Σύλλογος Φίλων Βιβλιοθήκης Νίκου Ν. Γλέζου: Ζητά την παρέμβαση Κεραμέως για την προσθήκη «Μανώλης Γλέζος» στον τίτλο του ΓΕΛ Νάξου

Newsroom
21/09/2020 15:03
 
 
 

Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως έστειλε ο Σύλλογος Φίλων Βιβλιοθήκης Νίκου Ν. Γλέζου, ζητώντας της να παρέμβει προκειμένου να εγκρίνει την επωνυμία «Μανώλης Γλέζος» στον τίτλο του ΓΕΛ Νάξου.

Μετά την αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να εγκρίνει την πρόταση του Σχολικού Συμβουλίου του ΓΕΛ Νάξου περί προσθήκης της συγκεκριμένης επωνυμίας (απόφαση η οποία ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων), ο Σύλλογος αποφάσισε να απευθυνθεί στην πλέον αρμόδια να αποφασίσει, αναφέροντας μάλιστα την πληθώρα των λόγων που θα πρέπει η κα Κεραμέως να εγκρίνει την συγκεκριμένη πρόταση του.

Αναλυτικά, η επιστολή του Συλλόγου Φίλων Βιβλιοθήκης Νίκου Ν. Γλέζου, την οποία υπογράφουν η Πρόεδρος και η Γραμματέας του Δ.Σ. κυρίες Αικατερίνη Μπουγιούκα και Ευδοκία Καραπάτη-Χατζηπέτρου, αντίστοιχα:

Προς την αξιότιμη Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων
Νίκη Κεραμέως

Υποθέτουμε ότι γνωρίζετε ήδη την περίπτωση της απόρριψης από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων της πρότασης περί προσθήκης της επωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στον τίτλο του ΓΕΛ Νάξου, αλλά και τον αρνητικό αντίκτυπο που είχε ανά την Ελλάδα η συγκεκριμένη απόρριψη.

Εντούτοις θα επιχειρήσουμε μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης.

Μετά από πρόταση του διευθυντή του ΓΕΛ Νάξου Ματθαίου Χατζηπέτρου, ο Σύλλογος Διδασκόντων αποδέχτηκε σχεδόν ομόφωνα την προσθήκη της επωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στον τίτλο του συγκεκριμένου σχολείου (μόλις μία αρνητική ψήφος).

Στις 29 Μαΐου 2020 συνήλθε κατά νόμο το Σχολικό Συμβούλιο του ΓΕΛ Νάξου και με ψήφους 29 υπέρ, 5 κατά, 1 λευκή και 1 παρών, ενέκρινε την πρόταση αυτή.

Στη συνέχεια (και χωρίς να προβλέπεται από την αντίστοιχη νομοθεσία) η πρόταση τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, όπου και απορρίφθηκε με ανιστόρητους ισχυρισμούς, ο χειρότερος ίσως των οποίων είναι ότι «…το σχολείο χρωματίζεται πολιτικά»!

Εδώ θα θέλαμε να σας επισημάνουμε μερικά μόνο παραδείγματα ανάλογων επωνυμιών ελληνικών σχολείων:
*5ο Γυμνάσιο Αγ. Παρασκευής Λέλα Καραγιάννη,
*43ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου Κρήτης Σπύρος Μουστακλής,
*4ο Γυμνάσιο Σπάρτης Γιάννης Ρίτσος,
*31ο Δημοτικό σχολείο Τρικάλων Κώστας Βάρναλης.

Σημειώνουμε επίσης ότι η έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελεί μόνο τυπική διαδικασία αποδοχής της πρότασης του Σχολικού Συμβουλίου, όπως εμφαίνεται από την Y.A. 20251/Γ1/25-02-2008/ΥΠΕΠΘ και το Π.Δ. 79 ΦΕΚ Α’ 109/01-08-2017 κατά το οποίο, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Σχολικού Συμβουλίου, η απόφαση λαμβάνεται από την/τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Θεωρούμε περιττό να αναφερθούμε στην προσωπικότητα και την δράση του Μανώλη Γλέζου, που με δεκάδες παραδείγματα, μόνο ως ενωτική του Έθνους μας, μπορεί να θεωρηθεί.

Αναφέρουμε μόνο ως σχετιζόμενες με την εκπαίδευση, τις αμέτρητες παρουσίες του σε σχολεία όλων των περιοχών της Ελλάδας κατά τις Εθνικές Επετείους, την ίδρυση δεκάδων βιβλιοθηκών σε ελληνικά χωριά, τους αγώνες του για την ίδρυση Γυμνασίων σε όλα τα μικρά κυκλαδονήσια, τη συγγραφή 17 βιβλίων (επιστημονικών, ιστορικών, λογοτεχνικών, γλωσσολογικών, ποιητικών) και ας μην ξεχάσουμε την αναγόρευσή του από έξι πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας ως επίτιμου διδάκτορος:

*1994: Διδάκτωρ του Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών για την έρευνά του στο περιβάλλον.
*2001: Διδάκτωρ Υδάτινων Πόρων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την έρευνά του στον αντίστοιχο τομέα.
*2003: Διδάκτωρ του Τμήματος Μεταλλειολογίας Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την έρευνά του στη γη και στα μέταλλα.
*2008: Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για το πολυετές έργο και την έρευνά του στη μελέτη της Ελληνικής Γλώσσας και του Λεκτικού Συμβολισμού.
*2017: Διδάκτωρ του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
*2018: Διδάκτωρ του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Δ.Σ. του συλλόγου μας, σας παρακαλεί από την αρμοδιότητα που προκύπτει από τη θέση σας ως Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, να εγκρίνετε την επωνυμία «Μανώλης Γλέζος» στον τίτλο του ΓΕΛ Νάξου.

Ο σύλλογος Φίλων της Βιβλιοθήκης Ν. Ν. Γλέζου έχει ως αποκλειστικό σκοπό τη συνδρομή στη λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης που ο Μανώλης Γλέζος ίδρυσε το 1965 στην γενέτειρά του Απείρανθο, στη μνήμη του αδελφού του, Νίκου Γλέζου, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 10 Μαΐου 1944.

Η βιβλιοθήκη αριθμεί περίπου 17.000 καταγεγραμμένους και εκτεθειμένους τίτλους, ενώ περιλαμβάνει 10.000 επιπλέον τόμους ευρισκόμενους σε χαρτόκουτα, λόγω ελλείψεως χώρου.

(Visited 205 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*