Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο θέμα της προσθήκης της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στο ΓΕΛ Νάξου ζητά ο Διευθυντής του σχολείου

Newsroom
05/08/2020 15:35
 
 
 

Επιστολή – έκκληση προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας την παρέμβασή του στο θέμα της προσθήκης της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στο ΓΕΛ Νάξου, έστειλε ο Διευθυντής του σχολείου Ματθαίος Χατζηπέτρος.

Στην επιστολή του, ο κ. Χατζηπέτρος χαρακτηρίζει «απαράδεκτη, μικρόψυχη, ανιστόρητη και ντροπιαστική» την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να μην συναινέσει στο να δοθεί το όνομα μιας από τις κορυφαίες προσωπικότητες της Ελλάδας κι ενός παγκόσμιου συμβόλου της ελευθερίας και της δημοκρατίας στο Γενικό Λύκειο του νησιού, ενώ ταυτόχρονα αναφέρει αναλυτικά την πληθώρα των λόγων που θα έπρεπε να γίνει.

«Όλοι αυτοί που καταψήφισαν την απόφαση του Σχολικού Συμβουλίου, παρασύρθηκαν δυστυχώς από τις σειρήνες του μίσους, από εκείνους που ζουν ακόμη σε άλλες εποχές, που φορούν παρωπίδες και αισθάνονται να κυνηγιούνται από μάγισσες και φαντάσματα του παρελθόντος, που δεν μπορούν να ατενίσουν το μέλλον με ένα άλλο όραμα, που θα συνάδει με τις νέες γενιές και τον αιώνα που διανύουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηπέτρος, ζητώντας από τον κ. Μητσοτάκη να αποκαταστήσει το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» και να συμβάλλει στην επικύρωση της απόφασης του Σχολικού Συμβουλίου του ΓΕΛ Νάξου, όταν αυτή φτάσει στο Υπουργείο Παιδείας.

ΠΡΟΣ:
Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Κοινοποίηση προς:
1. Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα
2. Τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Τέως Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αλέξη Τσίπρα
3. Την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ κ. Φώφη Γεννηματά
4. Τον Πρόεδρο του ΜέΡΑ 25 κ. Γιάνη Βαρουφάκη
5. Τον Υπουργό Εργασίας και Βουλευτή Κυκλάδων κ. Γιάννη Βρούτση
6. Τον Βουλευτή Κυκλάδων κ. Φίλιππο Φόρτωμα
7. Την Βουλευτή Κυκλάδων κα Κατερίνα Μονογυιού
8. Τον Βουλευτή Κυκλάδων κ. Νίκο Συρμαλένιο

Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ,
Πήρα τη μεγάλη απόφαση να επικοινωνήσω μαζί σας με αφορμή την ανέλπιστη, απαράδεκτη, μικρόψυχη, ανιστόρητη και ντροπιαστική απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, να μη συναινέσει στην απόφαση του καθ’ ύλην αρμοδίου οργάνου.

Το Σχολικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν ισότιμα όλοι οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας (ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου, το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ο Δήμος δια του εκπροσώπου του, Προέδρου της Δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής και το προεδρείο του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου), με συντριπτική πλειοψηφία κατά τη συνεδρίασή του στις 29-05-2020, σύμφωνα με την Y.A. 20251/Γ1/25-02-2008/ΥΠΕΠΘ και το Π.Δ. 79 ΦΕΚ Α’ 109/01-08-2017/Άρθρο 1, παρ.4, έλαβε την απόφαση για την προσθήκη της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στον τίτλο του ΓΕ.Λ. Νάξου.

