Άκαρπη η συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για τα σμυριδορυχεία

Newsroom
26/06/2020 19:51
 
 
 

 

Επί τάπητος τέθηκε σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το φλέγον θέμα που έχει προκύψει με τους σμυριδεργάτες, σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Νάξου με τον Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση.

Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανό, τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λεονάρδο Χατζηανδρέου, τον πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Σμυριδεργατών και τους προέδρους της Κοινότητας Κορώνου και Σκαδού. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης, οι βουλευτές Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας, Κατερίνα Μονογυιού και Νίκος Συρμαλένιος, καθώς και ο αντιπρόεδρος και ένα μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδος.

Τα θέματα που συζητήθηκαν

Δύο ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης, στην οποία σημειωτέον δεν ήταν παρόντες οι Υπουργοί κ.κ. Χατζηδάκης και Βρούτσης (ο οποίος εκπροσωπήθηκε από την σύμβουλό του κα Κώτσου):

1ον η μείωση του αριθμού των ενσήμων των σμυριδεργατών, οι οποίοι για το έτος 2019 έλαβαν 75 ένσημα (επιτρέποντας τους μόνο την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης). Η μείωση υπήρξε απόρροια της απόφασης του Τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων Ν. Ελλάδος όσοι σμυριδεργάτες έχουν παραδώσει στις αποθήκες του δημοσίου περισσότερους από 150 στατήρες, η πλεονάζουσα ποσότητα να αποτελεί περιουσία του δημοσίου. Όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση, αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο με νομοθετική ρύθμιση.

2ον η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να μην δώσει άδεια λειτουργίας των σμυριδορυχείων για το 2020 (προφασιζόμενο αδυναμία επίλυσης θεμάτων που σχετίζονται καθαρά με το υπουργείο και όχι τους σμυριδεργάτες). Ωστόσο, το γεγονός αυτό γεννά ερωτηματικά ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους.

Χατζηανδρέου: «δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να ανοίξουν τα ορυχεία»

Σχολιάζοντας στο naxostimes.gr τη συνάντηση και τα αποτελέσματά της, ο κ. Χατζηανδρέου έκανε λόγο για αδικία εις βάρος των σμυριδεργατών, όσον αφορά στην καταβολή των λιγότερων ενσήμων, ενώ για τη λειτουργία των σμυριδορυχείων εξέφρασε την άποψη ότι το αρμόδιο Υπουργείο ακολουθεί την ίδια τακτική με πέρυσι, ενδεχομένως γιατί επιθυμεί αδρανοποίηση της εξόρυξης ούτως ώστε τα ορυχεία να ιδιωτικοποιηθούν ή ακόμη και να πάψουν να λειτουργούν!

Πρόκειται για μια δυσάρεστη εξέλιξη – σύμφωνα με τον κ. Χατζηανδρέου – ο οποίος τόνισε ότι «δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να ανοίξουν τα ορυχεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εγγεγραμμένους σμυριδεργάτες και την οικονομία της ορεινής Νάξου», ενώ πρόσθεσε ότι σύσσωμη η τοπική κοινωνία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτεί κάτι τέτοιο, προσανατολιζόμενη σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Πάσουλας: «οι σμυριδεργάτες επιθυμούν να συνεχιστεί κανονικά η εξόρυξη και το 2020»

Από την πλευρά του, ο κ. Πάσουλας δήλωσε στο naxostimes.gr ότι οι σμυριδεργάτες επιθυμούν να συνεχιστεί κανονικά η εξόρυξη και το 2020 και όχι να γίνει απλά διαλογή. Κύριο αίτημά τους είναι να βρεθεί μια λύση, χωρίς να καταστρατηγούνται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους, ζητώντας να πάρουν αυτά που δικαιούνται. Σε ερώτηση δε, αν πρόκειται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, απάντησε ότι αυτό θα αποφασιστεί από τους ίδιους τους σμυριδεργάτες.

(Visited 213 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*