Νάξος: Εικόνες καταστροφής στο κεδροδάσος της Αγίας Άννας που εκπέμπει SOS (video+φώτος)

κεδροδάσος Αγία Άννα Νάξος
Newsroom
21/09/2020 21:55
 
 
 

 

Προβληματισμό και έντονη ανησυχία δημιουργεί η εικόνα που παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες το κεδροδάσος της Αγίας Άννας στη Νάξο, που όπως όλα δείχνουν, τα δέντρα του χτυπήθηκαν από κάποιου είδους αρρώστια.

κεδροδάσος Αγία Άννα Νάξος

Λυπηρή είναι η εικόνα που αντικρίζει κανείς όταν επισκεφτεί το εν λόγω κεδροδάσος δίπλα στην παραλία της Αγίας Άννας, το οποίο είναι σπάνιας ομορφιάς και ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, αφού πολλά δέντρα του, κέδροι, έχουν αρχίσει να ξεραίνονται «χτυπημένα» όπως αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις, από κάποιου είδους αρρώστια.

κεδροδάσος Αγία Άννα Νάξος

Τα περισσότερο «χτυπημένα» δέντρα βρίσκονται σε σημεία δίπλα στον κεντρικό δρόμο. Άλλα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και σε άλλα παρατηρείται μερική καταστροφή κυρίως στην κορυφή τους.

κεδροδάσος Αγία Άννα Νάξος

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του επάρχου Νάξου Γιάννη Μαργαρίτη, ο οποίος αμέσως μόλις ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί και την περιβαλλοντική καταστροφή που είναι σε εξέλιξη, τη Δευτέρα νωρίς το πρωί κινητοποίησε την αρμόδια υπηρεσία Αγροτικής Ανάπτυξης του επαρχείου, ώστε να ελέγξει τα δέντρα και να αποφανθεί τι είναι αυτό που προκαλεί τη ζημιά στους κέδρους.

κεδροδάσος Αγία Άννα Νάξος

Ο κ. Μαργαρίτης, όπως σημείωσε στο naxostimes.gr, ενημέρωσε όλες τις αρμόδιες αρχές (δασαρχείο, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, υπηρεσίες της περιφέρειας και το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων), ώστε άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και να διαπιστωθεί τι ακριβώς προκαλεί την ξήρανση των κέδρων, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί προτού να καταστραφεί ολοσχερώς το κεδροδάσος.

κεδροδάσος Αγία Άννα Νάξος

Το φαινόμενο ξεκίνησε να παρουσιάζεται πριν από περίπου μια εβδομάδα χωρίς κανένας να υποψιάζεται πόσο σοβαρό είναι και πόσο σύντομα εξελίσσεται.

κεδροδάσος Αγία Άννα Νάξος

Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να δράσουν άμεσα και να περιορίσουν το φαινόμενο πριν να είναι πολύ αργά και το σπάνιας ομορφιάς και περιβαλλοντικής σημασίας κεδροδάσος καταστραφεί ολοσχερώς.

κεδροδάσος Αγία Άννα Νάξος

Όπως διακρίναμε, εκτός από δέντρα του κεδροδάσους σημάδια πλήρους καταστροφής παρουσιάζει κι ένας μεγάλος κέδρος λίγα μέτρα πιο μακριά, μπροστά από τουριστική επιχείρηση.

κεδροδάσος Αγία Άννα Νάξος

 

(Visited 2.580 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*