Επίσης πήρα το θάρρος από τη μεγαλειώδη, άκρως συγκινητική, εγκωμιαστική, διθυραμβική θα έλεγα, δήλωσή σας, κατά το άγγελμα του θανάτου του Μανώλη Γλέζου, γνωρίζοντας ακόμη και την ιδιαίτερη σχέση που είχε με τον αείμνηστο πατέρα σας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που παρά το γεγονός ότι πορεύτηκαν σε διαφορετικούς ιδεολογικοπολιτικούς χώρους, υπήρχε μεταξύ τους αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμός.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Όλες σχεδόν οι προϋποθέσεις για την προσωνυμία ενός σχολείου, που αναφέρονται στη συγκεκριμένη εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ επί Υπουργίας Ευριπίδη Στυλιανίδη το 2008, δηλαδή: «Στο πλαίσιο της ανάπτυξης πολιτισμικής συνείδησης και ιστορικής γνώσης των μαθητών και στην προσπάθεια ποιοτικής πολιτιστικής αναβάθμισης της λειτουργίας του σχολείου, καθιερώνεται η προσθήκη προσωνυμίας … η οποία θα είναι δηλωτική της ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής ή του τόπου γενικότερα και θα αναφέρεται σε ονόματα ευεργετών, προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών, ατόμων της ιστορικής και θρησκευτικής ζωής του τόπου και γενικότερα προσώπων που πρόσφεραν αναγνωρισμένες και αξιόλογες υπηρεσίες στον τόπο και το έθνος και αποτελούν πρότυπα …», εκπληρώνονται στο ακέραιο στο πρόσωπο του Μανώλη Γλέζου.

Αυτό λοιπόν το παγκόσμιο σύμβολο, πιστέψαμε στο Σχολικό Συμβούλιο ότι αξίζει, είναι το ιδανικό για να αποτελέσει το πρότυπο για τη μαθητιώσα νεολαία του νησιού μας. Όντας εκείνος που, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, αποτελεί την κορυφαία προσωπικότητα που έχει γεννήσει ο τόπος μας… Διά του λόγου το αληθές, σας παραθέτω επιγραμματικά μερικά απ’ αυτά:

*Σε μια πρόσφατη έρευνα (περί την 20η Ιουλίου 2020) που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με τίτλο «Στο πάνθεον των αθανάτων», ο Μανώλης Γλέζος συγκαταλέγεται μέσα στις κορυφαίες προσωπικότητες της Ελλάδας, των τελευταίων 200 ετών, μαζί με τον αείμνηστο πατέρα σας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Καποδίστρια, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη κ.ά., μέσα στις οποίες δεν υπάρχει βέβαια άλλος Ναξιώτης…

*Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης από 38 Δήμους της χώρας.

*Έχει τιμηθεί με τις μέγιστες τιμές από την Προεδρία της Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων, την Ακαδημία Αθηνών, την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας, έχει απεικονιστεί σε γραμματόσημο, έχει αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα από όλα σχεδόν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας.

*Έχει κάνει γνωστό το νησί μας στα πέρατα της γης, αυτό το αιώνιο και παγκόσμιο σύμβολο της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προστασίας του περιβάλλοντος…

*Στη Βουδαπέστη το ελληνικό 12τάξιο σχολείο της ομογένειας από το 1995 (μετά την πτώση του «κομμουνισμού»), φέρει την επωνυμία «Μανώλης Γλέζος» .

*Ολόκληρη η ηγεσία της εκπαίδευσης των Κυκλάδων και του Ν. Αιγαίου, όλοι οι Σχολικοί Σύμβουλοι, ο Έπαρχος Νάξου, ο Μητροπολίτης Παροναξίας, η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.), η Ένωση Κυκλαδικού Τύπου (Ε.ΚΥ.Τ.) συμφωνούν και υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα τη συγκεκριμένη πρόταση.

*Εκτός απ’ όλα τα προηγούμενα, ο Μανώλης Γλέζος είχε άμεση σχέση με την εκπαίδευση, με την ουσιαστική έννοια του όρου, αφού είχε δημιουργήσει δεκάδες βιβλιοθήκες, είχαν ιδρυθεί με δικές του πρωτοβουλίες και αγώνες όλα σχεδόν τα Γυμνάσια στα μικρά Κυκλαδονήσια (Ηρακλειάς, Σχοινούσας, Κουφονησίων, Δονούσας, Σικίνου, Φολεγάνδρου, Ανάφης, Θηρασιάς, Αντιπάρου κ.ά.), είχε έρθει σε επαφή με χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς, πραγματοποιώντας εκατοντάδες ομιλίες στα σχολικά και πανεπιστημιακά αμφιθέατρα.

*Υπήρξε συγγραφέας 17 βιβλίων ποικίλου περιεχομένου (επιστημονικά, ιστορικά, λογοτεχνικά, γλωσσολογικά, ποιητικά κ.ά.) τα οποία τον καθιστούν μεγάλο διανοούμενο και πνευματικό άνθρωπο!

*Έχαιρε απεριόριστης εκτίμησης και σεβασμού απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους και σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, τον αποχαιρέτησε με διθυραμβικά σχόλια.

