Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τον πνιγμό του Ηλία στον Αμίτη Νάξου

Newsroom
08/09/2019 20:14
 
 
 

 

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον πνιγμό του άτυχου 61χρονου Ηλία Παπαδόπουλου…

Η σύζυγος του Στέλλα Μπουλαξή και ο γιος του Χρήστος Παπαδόπουλος μιλούν αποκλειστικά στο naxostimes.gr για τον εφιάλτη που έζησαν την 24η Αυγούστου όταν η θάλασσα πήρε άδικα τη ζωή του δικού τους ανθρώπου.

Τον τραβούσαν τα ρεύματα της θάλασσας

«Όπως συνηθίζαμε όλα αυτά τα χρόνια έτσι και τη μέρα εκείνη πήγαμε για μπάνιο στον Αμίτη… Η θάλασσα ήταν λίγο ταραγμένη αλλά αυτό ήταν συνηθισμένο φαινόμενο για εμάς. Ο Ηλίας έπεσε για μπάνιο… Περίπου στις 15:35 είδα τον άντρα μου να κολυμπάει σε απόσταση περίπου 70-80 μέτρα από την ακτή. Φώναζε και προσπάθησα να καταλάβω τι λέει. «Δεν μπορώ να βγω» ήταν τα λόγια που κατάφερα να ακούσω και αμέσως βούτηξα στη θάλασσα να πάω να δω τι συμβαίνει» μας λέει γεμάτη θλίψη η σύζυγος του Ηλία.

Στην παραλία βρίσκονταν 10-15 ακόμα λουόμενοι που αμέσως αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά. Η Στέλλα τον πλησίασε και κατάλαβε ότι υπήρχαν θαλάσσια ρεύματα που τον τραβούσαν μέσα και δεν τον άφηναν να κολυμπήσει και να απεγκλωβιστεί από αυτά. Ένιωσε και η ίδια τον κίνδυνο… «Ήταν απόλυτα ψύχραιμος και πάλευε με όλες του τις δυνάμεις με τη θάλασσα για να σωθεί».

«Του είπα να πιαστεί από τα πόδια μου για να προσπαθήσω να τον τραβήξω, όμως δεν το έκανε αφού έβλεπε ότι το πιο πιθανό ήταν να με παρασύρει κι εμένα στο επικίνδυνο σημείο όπου βρισκόταν. Έκανα απεγνωσμένες προσπάθειες να τον πλησιάσω και να τον βοηθήσω όμως στάθηκε αδύνατον».

Δίπλα στη Στέλλα έσπευσε και ένας Ιταλός λουόμενος. Έκανε κι αυτός τις προσπάθειές του μήπως και καταφέρει να απεγκλωβίσει τον Ηλία, αλλά μάταια. «Του είπε να στραφεί από την άλλη πλευρά και να προσπαθήσει να απεγκλωβιστεί από τα ρεύματα που τον τραβούσαν μέσα. Δεν τα κατάφερε ούτε κι έτσι…».

Λιμεναρχείο: Δεν υπάρχει σκάφος, ούτε άτομα να στείλουμε

Ωστόσο, στην ακτή κάποιοι ειδοποιούσαν τηλεφωνικά το Λιμεναρχείο να σπεύσει στο σημείο να σώσει τον Ηλία και κάποιοι άλλοι προσπαθούσαν να δέσουν σχοινιά και παρεό σε ένα σωσίβιο, να φτιάξουν και μια ανθρώπινη αλυσίδα, ώστε να το ρίξουν και να φτάσει μέχρι τον Ηλία. Ωστόσο, κάποιος άλλος ειδοποίησε τον κ. Μανώλη Ορφανό από το Flisvo να πάει στο σημείο με jet ski.

«Το Λιμεναρχείο δεν απαντούσε στο τηλέφωνο. Μετά από αρκετές κλήσεις τελικά απάντησε. Εξηγήσαμε τι ακριβώς συμβαίνει και μας είπαν θα μας πάρουν πίσω. Δεν πήραν. Καλέσαμε ξανά και η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει σκάφος. «Δεν υπάρχει σκάφος. Δεν υπάρχουν άτομα να στείλουμε… Δεν είμαστε ναυαγοσώστες. Έχουμε κι άλλα περιστατικά» ήταν μερικές από τις απαντήσεις που λάβαμε από το Λιμεναρχείο» μας λέει γεμάτος θλίψη και αγανάκτηση ο γιός του αδικοχαμένου Ηλία.

