξια από το έτος 1955 τον κατέταξε στο Αγιολόγιο της.

(Visited 3.015 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*