Ανοιχτός όλο το καλοκαίρι ο Βυζαντινός Ναός Αγίου Γεωργίου στις Μέλανες Νάξου – Αξίζει να τον επισκεφτείς

agios georgios melanes 2
Newsroom
29/07/2020 01:51
 
 
 

 

Ανοικτός στους επισκέπτες θα βρίσκεται κατά τη θερινή περίοδο ο Βυζαντινός Ναός του Αγίου Γεωργίου στις Μέλανες Νάξου…

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου στις Μέλανες αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της Νάξου και τελεί υπό την προστασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Κατά τη φετινή θερινή περίοδο ο ναός θα είναι επισκέψιμος καθημερινά με ωράριο 8:30 έως 14:30.

Αξίζει να τον επισκεφτείς

Ο ναός αποτελούσε αρχικά τμήμα συγκροτήματος Θερμών της Ρωμαϊκής περιόδου, εποχή από την οποία διατηρούνται πολύ σημαντικές τοιχογραφίες με εθνικά θέματα.

Σε μεταγενέστερη περίοδο και όχι σαφώς προσδιορισμένη, το κτίσμα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό. Σώζονται διαφορετικά στρώματα τοιχογραφιών της βυζαντινής περιόδου, το παλαιότερο από τα οποία φέρει ανεικονικό διάκοσμο.

Μεγαλογράμματα επιγραφή διασώζει και το όνομα του χωριού «ΜΑΙΛΑΝ[ΩΝ]».

Κατά τα έτη 2004-2006 η 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, εκτέλεσε εργασίες αποκάλυψης, καθαρισμού και στερέωσης του παλίμψηστου τοιχογραφικού διάκοσμου του ναού, που ανέδειξαν συγχρόνως την ιδιόμορφη αρχιτεκτονική καταγωγή και εξέλιξη του Αγίου Γεωργίου Μελάνων, προσφέροντας σημαντικά νέα στοιχεία στην αρχαιολογική έρευνα της νήσου Νάξου.

Να σημειωθεί ότι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται σε μια κατάφυτη περιοχή δίπλα στο ποτάμι, που απέχει περίπου εκατό μέτρα από το χωριό Μέλανες

(Visited 921 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*