«Ζητήσαμε απεγνωσμένα να έρθουν με κάποιο όχημα ή να στείλουν κάποιο ναυαγοσώστη… Σε μια από τις τελευταίες κλήσεις που έγιναν από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στην ακτή, η απάντηση ήταν ότι «δεν θα έρθει κανένας και να μην ξαναπάρετε τηλέφωνο!».

Ο Ηλίας δεν άντεξε άλλο να περιμένει…

«Παλεύαμε για 45 λεπτά. Ο Ηλίας έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατηθεί στη ζωή. Το σωσίβιο ποτέ δεν έφτασε κοντά του αφού παρά την προσπάθεια όλων δεν μπόρεσε να γίνει 70-80 μέτρα… Τελικά δεν άντεξε άλλο να περιμένει. Τον είδαμε όλοι να είναι πλέον μπρούμητα μέσα στη θάλασσα… Μετά ήρθε το Λιμενικό… Ήταν όμως αργά αφού ήδη ο Ηλίας είχε πνιγεί. Είχαν περάσει ήδη 10 λεπτά που τον είδαμε μπρούμητα μέσα στη θάλασσα όταν έφτασε το Λιμενικό στις 16:20» μας λέει συγκινημένη η σύζυγος του Ηλία.

Τον έβγαλαν στη στεριά… Ήταν ήδη νεκρός. Μια Ιταλίδα προσπάθησε να του κάνει ανάνηψη. Η γυναίκα του προσπαθούσε να του δώσει το φιλί της ζωής αλλά ο Ηλίας είχε κουραστεί πολύ να παλεύει με τη θάλασσα και είχε ήδη φύγει. Σε λίγο έφτασε και το ασθενοφόρο. Έγιναν εκ νέου προσπάθειες για να επανέλθει στη ζωή, αλλά μάταια. Ήταν πλέον πολύ αργά.
Αργότερα η νεκροψία έδειξε ότι η αιτία του θανάτου ήταν «πνιγμός».

Έφυγε τόσο άδικα…

Ήταν καλά στην υγεία του ο Ηλίας. Δραστήριος καλλιτέχνης και γεμάτος ζωή. Έκανε όνειρα και είχε πολλά σχέδια για το μέλλον. Μάλιστα είχε αποφασίσει να μείνει μόνιμα στη Νάξο και να παραδίδει μαθήματα γλυπτικής στο νησί. Τα τηλέφωνα ακόμα χτυπούν από τους ενδιαφερόμενους «μαθητές» του Ηλία που δεν γνωρίζουν για το τραγικό συμβάν.

«Έφυγε τόσο άδικα. Θα μπορούσε να είχε σωθεί εάν το Λιμεναρχείο είχε έρθει 10 λεπτά νωρίτερα. Έστω αν υπήρχε ναυαγοσώστης… Η θλιβερή ιστορία μας θα πρέπει να γίνει μάθημα για κάποιους και να φροντίσουν να μη χαθεί κι άλλη ανθρώπινη ζωή τόσο άδικα μόνο και μόνο από αδράνεια, αδιαφορία και μη καλή οργάνωση» σημειώνει η σύζυγος του αδικοχαμένου Ηλία.

Τα ερωτήματα πολλά και βασανιστικά για τη σύζυγο και τα δυο παιδιά του 61χρονου που έχασαν τον άνθρωπο τους από τη μια στιγμή στην άλλη.

Η οικογένεια (η σύζυγος και τα δυο παιδιά του), έχουν ήδη κινηθεί νομικά προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που με την ολιγωρία τους οδήγησαν στο θάνατο τον Ηλία.

«Θα είναι κρίμα να χαθούν κι άλλες ανθρώπινες ζωές» καταλήγουν.

(Visited 4.566 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*