*Προς πλήρη ενημέρωσή σας, σας αναφέρω επίσης ότι σε δεκάδες σχολεία ανά την Ελλάδα, δίνονται προσωνυμίες αγωνιστών, ανθρώπων των γραμμάτων όπως της «Λέλας Καραγιάννη» στο 5ο Γυμνάσιο Αγ. Παρασκευής, του «Σπύρου Μουστακλή» στο 43ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου Κρήτης, του «Θεόδωρου Κολοκοτρώνη» σε 4 σχολεία της Πελοποννήσου, του κομμουνιστή ποιητή «Γιάννη Ρίτσου» στο Γυμνάσιο Μονεμβασιάς και στο 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης, του «Κώστα Βάρναλη» στο 10ο Δημοτικό σχολείο Αιγάλεω και στο 31ο Δημοτικό σχολείο Τρικάλων κ.ά.

Και όμως κύριε Πρωθυπουργέ, αυτός ο εθνικός ήρωας, το παγκόσμιο σύμβολο της ελευθερίας και της δημοκρατίας, η προσωποποίηση της Αρετής, του ήθους και της ανιδιοτέλειας (που εάν ήταν ιερωμένος, είμαι βέβαιος ότι η Εκκλησία μας θα τον είχε Αγιοκατάξει), ο ορισμός του Πατριώτη και του Έλληνα, καταδικάστηκε σε δίσεκτους καιρούς, 3 φορές σε θάνατο και μάλιστα την τρίτη, άκουσον-άκουσον, για εσχάτη προδοσία, για κατασκοπεία λέει, εις βάρος της χώρας του!

Πέρασε 16 χρόνια από την πολυτάραχη και πολυκύμαντη ζωή του, μέσα στις φυλακές και στις εξορίες, λες και είχε διαπράξει τα πλέον ειδεχθή και αποτρόπαια εγκλήματα, αυτός που δεν είχε καρδιά να πατήσει ούτε ένα μυρμήγκι!

Για όλα λοιπόν αυτά, έχουμε ηθικό χρέος να αποκαταστήσουμε τη μνήμη του όπως του πρέπει, αποδίδοντάς του τον ελάχιστο φόρο τιμής που του οφείλει το νησί που τον γέννησε και τον μεγάλωσε και που το δόξασε με τ’ όνομά του!

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Γι’ αυτόν τον μεγάλο Έλληνα, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να πάρει το Σχολείο το όνομά του, με φθηνές και απίστευτες δικαιολογίες και επιχειρήματα, όπως:

*Δεν θα πρέπει να εγκλωβίσουμε το ΓΕΛ με πολιτικό πρόσωπο.
*Θέλει χρόνο για να ωριμάσει μια προσωνυμία για ένα σχολείο (λες και είναι φρούτο εποχής…).
*Το συγκεκριμένο όνομα διχάζει την τοπική κοινωνία.
* Σήμερα δεν είναι η μέρα των «κομμουνιστών»…
*Με την προσωνυμία αυτή, θα χρωματιστεί το σχολείο…

Ναι, θα χρωματιστεί λοιπόν, αλλά με το γαλάζιο και το λευκό της σημαίας μας, που για χάρη της κατέβασε τη μισητή σβάστικα, το σύμβολο του κατακτητή από την Ακρόπολη και έγινε «ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης», αψηφώντας την ίδια του τη ζωή…

Ναι, θα χρωματιστεί με το γαλάζιο και το λευκό, τα χρώματα της Ελλάδας, του Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Νάξου Του, που τα λάτρεψε, τα υπηρέτησε με πάθος, τα τίμησε και τα δόξασε όσο ελάχιστοι, τα περπάτησε σπιθαμή προς σπιθαμή, τα τραγούδησε με τα υπέροχα ποιήματά του…

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Όλοι αυτοί που καταψήφισαν την απόφαση του Σχολικού Συμβουλίου, παρασύρθηκαν δυστυχώς από τις σειρήνες του μίσους, από εκείνους που ζουν ακόμη σε άλλες εποχές, που πιστεύω ότι και η εξοχότητά σας θέλει να προσπεράσει. Που φορούν παρωπίδες και αισθάνονται να κυνηγιούνται από μάγισσες και φαντάσματα του παρελθόντος, που δεν μπορούν να ατενίσουν το μέλλον με ένα άλλο όραμα, που θα συνάδει με τις νέες γενιές και τον αιώνα που διανύουμε.

