ΜέΡΑ25 Κυκλάδων: «Ένα σχολείο που Δεν θα ονομαστεί “Μανώλης Γλέζος”»

Newsroom
03/08/2020 11:19
 
 
 

Θλιβερή χαρακτήρισε το ΜέΡΑ25 Κυκλάδων την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (που πάρθηκε κατά πλειοψηφία) να απορρίψει πρόταση της Σχολικής Επιτροπής του Γενικού Λυκείου του νησιού, με την οποία ζητούνταν να προστεθεί στον τίτλο του σχολείου η προσωνυμία «Μανώλης Γλέζος».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, η απόφαση αυτή βασίστηκε σε μια «μικροπολιτική αντίληψη των πραγμάτων», η οποία ταυτόχρονα φανερώνει τόσο τον φόβο για την επιρροή που ασκεί ο Μανώλης Γλέζος (ακόμη και μετά θάνατον), όσο και την γενικότερη αντίληψη για την εκπαίδευση που προσπαθεί να παγιώσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΜέΡΑ25 Κυκλάδων:

Πρόσφατα, στις 29/7/2020 η πλειοψηφούσα παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου της Νάξου αρνήθηκε την πρόταση της Σχολικής Επιτροπής του Λυκείου της Νάξου να δώσει στο σχολείο το όνομα του Μανώλη Γλέζου.

Τα επιχειρήματα που εκφράστηκαν, περί «ανωριμότητας» της πρότασης και περί «διχασμού της τοπικής κοινωνίας», δείχνουν ξεκάθαρα την πραγματική αιτία της άρνησης. Κάποιοι φοβούνται την επιρροή του μεγάλου Ναξιώτη Αγωνιστή, Επιστήμονα, Παιδαγωγού και Πολιτικού ακόμα και μετά το θάνατό του.

Εμείς, με την ευκαιρία αυτής της θλιβερής απόφασης της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Νάξου, που βέβαια αποτελεί αντανάκλαση της γενικότερης αντίληψης για την εκπαίδευση που προσπαθεί να παγιώσει η κυβέρνηση της Ν.Δ., υπενθυμίζουμε ότι:

*Η προσφορά του Μανώλη Γλέζου στην Έρευνα και στην Εκπαίδευση έχει ήδη αναγνωριστεί από όλα σχεδόν τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2008), Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (2003), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2001), Πανεπιστήμιο Πατρών (1996), Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (2017), Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2018).

*Έχει συγγράψει 17 βιβλία ποικίλου περιεχομένου και ποιητικές συλλογές.

*Έχει δημιουργήσει δεκάδες βιβλιοθήκες ανά την Ελλάδα και ιδιαίτερα στα μικρά νησιά των Κυκλάδων και του Αιγαίου.

*Τις τελευταίες δεκαετίες είχε οργώσει κυριολεκτικά τα σχολεία της χώρας πηγαίνοντας όπου τον καλούσαν, δίνοντας εκατοντάδες διαλέξεις και ομιλίες, ερχόμενος σε άμεση επαφή με εκπαιδευτικούς και μαθητές, κάνοντας ο ίδιος μαθήματα δημοκρατίας μέσα στις σχολικές τάξεις.

Δυστυχώς όμως η απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. επιχειρεί να στερήσει από την Νάξο, και ιδιαίτερα από τις νεότερες γενιές της, που συνθέτουν τον μαθητικό πληθυσμό, μια ευκαιρία να εμπεδώσει και να αξιοποιήσει την συμβολική ταύτισή της με όλες εκείνες τις διαχρονικές και αδιαμφισβήτητες αξίες που ο Μανώλης Γλέζος ενσάρκωσε τόσο σε καιρούς πολέμου, όσο και στα χρόνια της ειρήνης: την Αγωνιστικότητα, τον Πατριωτισμό και την ακατάβλητη αφοσίωση στην Γνώση, την Έρευνα και την Πρόοδο.

Ωστόσο, η απόφασή τους δεν μειώνει τη λάμψη του Μανώλη Γλέζου – η Ιστορία δεν ξαναγράφεται με βάση την ονοματοδοσία των σχολείων. Μειώνει τους ίδιους, αποκαλύπτοντας την πλήρη αντίθεση ανάμεσα στο διαχρονικό μεγαλείο μιας προσωπικότητας που συγκλονίζει και την πρόσκαιρη ισχύ κάποιων ολίγιστων, που σκέφτονται και δρουν με μικροπολιτική αντίληψη των πραγμάτων.

Ο Μανώλης Γλέζος ζει και θα ζει ες αεί, στην καρδιά και στην ψυχή του κάθε αγωνιστή και του κάθε μαθητή και φοιτητή, όλης της Οικουμένης!!!

(Visited 261 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.