Θεωρώ επίσης απαράδεκτο το γεγονός, ότι δεν έλαβαν καθόλου υπόψιν τους τη δική σας άποψη για το μεγάλο Ν-ΑΞΙΟ ήρωα (παρά το ότι τους είχε επισημανθεί επανειλημμένως) όπως εκφράστηκε μέσα από την τόσο γενναία, μεγαλόψυχη, συγκινητική και ουσιαστική δήλωσή σας. Και όχι μόνο δεν δέχτηκαν ότι «το παράδειγμα του Μανώλη Γλέζου μένει φωτεινός οδηγός για όλους τους Έλληνες» (πολλώ μάλλον δε για τα Λυκειόπαιδα της ιδιαιτέρας του πατρίδας), αλλά ακόμη χειρότερα, «φυλακίστηκαν μέσα σε κομματικούς φανατισμούς»… Η διάπραξη αυτού του μεγάλου ατοπήματος, συνιστά μεγίστη «ύβρι», αφού ήρθαν σε ρήξη με το δημοκρατικό φρόνημα του λαού της Νάξου και ολόκληρης της Χώρας… Επειδή όμως η «ύβρις», σύμφωνα με την κοσμοθεωρία των «αρχαίων ημών προγόνων», προκαλεί την «νέμεσιν», που με τη σειρά της επιφέρει την «τίσιν», η κοινωνία του νησιού μας θα τους χλευάσει και η ιστορία θα τους καταδικάσει…

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Για να αποκατασταθεί το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», σας απευθύνω προσωπική έκκληση, για την άμεση παρέμβασή σας προς το Υπουργείο Παιδείας, ούτως ώστε όταν φθάσει εκεί, μέσω της υπηρεσίας η απόφαση της 29-05-2020 του Σχολικού Συμβουλίου του ΓΕ.Λ.Νάξου, να επικυρωθεί όπως εξάλλου οι κείμενες διατάξεις προβλέπουν και ορίζουν!

Καταλήγοντας, σας παραθέτω ένα απόσπασμα ως δείγμα, μέσα από τις πολλές υποστηρικτικές επιστολές που εστάλησαν προς το Σχολικό Συμβούλιο της 29-05-2020, από το 1ο ΠΕΚΕΣ Ν. Αιγαίου (όλοι οι πρώην σχολικοί σύμβουλοι):

«κ. Διευθυντά,
Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε την πρότασή σας για την προσθήκη της προσωνυμίας Μανώλης Γλέζος στο σχολείο σας… Με την προσωνυμία αυτή δεν θα τιμηθεί μόνο ο Μανώλης Γλέζος, αλλά κυρίως το Σχολείο σας… Η συγγραφή 17 βιβλίων, η δημιουργία δεκάδων βιβλιοθηκών, η αγάπη του για τη γλώσσα, η συχνή παρουσία του σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα, για να μεταφέρει ζωντανά ένα κομμάτι της νεότερης ιστορίας μας, τον συνδέουν και με το χώρο της Εκπαίδευσης… Ελπίζουμε ότι η πρότασή σας θα βρει την ανάλογη ανταπόκριση και στήριξη από όλους τους αρμόδιους ν’ αποφασίσουν γι’ αυτήν φορείς. Το ευχόμαστε».

Τέλος, με μεγάλη χαρά και τιμή θα σας υποδεχτούμε στο Σχολείο μας, προκειμένου να παραβρεθείτε και να μας τιμήσετε με τη σεβαστή παρουσία σας στην επίσημη και πανηγυρική τελετή – εκδήλωση, που θα διοργανώσουμε στο τέλος του επόμενου διδακτικού έτους, όπου και θα ανακοινωθεί επισήμως η προσωνυμία του Σχολείου. Ως καταλληλότερη περίοδος για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, θεωρούμε ότι είναι το διήμερο 30-31 Μαΐου 2021, όπου θα συμπληρώνονται και τα 80 χρόνια από την ηρωική πράξη του κατεβάσματος της σβάστικας με τον αγκυλωτό σταυρό, από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης!

Με μεγάλη τιμή και απέραντο σεβασμό προς το πρόσωπό σας,
Νάξος, 04-08-2020
Ο ταπεινός και άσημος διευθυντής του Γενικού Λυκείου Νάξου
Ματθαίος Ι. Χατζηπέτρος
ΠΕ01-Θεολόγος

(Visited 314 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*